Pages

Support Penaja

Selamat Datang ke blogslucumenarik

Terima Kasih.. Datang dan hebahkan pada kawan-kawan anda

Hiburan

yang terkini lagi sensasi

Lawak dan Jenaka

Ada banyak cerita dan gambar yang mencuit hati

Politik

Mungkin memanaskan hati siapa yang tidak mengerti maksud sebenar

Ngeri dan Seram

Perghh..bikin serun je.. sabo je la ek?

Monday, December 10, 2012

Posted by mykhalis On 12:30 AM 2 comments

Highlight game Manchester City 2- 3 Manchester United

Elok je lepas layan Harimau Malaya seri dengan Gajah Putih.. apa lagi , Khalis layan Man  Utd la pulak.. tapi layan kat rumah je..depan komputer,, kat rumah takde sport.. tengok kat internet je la.. so, untuk mengelakkan dari lambat loading.. Khalis kongsikan gol gol dari dari perlawanan tadi..

Gol pertama dari Rooney, waktu ni memang smart la jugak gol.. tergamam gitu je goalkeeper..

Gol kedua pun dari Rooney jugak.. waktu ni Khalis memang rasa tak sedap hati dah.. sebab Man Utd susah nak leading besar awal2 game..

Dah kata dah... dari tak sedap hati dah nak jadi kecut dah.. bukan tak percaya kat team sendiri.. tapi...nakw at camne.. bertahan dah tahap gila baban dah.. nak goal jugak

waktu ni memang dah garu kepala dah.. memang hati dah tak senang.. malas betul dihampakan perasaan secara live ni..patutnya goal ni..aduhh.. camne leh offsaid pulak..

 Tapi nak wat camne.. sebagaimana  Chelsea merasakan kekalahan pertama dalam liga di tangan Man Utd.. camtu jugak  Man City kena rasa.. wahahhaha

jawapannya..rasakannn... wahahhaa...

sekian post setelah sekian lama..

Monday, October 22, 2012

Posted by mykhalis On 1:40 PM 24 comments

Khalis menulis

Assalamualaikum..

Bismillah..

Dah dekat 3 bulan Khalis tak bukak blog ni. Bukan apa.. tak berani nak tengok blog sendiri.. Kalau ada kesempatan nak on9pun Khalis bukak fb jerla.. itupun sebab nak tau cerita2 terbaru..

wajah tokoh negara yang sentiasa memperjuangkan yang terbaik untuk Malaysia
maklumlah.. semenjak bertukar kerja ni.. khalis memang ketinggalan betul.. kalau nak tau berita semasapun kena tunggu Buletin Utama tv3.. dan serius.. hari demi hari Khalis rasa Najib Razak adalah manusia paling suci dan mulia di Malaysia.. dan pakatan pembangkang terdiri daripada manusia2 bodoh.. bongok dan bangang.. yela..diketuai oleh manusia paling hina dan keji iaitu Anuar Al-juburi..

kelam kah kini?

Sekarang.. memang blog ini susah nak aktif macam dulu.. yerla..kalau dulu,, khalis ada cc.. mengadap internt.. sekrang? takde masa dah.. Khalis ucap terima kasih sangat pada penulis2 aktif macam a. Herole.. kalau tak.. takkanlah blog Khalis masih boleh maintain 10ribu pembaca setiap hari..

Sayu beb.. blog ni masih ada peminat yang setia.. tq tq tq tq tq..

Jadi.. itu jela Khalis boleh cakap.. tq sebab baca,,

Sunday, September 30, 2012

Posted by NzmXI On 12:10 PM 3 comments

Kisah Berahi Anak, Bapa dan Orang Gaji



Naz dan ayah beliau sangat rapat.,mereka sering menjamu selera bersama..., perangai Naz yang tak pernah buang ialah banyak bertanya..,

Pada suatu malam sedang mereka enak menjamu selera bersama  tiba-tiba Naz dengan perangainya bertanya kepada ayah kesayangannya

***********

Lokasi : Rumah Teres
Masa : 10 malam 

Naz : ayah.. adakah hantu itu wujud?

ayah : tak.. hantu tak pernah wujud..

Naz : tapi orang gaji kita cakap hantu itu wujud?

ayah: anak, kemas semua barang kamu.

Naz : kenapa ayah?

ayah: kita tak ada orang gaji..

Naz : OMG!

***********

orang gaji.


Sekian..Peace (~_^)


18 SG kan..., untuk bacaan 18 tahun ke atas sahaja...heee

Kepada yang sakit jantung jangan marah ek...hahahaha, jangan tengok cermin dengan tingkap ok., nak pergi toilet tu jaga-jaga gak..
Sekian...Peace (~_^)v - azfar9897

Posted by NzmXI On 11:37 AM 0 comments

Rumah kartun Dialam Realiti

1. Rumah The Simpsons

Rumah ini dihasilkan oleh seorang peminat fanatik. Ia bukan sahaja sama di bahagian luar malah hiasan dalamannya juga seperti dalam kartun. Rumah ini terletak di Henderson, Nevada.

2. Rumah Seperti Flinstones

Rumah batu ini hampir sama dengan rumah dalam The Flinstones. Walaupun bentuknya agak luar biasa namun hiasan dalamannya mempunyai gaya kontemporari. Rumah ini mempunyai pintu masuk, beberapa buah tingkap dan bumbung. Ia terletak di Nas Montanhas de Fafe di Portugal.

3. Rumah Barbie

Rumah moden ini dihasikan oleh pereka dalaman Jonathan Adler sempena ulang tahun Barbie yang ke-50. Ia seluas 3,500 kaki persegi dan menghadap Lautan Pasifik. The Barbie’s Real Life Malibu Dream House ini terletak di Malibu, California.

4. Rumah Minnie Mouse

Rumah ini bukan sahaja nampak comel dari luaran tetapi juga mempunyai kelengkapan penuh di dalamnya. Ia termasuk mesin menjawab telefon (anda boleh mendengar suara Mickey dan Goofy), oven yang sedang membakar kek dan ketuhar gelombang yang memasak popcorn! Rumah ini terletak di Mickey’s Toontown Fair, Orlando, Florida.

5. Rumah Snoopy

Rumah Snoopy versi besar ini digunakan sebagai kiosk informasi bagi kompleks padang besbol, sebahagian dari Muzium Charles M.Schulz di Santa Rosa, California.

6. Rumah Hobbit

Rumah Hobbit ini dibina oleh Simon Dale walaupun dia bukan seorang arkitek mahupun kontraktor. Ia dibina bersama bapa mertuanya selama 4 bulan dengan kos sebanyak 3 ribu pound.

7. Rumah Hello Kitty(akak berkenan ngan umah ni..cantik..)

Rumah comel berwarna merah jambu ini diinspirasi 100% dari sejarah kucing yang popular ini. The Hello Kitty Villa ini terletak di Taipei, Taiwan.

