Pages

Support Penaja

Thursday, March 31, 2011

Peralatan pembedahan zaman dahulu kala

Posted by mykhalis On 11:10 AM 18 comments

Khalis tak pernah merasa dibedah dan berdoa semoga Khalis sentiasa sihat dari dibedah.  Bukan apa, rasa takut sangat dengar kena bedah nie. Kalau tengok citer melayu memang tak takut masuk bilik bedah. lepas gunting jahit. Cuba tengok Grey's Anatomy ke..Dr House ke..rasakan.. Kapak.. Tukul, chainsaw, semua ada.. erkkk

itu zaman sekarang,, cuba tengok yang zaman dulu punye camne..hehe

Amputation Knife (1700s)


Amputation Saw (1600s)


Arrow Remover (1500s)


Artificial Leech (1800s)


Bullet Extractor (1500s)


Cervical Dilator (1800s)


Circumcision Knife (1770s)


Ecraseur (1870s)


Hemorrhoid Forceps (1800s)


Hernia Tool (1850s)


Hirtz Compass (1915)


Hysterotome/Metrotome (1860s-90s)


Lithotome (1740s-1830s)


Tonsil Guillotine (1860s)


Vaginal Speculum (1600s)

Kalau nak tahu fungsi2nya silalah google ek..tengok rupenyepun dah ketar lutut..hehe

18 comments:

alat-alatnya buat nelly ngeri ~

sumpah nmpk scary gilaa =='

bapak die...warghhhhh serem3... mesti org dulu2 takut g spital kan

grrrr....yg sakit trus ase sehat..hakhak


khalis meh baca..

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/masa-yang-sesuai-bagitau-mak-yang.html

hehe.. kalo kena bedah sahih.. pitam... tgk alat2 niii

mak ai! ngerinye!!!
dahlah pernah kena operate masa lahirkan anak pertama, takut dah nak operate lepas ni...huhuhuhu

@qasehraihan itula pasal..terus mengaku sihat walafiat

@Cekodok mungkin la kot..sbb takde alat bius pun nie

@chentaNUYU mari la sini..kata nak operate hati...hehe

@mas saari tapi bukan dengan peralatan cam kat atas kan?

ngilu je tgk,..ya Allah,smg CN pon dikurniakan kshtn yg baik dr dibedah2 ni,.amin,.

ini peralatan nak membunuh nie bukan nak bedah..giler ahh..seriauu tengokk..isk..isk..isk..

alat untuk bedah? cam alat2 untuk bunuh je Yana tengok.. ngeri2..

nasib baik dari zaman dulu dah ada bius. so orang kene bedah tu xnampak. skrang ni pon same je menyeramkan alat2 dia. huhu

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...