8. Rumah Heidi


Bukan sahaja rumah ini sama seperti rumah datuk Heidi, malah pemandangannya juga serupa.

9. Rumah Batman

Rumah misteri yang agak luar biasa ini hampir sama seperti rumah yang terkenal di Gotham City. Lihatlah cahaya merah pada gambar tersebut. Mungkin Batmobile baru saja lalu?

10. Rumah Inspirasi Dari Star Wars

Rumah ini dibinapada 1970 oleh Claude King selepas mendapat inspirasi dari Neil Armstrong yang baru sahaja menjejakkan kaki ke bulan. Rumah berbentuk UFO ini terletak di Chattanooga, Tennesse. Ia seolah0-olah diinspirasi dari Star Wars namun filem tersebut hanya dihasilkan 7 tahun selepas rumah ini dibina.

Posted by NzmXI On 10:00 AM 0 comments

10 Perkara yang Yahudi Seboleh-bolehnya Tidak Mahu Dunia Tahu

Tahukah korang sebenarnya banyak benda yang yahudi laknat ni sembunyikan pada pengetahuan umum. Jom Kita nak dedahkan 10 daripadanya!

1) Israel merupakan salah satu pembekal rokok terbesar dunia, namun rakyatnya tidak digalakkan menghisap rokok yang mereka cipta kerana mereka tahu akan bahana dalam kandungannya!.

2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.

3) Taktik kaum ibu di Israel ketika mengandung ialah si ibu/ isteri akan mendengar si suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematik bersama-sama untuk mendapat bayi yang bijak dan petah kerana pada ketika ini fikiran dan perasaan si isteri adalah bersambungan dengan anak dalam kandungan berbanding anda bercakap padanya di perut.

4) McDonald di israel telah membuat pengubahsuaian contohnya dari segi minuman. Mereka menggantikan kopi berkafein kepada teh yang mengandungi polyphenols, iaitu unsur kimia yang berfungsi sebagai antioksidan berkekuatan besar untuk membuang sel rosak dan mencegah kanser. Kita disini masih lagi menggunakan KAFEIN BERBAHAYA!

5) Di Israel, mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan makanan utama. Ini kerana hakikatnya dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah. Sedangkan disini kita dimomokkan dengan memakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.

6) Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

7) Majoriti buku sejarah di dunia mengatakan Negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara Arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka mengatakan serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri dan antisipasi?

8 ) Di Palestin, penduduk kristian Palestin dan Palestin Muslim bersatu melawan penjajah yahudi

9) Pelajar-pelajar di sekolah dilatih dengan taktik ketenteraan dalam bersukan seperti menembak dan mamanah bagi melatih otak memfokus sesuatu perkara dan mempersiapkan diri jika perkhidmatan diperlukan dimasa akan datang.

10) Hosni Mubarak merupakan tulang belakang Israel dan Amerika selama 30 tahun!

Posted by NzmXI On 9:49 AM 0 comments

Lelaki Ini Merangkak 1000 Meter Mohon Ampun Isteri!

Ketika diri sedang angau bercinta, apa sahaja perkara sanggup dilakukan untuk meraih kasih pasangan masing-masing.

Dalam proses bercinta, itu ini sanggup dilakukan. Sanggup berjumpa walaupun duduk berjauhan pun ada rela yang buat.

Lepas berkahwin, ramai yang berkata pasangan akan berubah perangai atau tabiat sedikit demi sedikit.
Tetapi tidak bagi seorang lelaki yang tidak dikenali di China.

Kerana berasa sangat bersalah terhadap isterinya, dia sanggup melakukan tindakan yang boleh dianggap kurang waras oleh orang ramai di China.

Lelaki itu telah curang dengan isterinya kerana mempunyai perempuan simpanan.






Dia telah merangkak sejauh 1000 meter yang bermula dari Putian, Wilayah Fujian kerana ingin memohon kemaafan dari isterinya.

Orang ramai yang melalui kawasan itu cuba untuk menghulurkan bantuan kepadanya.

Tetapi dia menolak dengan menyatakan dia sengaja melakukan perbuatan itu kerana ingin menebus kesalahan terhadap isterinya.

Setiap satu langkah merangkaknya, dia akan sujud di jalan sehinggakan dahinya berdarah.

Namun, seorang wanita tiba-tiba muncul dengan menaiki teksi dan terus membawa lelaki itu masuk ke dalam kenderaan tersebut.

Orang ramai yang melihat kejadian itu telah mengira langkah merangkak lelaki itu dan genaplah 1000 meter dia merangkak yang akhirnya berhenti di Zhengrong Times Square.

Tidak diketahui sama ada wanita itu isterinya atau perempuan simpanannya.

SUmber 

Posted by NzmXI On 9:43 AM 2 comments

Inilah Presiden Termiskin Di Dunia!

Sebagai seorang pemimpin sudah tentu ia akan dilimpahi dengan harta kekayaan dan kemewahan. Namun tahukah anda terdapatnya seorang presiden yang digelar sebagai presiden termiskin di dunia.

Seorang presiden umumnya hidup penuh dengan kekayaan dan nikmat dengan pelbagai fasiliti dan kemudahan yang diberikan. Namun percaya atau tidak, hal ini berbeza terhadap dengan seorang presiden ini. Beliau telah mendapat sebuah gelaran dari rakyatnya sebagai ‘presiden paling miskin di dunia‘. Presiden itu bukan di Malaysia, tetapi Dialah Jose Mujica, presiden Uruguay dijuluki sebagai “el presidente mas pobre” yang bererti presiden termiskin. Ini disebabkan presiden yang berusia 77 tahun ini menyumbangkan hampir seluruh gajinya sebagai orang nombor satu untuk rakyat.

 Kepada surat khabar Sepanyol, El Mundo, Jose Mujica mengaku menerima gaji sebesar USD 12.500. Namun ia hanya mengambil USD 1.250 dari gajinya. Alhasil ia pun dianugerahi gelar lain sebagai presiden paling dermawan di dunia.


“Saya baik-baik saja dengan jumlah itu, keraa di Uruguay banyak yang hidup dengan penghasilan yang penghasian yang jauh lebih sedikit dari itu.” tuturnya merendah.

Seperti yang dilansir oleh Yahoo, Jose Mujica juga mengajak isterinya yang merupakan seorang senator untuk melakukan hal yang sama.

Jose Mujica tinggal di rumah pertanian di Montevideo. Selama dirinya menjadi presiden, pengeluaran terbesar yang pernah ia keluarkan adalah pembelian sebuah kereta Volkswagen Beetle, senilai USD 1.945.
Hal positif lain yang patut ditabik di masa kepemimpinan Mujica adalah tingkat korupsi yang paling sedikit di antara negara di benua Amerika Selatan. Lelaki yang merupakan mantan pejuang gerila ini sama sekali tidak memiliki akaun bank ataupun hutang. Meski begitu ia mengaku memiliki satu hal berharga yang tidak boleh dibeli oleh wang, iaitu anjingnya, Manuela.

Diketahui, Jose Mujica bukanlah presiden pertama yang menyumbangkan gajinya. Presiden AS John F. Kennedy, menyumbangkan gajinya, hal serupa juga dilakukan Presiden Herbert Hoover.

Selayaknya hal ini patut di contoh bagi para pemimpin di dalam negeri kita. Pemimpin yang benar-benar mengabdikan diri dan kekayaannya untuk rakyat. Bukan hanya untuk kekuasaan dan harta.

Posted by NzmXI On 9:41 AM 0 comments

Ular Terbesar Dunia, Titanoboa Kembali Mengganas !



FLORIDA – Ular terbesar dunia sepanjang 14.63 meter, Titanoboa, muncul kembali untuk tontonan umum.
Institusi Kaji Selidik dan Pusat Pendidikan Smithsonian, Washington merakamkan Titanoboa untuk mengupas persoalan yang sering bermain diminda para saintis.

Smithsonian Channel mempamerkan Titanoboa seberat 1,134 kilogram yang pernah menghuni Bumi 60 juta tahun lalu melalui ukiran asal di Grand Central New York.

Paleontologi, kurator Muzium dan Sejarah Asal Florida, Dr Jonathan Bloch berkata, ular vertebrata itu dipercayai menghuni kawasan hutan hujan sejak zaman Paleosen.

“Titanoboa merupakan pemangsa terbesar atas tanah selepas kepupusan dinasour bagi tempoh sekurang-kurangnya 10 juta tahun atau mungkin lebih lama, jasadnya yang hampir hancur ditemui dalam sebuah lombong di Cerrejon, Colombia bersama fosil penyu dan beberapa ekor buaya.

-Sinar Harian-

Thursday, September 20, 2012

Posted by NzmXI On 12:35 PM 1 comments

Beckham & Ronaldo bersaing bida kereta James Bond

19 Sep – Bintang bola sepak terkenal dunia, David Beckham dan Cristiano Ronaldo sememangnya mempunyai minat yang sama iaitu mempunyai koleksi kereta mewah, dan baru-baru ini mereka dikatakan mahu membeli kereta Aston Martin DBS yang digunakan aktor Daniel Craig di dalam filem James Bond "Quantum Of Salace".

Kereta tersebut adalah sebahagian daripada barang yang akan dilelong untuk tujuan amal. Kereta tersebut dijangkakan bakal dijual dengan harga bidaan bermula £100 ribu atau sekitar (RM497 ribu).

Salah seorang sumber memberitahu akhbar Daily Star, "Becks sememangnya seorang peminat Bond dan dia memang mahu memiliki kereta yang digunakan di dalam filem tersebut," kata sumber itu.

Walaubagaimanapun, bukan Becks sahaja yang menginginkan kereta tersebut. Bintang bola sepak sensasi Real Madrid, Cristiano Ronaldo turut mempunyai keinginan untuk membeli kereta yang sama.

"Ronaldo juga mempunyai minat yang sama dengan Beckham, jadi pastinya kedua-dua mereka akan berperang dalam membida kereta tersebut," tambah sumber itu.

Hasil jualan kereta tersebut akan disalurkan kepada badan kebajikan amal di Barnando. Bekas kapten England sebelum ini telah mempunyai koleksi-koleksi kereta mewahnya seperti Cadillac, Porsche, Range Rover, Bentley's dan Hummer.




Posted by NzmXI On 12:24 PM 0 comments

Alyah kian pulih dari kecederaan ditimpa lampu

19 Sep – Penyanyi Alyah yang mengalami kemalangan ketika menghadiri rumah terbuka Hot FM pada 14 September yang lalu selepas ditimpa lampu 'spotlight', kini sudah pulih sebanyak 50 peratus.

Dipetik daripada sebuah portal hiburan tempatan, menurut pengurus peribadi Alyah, Shuib, dia yang sedang dirawat di Hospital KPJ Damansara, sudah pun berada di dalam keadaan yang stabil.

"Alhamdulillah, Alyah berada dalam keadaan yang stabil dan tiada apa yang serius. Cuma dia perlukan rawatan selanjutnya untuk tisu otot di bahagian belakangnya yang ditimpa lampu.

"Malah, doktor telah memberitahu bahawa Alyah sudah pulih sebanyak 50 peratus. Namun masih memerlukan beberapa rawatan di hospital termasuk dua kali fisioterapi," kata Shuib.

Dalam pada itu, Shuib yang ditanya lebih terperinci mengenai keadaan Alyah enggan memberikan maklumat lanjut kerana tidak dibenarkan berbuat demikian selepas membuat perjanjian dengan pihak Media Prima.


Posted by NzmXI On 10:01 AM 1 comments

Shaheizy Sam rancang tamat zaman bujang 2014

19 Sep – Pasti ramai yang perasan apabila melihat poster yang dipacakkan di kebanyakkan panggung wayang tidak lagi dipenuhi dengan wajah pelakon lelaki popular, Shaheizy Sam.

Memang sengaja mahu berehat di dalam bidang lakonan, Shaheizy Sam menyatakan niatnya untuk menamatkan zaman bujang pada tahun 2014 jika dipertemukan jodoh.

"Saya memang sengaja mengambil cuti untuk berehat seketika. Takut peminat bosan pula jika acapkali melihat muka saya di layar perak."

Dipetik dari laporan Sinar Harian, Shaheizy memberitahu dia mensasarkan bakal menamatkan zaman bujang untuk tempoh dua tahun lagi iaitu sekitar tahun 2014.

Sam atau nama sebenarnya, Shaheizy Sam Abdul Samad, 30, hanya tersenyum memberi 1001 persoalan ketika ditanya sama ada dia sudah mempunyai kekasih hati.

Dalam perkembangan lain, Shaheizy Sam kini sudah memiliki syarikat produksi sendiri iaitu Cats and Kids Entertainment dan bukan dikongsi bersama kakaknya.

"Ini merupakan syarikat produksi saya sendiri dan bukan dikongsi bersama kakak saya, Zizie yang turut mempunyai syarikat produksinya sendiri, 2121 Vision Pictures.

Shaheizy Sam rancang tamat zaman bujang 2014


Posted by NzmXI On 10:00 AM 0 comments

Rekaan iPhone 5 yang menarik dengan kos yang agak tinggi





Posted by NzmXI On 9:59 AM 0 comments

Risiko minyak wangi kepada pengguna

19 Sep – Memang tidak dinafikan, kita semua sukakan bau wangi, sehinggakan kereta dan kamar tidur turut dihiasi dengan bahan pewangi. Namun, apa yang kita tidak sedari adalah risiko yang dibawa olehnya yang boleh membawa padah terhadap kesihatan.

Jika anda ingin tahu, terdapat lebih kurang 500 bahan kimia digunakan dalam produk wangian, yang kebanyakannya tidak disenaraikan di belakang produk.

Antara bahan kimia yang sering digunakan adalah etanol, aseton, alkohol benzil, metilena klorida, kapur barus dan pelbagai lagi yang boleh mengakibatkan keletihan, kesakitan otot, lelah, radang kulit, alahan, pening dan sakit tekak. Selain itu, produk wangian turut boleh mendatangkan kesan terhadap nafsu seks.

Mereka yang menghidapi ekzema akan mengalami kesan yang lebih padah. Ini kerana kulit yang bermasalah akan menjadi lebih teruk sekiranya terkena bahan yang menggunakan ramuan pewangi, tidak kira sama ada ianya sabun ataupun shampu.

Baru-baru ini, kajian saintifik turut mengesahkan bahawa kebanyakan bahan pewangi mempunyai kandungan neurotoksin yang tinggi, yang memberikan kesan negatif terhadap mental, fizikal dan emosi. Kesan-kesan tersebut berupaya mendatangkan penyakit otak seperti Alzheimer dan Parkinson.

Walaupun ada banyak kesan sampingannya, penghindaran diri dari bahan wangian bukanlah suatu perkara yang mudah kerana hampir semua produk jagaan peribadi mengandunginya.

Posted by NzmXI On 9:57 AM 0 comments

Ariel Peterpan vs Noah

Selepas hampir dua bulan dibebaskan daripada Penjara Kebon Waru, Bandung, Indonesia, vokalis Peterpan, Ariel atau nama  sebenarnya Nazriel Irham membuat kemunculan perdana di Malaysia.

Tampil dengan penuh bertenaga dan tampak sihat, Ariel hadir ke Malaysia bersama grup lamanya, Peterpan yang kini sedang dalam penjenamaan semula dengan nama Noah. Mereka hadir dalam siri jelajah 5 negara menerusi Konsert Tentang Bahtera.

Membuat persembahan di KL Live, Kuala Lumpur pada 16 September lalu, pihak media bagaimanapun gagal menemu bual Ariel dan Noah kerana jangka waktu yang begitu singkat.

Bagaimanapun Ariel sewaktu membuat persembahan sekali gus memperkenalkan single pertama Noah yang berjudul Separuh Aku berjanji untuk kembali ke Malaysia bagi mempromosi grup tersebut.

"Kami terburu-buru kerana konsert lima negara ini, tetapi kami akan kembali apabila Noah mempunyai lagu yang cukup untuk dikongsi bersama peminat," ujar Ariel yang masih ligat menyanyi dan bermain alat muzik.

Selain memperkenalkan single Separuh Aku, Ariel turut mendendangkan lagu-lagu hit Peterpan sebelum ini termasuk Menghapus Jejakmu, Mungkin Nanti dan Tak Bisakah.

Sebelum tiba di Malaysia, Noah terlebih dahulu membuat persembahan di Australia sebelum bertemu peminat mereka di Hong Kong. Sebaik menyudahkan konsert sejam di Malaysia, mereka bergegas ke Singapura sebelum menamatkan marathon lima buah negara konsert dalam tempoh 24 jam di Jakarta, Indonesia.

Ariel sebelum ini telah disumbat ke dalam penjara  pada 23 Jun 2010  selepas didapati terlibat dalam kes penyebaran video porno  dengan dua artis wanita, Luna Maya dan Cut Tari. Dia telah dijatuhi hukuman penjara tiga tahun, bagaimanapun dibebaskan secara bersyarat selepas lebih setahun menjalani hukuman kerana berkelakuan baik.

Posted by NzmXI On 9:54 AM 1 comments

Shila Amzah berjaya ke peringkat akhir pertandingan Asian Wave

18 Sep - Tahniah diucapkan kepada penyanyi cantik, Shila Amzah atau nama sebenar Nur Shahila binti Amir Amzah diatas kejayaan meletakkan namanya di dalam senarai pendek peringkat akhir bagi pertandingan Asian Wave yang berlangsung di Shanghai baru – baru ini.

Pertandingan yang cukup sengit ini turut disertai penyanyi dari seluruh Asia seperti Thailand, China, Jepun dan juga Korea.

Daripada 30 peserta hanya 12 finalis dipilih. Boleh dikira Shila Amzah antara penyanyi yang berbakat di dalam bidang nyanyian apabila suaranya diiktiraf pihak luar.

Gadis yang berusia 22 tahun ini turut dilihat antara penyanyi kegemaran pihak juri di sepanjang pertandingan apabila menyanyikan lagu kegemarannya "Set Fire To The Rain" nyanyian asal dari Adele. Shila menerima tepukan gemuruh dari juri dan juga penonton yang nyata amat meminatnya.

Pertandingan akhir bermula pada 20 September ini, semoga berjaya diucapkan kepada Shila Amzah yang kini tampak manis apabila bertudung.


Wednesday, September 19, 2012

Posted by NzmXI On 8:18 AM 0 comments

Siri DNA-TeAM Distrupt – “Dengan Digital Malaysia , adakah MDeC masih relevan?”

Selepas beberapa lama terlena, ekosistem teknologi di Lembah Klang bakal menyaksikan kebangkitan kembali himpunan bagi mengajar, memupuk dan berkongsi bulanan yang dinamakan siri DNA-TeAM Distrupt.

Dianjurkan bersama oleh peberbit teknologi perniagaan, Digital News Asia Sdn Bhd yang menguruskan www.digitalnewsasia.com dan Technoprenerus Association of Malaysia (TeAM) yang sudah lama ditubuhkan, perhimpunan bulanan ini mempunyai hanya satu objektif, untuk menarik minat sesiapa yang mempunyai semangat bagi teknologi untuk berkongsi, belajar, membuat kawan baru dan mengakrabkan hubungan untuk dua jam. Dan ya, kamu mungkin mempunyai 500 kenalan pada LinkedIn dan lebih 500 kawan di media sosial tapi masa yang dilaburkan setiap bulan pada siri Distrupt akan memberi kamu lebih peluang untuk menjadikan impian kamu untuk membuat perniagaan berasaskan teknologi menjadi kenyataan.
Format adalah dua penceramah yang akan bercakap dengan maksima 25 minit bersama seorang moderator yang akan menyelaraskan dialog interaktif diantara penceramah dan penonton. Pandangan berbeza amat dialu — alukan!

Topik akan berubah setiap bulan dan topik pertama mempertanyakan: Adakah MdeC masih relevan dengan pencapaian Malaysia Digital.

Datuk Badlisham Ghazali telah dijemput untuk berucap bagi pihak MDeC dengan Ganesh Kumah Bangah mencari penceramah seorang lagi. Patut diingatkan yang Ganesh telah membina MOL Global menjadi satu pembekal bayaran untuk permainan yang terbesar di dunia. Berapa banyakkan kejayaannya dipengaruhi oleh MSC dan MDeC?

Adakah Malaysia Digital dan pelbagai Projek Pintu Masuk (EPP-Entry Point Projects) yang diperkenalkannya adalah apa yang perlu bagi melancarkan Koridor Raya Multimedia (MSC)? Apatah lagi sekarang kita di dalam fasa ke tiga bagi visi MSC (2011-2020). Di mana Fasa kedua adalah untuk mencipta ekonomi berskala, fasa tiga adalah untuk memperkasakan negara dan memperbaiki sektor ICT untuk mencapai matlamat negara yang mempunyai pendapatan tinggi dan membangun menjelang 2020 selari dengan Model Ekonomi Baru (NEM).

"Kami mahukan penggunaan ICT yang lebih meluas dengan  kesan ekonomi yang lebih besar. Strategi kami adalah tiga tunjang utama (Multimedia Kreatif, Perkongsian Sumber Luar dan Infotek)" yang telah disusun semula untuk memberi lebih tumpuan bagi penciptaan harta dan pelaburan bernilai tinggi" kata Badlisham pada fasa ketiga tahun lepas.

Adakah Malaysia Digital kesan dari penyusunan semula yang disebut oleh Badlisham? Bolehkan syarikat di Malaysia menjadi pemacu bagi pelbagai EPP Malaysia Digital yang akan diumumkan atau adakah mereka akan diketuai oleh syarikat Multinasional?

Jawapannya, atau mungkin lebih banyak persoalan lagi akan diketahui pada Distrupt yang pertama pada 19 september 2012 dari jam 5:30pm hingga 7:30pm di Plug & Play Technologi Garden di dalam The Gardens South Tower, Mid Valley.

Siri DNA-TeAM Distrupt dianjurkan oleh DNA dan TeAM, dan disokong oleh IBM Malaysia dan Plug and Play Technology Garden, bersama dengan Amanz.my, BFM89.9, Big Orange, lowyat.net, Majalah Tech, Malaysia SME, mobile88.com dan PC.Com Malaysia sebagai rakan Media. Pergi ke www.team.net.my bagi maklumat lanjut.

Posted by NzmXI On 8:08 AM 0 comments

Lynas: Sisa nadir bumi dieksport kerana ketakutan yang ‘tidak perlu’

Oleh Ida Lim


KUALA LUMPUR, 19 Sept — Sisa yang dihasilkan dari loji kontroversi penapisan nadir bumi Lynas Corporation di Kuantan adalah “selamat” dan mempunyai kegunaan komersil luas, akan tetapi tetap akan dieksport keluar dari Malaysia kerana ketakutan awam “yang tidak perlu”, kata pelombong Australia tersebut.

Sisa-sisa, juga dikenali sebagai ko-produk, tidak jatuh di bawah kategori “sisa radioaktif”, kata Lynas kepada The Malaysian Insider, dan menambah ia boleh dikitar semula dan tidak semestinya akan dihantar pulang ke Australia di bawah syarat yang terdapat dalam lesen.

“Terdapat kempen serius maklumat yang salah tentang Sisa Bahan Loji Lynas (LAMP) dan telah menyebabkan ketakutan dan keresahan awam yang tidak perlu,” kata seorang jurucakap Lynas.
“Oleh itu, Lynas telah secara sukarela melaksanakan eksport produk bersama LAMP, walaupun ianya selamat, boleh digunakan dan mempunyai permintaan pasaran di Malaysia,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Lembaga Perlesenan Tenaga Atom Malaysia (AELB) baru-baru ini mengeluarkan lesen operasi sementara (TOL) selama dua tahun kepada Lynas walaupun protes meluas, tetapi berkata pelombong Australia itu terikat di sisi undang-undang untuk menghapuskan sisa daripada kilang berharga RM2.5 bilion itu.
Walau bagaimanapun, Lynas mengulangi penegasan bahawa “selamat, berharga dan mapan” produk–bersama dari kilang penapisan mempunyai” pelbagai aplikasi komersial meluas “termasuk sebagai bahan binaan, baja, dan asas bagi pembuatan jalan yang tahan lama”.

Ia menjelaskan bahawa loji Kuantan “akan menghasilkan tiga sisa pepejal” yang akan dikitar semula untuk kegunaan komersial sebagai gipsum sintetik, magnesium kaya gipsum sintetik dan agregat sintetik”.
Selepas memproses terus sisa pepejal kitar semula, produk-bersama yang boleh digunakan dengan selamat untuk tujuan komersil akan dihasilkan, katanya lagi.

Lynas berkata ketiga-tiga produk-bersama “tidak dikelaskan sebagai barangan berbahaya di bawah piawaian pengangkutan antarabangsa, mahupun mereka dikelaskan sebagai “sisa radioaktif”.
Ia berkata bahawa ini adalah disebabkan oleh tahap rendah produk-bersama “biasanya mempunyai bahan radioaktif" (NORM), ciri biasa kebanyakkan produk seperti bitumen — bahan yang sering digunakan untuk membuat jalan raya.

“Setiap produk-bersama akan menjalani analisis kimia dan pensijilan kastam antarabangsa sebelum dieksport dari Malaysia — yang merupakan satu lagi masyarakat dan perlindungan kesihatan alam sekitar.
“Ini adalah amalan standard industri antarabangsa.”

Jumaat lepas, seorang diplomat Australia memberitahu The Malaysian Insider bahawa Lynas telah memohon untuk “mengimport bahan” ke Australia, walaupun Canberra mempunyai dasar menolak sisa radioaktif.

Tetapi Lynas menjelaskan bahawa permohonan yang dilaporkan sebenarnya “permohonan lama” yang telah diletakkan dibawah kategori “ditangguh”.

“Pembangunan penyelesaian komersial untuk produk-bersama diproses dari LAMP bermakna Lynas mampu untuk meletakkan ke status ditangguh keatas permohonan sebelumnya kepada Agensi Perlindungan Sinaran dan eselamatan Nuklear Australia untuk mengimport produk- bersama ke Australia.”
Isnin lepas, kumpulan alam sekitar tempatan telah meminta agar Lynas menunjukkan pelan pengurusan sisa dengan terperinci atau berhadapan risiko “perlawanan hingga akhir”.

TOL yang Lynas terima dua minggu lalu daripada pihak berkuasa Malaysia membuka jalan bagi loji nadir bumi itu untuk memulakan operasi walaupun bantahan awam meluas terhadap keselamatan dan alam sekitar.
Lynas berkata bahawa ia akan mula mengangkut dan melengkapkan semua langkah menyediakan dan memperkayakan bijih nadir bumi yang dilombong di Australia pada Oktober.

TOL membolehkan Lynas untuk beroperasi untuk tempoh dua tahun mulai 3 September. Syarikat itu telah berkata ia akan mengambil kira-kira 300 orang bagi kemudahan yang telah menerima pengecualian cukai selama 12 tahun.

AELB telah menekankan bahawa Lynas mesti mematuhi semua keperluan dan syarat-syarat yang dikenakan oleh kementerian sains, teknologi dan inovasi melalui Akta Perlesenan Tenaga Atom.

Dua minggu lalu, lima penduduk Kuantan diberikan Mahkamah Tinggi Kuantan untuk mencabar keputusan  menteri sains, teknologi dan inovasi untuk menganugerahkan TOL kepada pelombong Australia itu.
Minggu lepas, Gabungan Hentikan Lynas gagal dalam usaha untuk mendapatkan kebenaran daripada Mahkamah Rayuan untuk ulasan berasingan keputusan kehakiman AELB untuk memberikan TOL kepada Lynas.

Posted by NzmXI On 8:02 AM 0 comments

Yuna tercalon dalam European Music Awards 2012

Oleh Mohd Farhan Darwis


KUALA LUMPUR, 18 Sept — Yunalis Zarai, atau lebih dikenali dengan nama Yuna, yang popular dengan lagu “Terukir Di Bintang” sekali lagi mengharumkan nama Malaysia apabila dicalonkan dalam MTV European Music Awards (EMA) 2012 di Festhalle, Frankfurt, Jerman pada 11 Nov.

Anak kelahiran Alor Setar, Kedah ini sebelum ini turut dicalonkan dalam 25th Nickelodeon Kids’ Choice Awards.

Yuna akan merebut gelaran juara untuk “Best Asian Act” di MTV EMA 2012 bersama sama empat calon yang cukup popular seperti Junior, EXILE, Han Geng dan Jolin Tsai.

Pemenang kategori “Best Asian Act” ini akan mewakili Asia dalam voting “Best Act” di seluruh dunia.
Undian yang hanya boleh dilakukan secara atas talian boleh dibuat di mtvema.com/vote sehingga 9 Nov nanti.

Yuna sekarang ini turut aktif di Amerika Syarikat dan dijemput untuk membuat persembahan dalam rancangan-rancangan ternama.

Yuna turut merakamkan semula lagu kumpulan popular Nirvana yang bertajuk “Come As You Are”.

Posted by NzmXI On 7:50 AM 0 comments

'Pengamal perubatan Islam' ditahan ketika cuba lakukan seks ke atas pesakit

SEREMBAN, 17 Sept (Bernama) -- Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (Jheains) menahan seorang lelaki yang mendakwa diri sebagai pengamal perubatan Islam ketika cuba melakukan seks ke atas pesakit wanitanya di sebuah rumah di Kampung LBJ di sini.

Lelaki berusia 48 tahun itu ditahan dalam serbuan yang dilakukan Jheains pada pukul 12.30 tengah hari tadi, ketika cuba melakukan perbuatan keji tersebut yang didakwa sebahagian daripada cara rawatan, dengan seorang wanita berusia 24 tahun di rumah mangsa.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Jheains Ahmad Husaini Mustafa berkata pada mulanya, suspek dari Kuala Lumpur dihubungi mangsa untuk mengubati dirinya yang menghadapi masalah mendapatkan anak.

"Apabila tiba di rumah mangsa, suspek kemudian menggunakan ayat-ayat suci Al-Quran untuk merawat mangsa dan melakukan ''nikah batin'' iaitu menikahkan dirinya dengan wanita itu tanpa mengikut ajaran Islam yang sebenar.

"Suspek kemudiannya cuba mengambil kesempatan dengan melakukan seks ke atas mangsa yang ketika itu sudah terpedaya dengan rawatan lelaki itu, sebelum rumah itu diserbu Jheains," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Ahmad Husaini berkata dalam serbuan yang dilakukan hasil maklumat dan aduan orang ramai, suspek yang sudah berkahwin dan mempunyai anak itu, ditahan sebelum sempat melakukan hubungan seks dengan mangsanya. 

 "Kita percaya suspek bukan seorang yang pandai agama tetapi menggunakan ayat-ayat suci Al-Quran hanya untuk memperdaya mangsa sebelum mengambil kesempatan ke atas mangsa," katanya.

Beliau berkata beberapa barangan turut dirampas termasuk senaskhah Al-Quran dan sebuah kitab yang dipercayai digunakan untuk memperdaya mangsa.

Katanya, lelaki itu dipercayai sudah lama menjalankan kegiatannya, dan siasatan awal mendapati suspek telah merawat tiga wanita.

Ahmad Husaini berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 49 Enakmen Jenayah Syariah Negeri Sembilan kerana mempermainkan ayat Al-Quran; Seksyen 50 Enakmen sama kerana mencemar dan menghina Agama Islam; dan Seksyen 77 Enakmen sama kerana memikat wanita untuk melakukan niat jahat.

Tuesday, August 14, 2012

Posted by NzmXI On 3:42 PM 2 comments

Salam Aidilfitri buat semua


Tuesday, August 7, 2012

Posted by NzmXI On 9:03 AM 0 comments

Rindukan Bulan...

kala bulan memberi cahaya.,,aku rindukan ia.
sang mentari sentiasa mengejar mu bulan..aku cemburu.
setia..tiada henti.
rembulan indah..kau temani aku setiap mlm..setiap perjalanan mlmku..
kau sentiasa di situ,, memberi cahaya..
aku rindukan kamu.

aku sentiasa tersenyum sendiri ,,melihat mu purnama..
masakn tidak... hanya engkau sentiasa di sisi aku ketika malam menjelma..
dimana semua?
aku sunyi ..tp aku ada kamu rembulan..
sentiasalah temani aku..

bila kau hilang sang suria akan galang gantinya..namun ia tidak seindahmu..
temani aku sang penyeri malam... aku sendiri ..sepi.

hehe...jiwang jap

Posted by NzmXI On 8:57 AM 1 comments

Kenapa Orang Melaka Marah Dengan Orang Negeri Sembilan

Tahukah anda, sejarah peperangan dahulu ada kisah yang menyebabkan orang Melaka marah dengan orang Negeri Sembilan.

Ceritanya bermula begini

Pada zaman dahulu, tentera Melaka merupakan satu pasukan tentera yang amat kuat dan hebat.

Mereka belum pernah mengalami kekalahan dalam mana-mana peperangan.

Pada satu hari, tentera Melaka diarahkan untuk menyerang tentera Johor.
Mereka pun memulakan persiap... an dan kelengkapan peperangan.
Tiba-tiba ketua tentera Melaka menerima satu berita yang isterinya hendak bersalin (anak pertama).

Oleh kerana itu, mereka telah membuat keputusan untuk meminjam ketua tentera Negeri Sembilan.

Tentera Negeri Sembilan juga merupakan seorang ketua yang bijak dan hebat

Maka bertolaklah mereka untuk berperang dengan tentera Johor.
Keesokan harinya, seluruh penduduk Melaka terkejut besar kerana pasukan Melaka telah tewas dengan begitu teruk sekali.
Yang berjaya pulang dengan selamat hanyalah ketua tentera Negeri Sembilan dan peniup semboyan peperangan (Tentera Melaka).
Ketua tentera Melaka menjadi hairan kerana beliau mengetahui yang tentera Johor adalah tentera yang lemah dan kekurangan ahli.

Beliau bertanya pada ketua tentera Negeri Sembilan, "Tuan!Apakah yang telah berlaku?"
Ketua tentera Negeri Sembilan hanya tersenyum sinis dan malu-malu
Ketua tentera Melaka, lalu bertanya pula pada tentera beliau yang bertugas sebagai peniup semboyan itu.
Lalu dengan nada sedih, peniup semboyan itu berkata... ... ... ... .

Tuan, apabila kita hendak memulakan peperangan, apakah yang tuan akan laungkan sebelum mulakan peperangan
Lalu ketua tentera Melaka berkata "SERANG"
Peniup semboyan lalu menjawap, Tuan... ketua tentera Negeri Sembilan juga melaungkan perkataan yang sama
Jadi kalau begitu, apa masalahnya?, jawap ketua tentera Melaka..
Lalu dengan sedih, peniup semboyan mengatakan, tapi tuan kalau dalam bahasa Negeri Sembilan bunyinya jadi... ... ..
"SORANG"

Kita kalah kerana, setiap kali ketua tentera Negeri sembilan melaungkan, hanya "SEORANG" tentera kita yang keluar untuk melawan musuh.
He..he... he... Jangan Marah eaaa.....

Posted by NzmXI On 8:56 AM 0 comments

Jam Antik

Seorang budak punk mengajak kawannya datang ke rumah barunya. Dengan bangga dia menunjukkan ruang-ruang bilik dan hiasan rumahnya itu. Mereka berhenti di sebuah gong tembaga yang besar dan kelihatan menarik dan antik.

Kawannya bertanya, "apa benda ni? Kau budak punk pun boleh minat dengan dikir barat ke?"

"Menarik kan?" Jawab budak punk itu. "Ini bukan alat muzik lah bro. Ini jam bercakap."

"Jam bercakap?! Fuyohh! Bro, macam mana ia beroperasi? Sekarang pukul berapa, cuba kau demo sikit."

"Demo? Kau serius? Ok, tengok ni," kata budak punk itu lalu mengangkat gendang besi yg kelihatan berat sambil menghayun kuat menghentam ke tengah-tengah gong itu yg terus mengeluarkan bunyi yang kuat bagaikan boleh memecahkan gegendang telinga.

Tiba-tiba terdengar jeritan di sebalik tembok rumah sebelah, "Hoi!!! Kau dah tebiat nak mampus ke apa hah?!!! Dah pukul 2 pagi lah biul. Tak tahu nak tidur ke?!! Sewel punya budak!"

"Ah! Dah pukul 2 pagi daaah," jelas budak punk itu. Kawan dia cuma garuk kepala masih blur dan terkedu lagi nak cakap apa-apa.

Posted by NzmXI On 8:55 AM 1 comments

Atan Dan Cikgu

Cikgu: Atan... cikgu nak tanya kamu satu soalan matematik... .Kalau cikgu bagi kamu 2 ekor arnab dan 2 ekor lagi dan lagi 2 ekor arnab... Berapakah arnab yang ada pada kamu?

Atan: Tujuh ..cikgu..

Cikgu: ??... Atan dengar baik2 soalan cikgu dan jawab dengan betul... Kalau cikgu bagi kamu 2 ekor arnab dan 2 ekor lagi dan lagi 2 ekor arnab... Berapakah arnab yang ada pada kamu?

Atan: Tujuh... ..

Cikgu: Ok..kalau soalan macamni plak... Kalau cikgu bagi kamu 2 biji epal dan 2 lagi biji epal dan lagi 2 biji epal... Berapakah epal yang ada pada kamu?

Atan: Enam..cikgu..

Cikgu: Erm..bagus... cube atan dengar dan jawab balik soalan cikgu memule tadi... Kalau cikgu bagi kamu 2 ekor arnab dan 2 ekor lagi dan lagi 2 ekor arnab... Berapakah arnab yang ada pada kamu?

Atan: Tujuh la...

Cikgu: Kenapa plak tujuh... Atan awak ni paham ke tidak soalan cikgu... knpe tujuh... why?..why? [cikgu nye naik tensen]

Atan: Sebab kat umah saye dah de seekor arnab..

Cikgu: Cheh.....

Posted by NzmXI On 8:52 AM 2 comments

Seluar Dalam Yang Hilang

Tersebutlah suatu kisah di mana si isteri telah meluahkan rasa tidak puas hatinya pada sang suami yang berbunyi lebih kurang begini...

Isteri: Apalah abang nie... asalkan kawan abang datang, abang mesti cakap rumah abang, kereta abang, TV abang, sofa abang... tak adil lah macam nie... asik asik abang aje...

Suami: La... abis ayang nak abang cakap macam mana...

Isteri: Abang cakap la... rumah kita... kereta kita... TV kita... sofa kita... bukankah semua harta benda nie hak milik kita bersama...

Suami: Ahhh..iya lah... iyalah...

Isteri: Hmm... abang dari tadi lagi terhegeh-hegeh cari apa?...

Suami:Haa... ada awak nampak... seluar dalam KITA... ??

Isteri:%#@**^&%#@

Posted by NzmXI On 8:49 AM 1 comments

Jejaka Gatal

Seorang jejaka yang tak berapa hensome ingin mengayat aweknya supaya dia dapat tidor dengannya.

Jejaka : Awak, saya ada satu teka teki... .
Awek : Apa dia?

Jejaka : Apa benda, tiada kanan atau kiri, tiada atas tiada bawah, tiada tengah tiada tepi, tiada awal tiada akhir ?
Awek : Ish, tak tau lah, I give up.

Jejaka : Itulah cinta saya pada awak... .
Awek : Betul ke... . he he he. (merah gak lah pipi dia)

Jejaka : Awak, sudi tak awak teman saya di rumah malam ni?
Awek : Boleh, tapi awak kena jawap teka teki saya dulu.

Jejaka : Ok
Awek : Apa benda, bila dipegang sedap, tapi bila dirasa tak sedap?

Jejaka : Emm, tak tau lah.
Awek : Itulah tapak tangan saya (lalu awek tu melempang jejaka tak hensome itu dan terus blah)

Posted by NzmXI On 8:47 AM 2 comments

Makna Makna Bunyi Hon Kereta

Pernah tak masa driving kadang2 kita dengar kereta yang berselisih atau belakang kita bunyikan hon... percaya atau tidak... setiap bunyi hon tu ada maksud tertentu..

1 x HON PENDEK - pemandu tu cakap "HAI"

2 x HON PENDEK - pemandu tu cakap "TERIMA KASIH" atau "JUMPA LAGI"

3 x HON PENDEK - pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit
(biasanya kat traffic light time dah hijau xreti2 nak jalan)

1 x HON PANJANG - pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa dorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan.

2 x HON PANJANG - pemandu tu marah "HOI!!!... BODOH XDER OTAK KE"

4X atau lebih HON PENDEK - pemandu tu cakap... ... .

.
.
.
.
.
.

"TILAM! TILAM!... TILAM LAMA TUKAR BARU.. TILAM!... TILAM!"
jgn marer yaeee POSA POSA POSAAA

Tuesday, July 24, 2012

Posted by NzmXI On 10:20 AM 0 comments

Wings kini bernaung dibawah KRU

Syarikat rakaman KRU Music yakin dengan penerimaan pendengar terhadap muzik rock yang dibawa oleh kumpulan rock lagenda yang kini berusia 25 tahun iaitu Wings untuk merakamankan album terbaru dibawah naungannya. 

Bertempat di Hard Rock CafĂ©, Kuala Lumpur pada hari Jumaat yang lalu telah berlangsungnya majlis perasmian memperkenalkan Wings sebagai artis baru dibawah naungan KRU Music. Ini adalah antara kepercayaan yang diberikan oleh kumpulan lagenda itu dalam proses mengeluarkan album terbaru berjudul "Menakluk Kosmos". 

Ujar Norman Abd. Halim selaku Presiden Eksekutif KRU Studio, dia amat teruja dalam melaksanakan projek ini kerana Wings bukanlah sebuah kumpulan biasa namun populariti yang dikecapi hingga kini memungkinkan KRU sanggup berlabur besar untuk album yang bakal diterbitkan nanti. 

"Bukan mudah untuk mengajak mereka bernaung dibawah syarikat kami, lagi-lagi mereka sudah banyak pengalaman dengan syarikat rakaman sebelum ini. Namun perjanjian dan juga kontrak telah dipersetujui semua setelah memakan masa hampir 2 bulan untuk mendapat kata putus dari kedua-dua belah pihak. Akhinya semuanya berjaya dan saya serahkan semua proses pembikinan album dan juga material kepada pihak mereka kerana percaya dengan kebolehan mereka sebagai artis lama di dalam industri hiburan ini." 

Norman turut menambah, sekarang dia telah memberikan kepercayaan penuh kepada artis dibawah naungannya untuk berkarya tanpa batasan. 

"Kesemuanya saya serahkan kepada mereka dari segi pembikinan album namun dari segi publisiti dan juga pembikinan video klip saya rasa kami sudah memiliki kepakaran yang cukup hebat." 

Selepas lebih kurang 10 tahun tidak menghasilkan album , Awie selaku jurucakap kumpulan memberitahu bahawa projek ini boleh dikatakan sebagai sebuah projek saudara dimana dia mengambil keputusan untuk menerima tawaran dari KRU disebabkan oleh mereka adalah orang tempatan. 

"Saya berasa terpanggil untuk menerima tawaran mereka setelah melihat kontrak yang diberikan. Saya berpuas hati dan juga apa yang boleh saya cakapkan disini adalah, saya mahu kami sesama saudara saling bantu-membantu. Saya yakin dengan tenaga kerja pihak mereka terutamanya di bahagian promosi dan jualan mampu untuk menaikkan kembali nama Wings seperti dahulu." 

"Menakluk Kosmos" adalah album studio Wings yang ke 10 dimana ia akan memuatkan beberapa lagu baru dan juga rentak yang dimainkan juga akan lebih mengikut peredaran semasa. 

Antara artis lain yang bernaung dibawah syarikat rakaman KRU Music adalah kumpulan MOJO, Forteen, V.I.P, Baby Shima, Ad Azhar, Mira Asyraff dan Kamilia.


Posted by NzmXI On 10:13 AM 0 comments

10 Masjid Yang Paling Indah di Dunia part 2

Masjid Jamek, adalah salah satu masjid yang paling ikonik untuk penduduk-penduduk bandaraya Kuala Lumpur. Malah, ia merupakan tapak di mana bandaraya kami ini 'dilahirkan'.

Masjid Jamek, adalah salah satu masjid yang paling ikonik untuk penduduk-penduduk bandaraya Kuala Lumpur. Malah, ia merupakan tapak di mana bandaraya kami ini 'dilahirkan'.

Masjid Muhammad Ali Pasha di Cairo, Mesir menampilkan seni bina Ottoman yang klasik. Ia dibina oleh pemerintah Mesir, Muhammad Ali Pasha untuk mengingati anak sulungnya, Tusun Pasha 

Masjid Muhammad Ali Pasha di Cairo, Mesir menampilkan seni bina Ottoman yang klasik. Ia dibina oleh pemerintah Mesir, Muhammad Ali Pasha untuk mengingati anak sulungnya, Tusun Pasha.

Sultanahmet Camii, juga dikenali sebagai Blue Mosque, di antara masjid yang paling mashyur di Turki. Pembinaannya mengambil masa tujuh tahun, dari 1609 hingga 1616. Seni bina masjid ini dipengaruhi un

Sultanahmet Camii, juga dikenali sebagai Blue Mosque, di antara masjid yang paling mashyur di Turki. Pembinaannya mengambil masa tujuh tahun, dari 1609 hingga 1616. Seni bina masjid ini dipengaruhi unsur-unsur Ottoman dan Byzantine.

 Masjid an-Nabawi di Madinah adalah fokus umat Islam pada musim Haj. Bersama dengan Masjidil Haram di Mekah, ia adalah tempat yang paling suci untuk agama Islam.

Masjid An-Nabawi di Madinah adalah fokus umat Islam pada musim Haji. Bersama dengan Masjidil Haram di Mekah, ia adalah tempat yang paling suci untuk agama Islam.

Masjidil Haram di Mekah merupakan tempat yang paling suci bagi umat Islam di seluruh dunia. Setiap tahun, berjuta-juta umat akan ke Tanah Suci Mekah untuk menyempurnakan ibadah Haji dan Umrah.

Masjidil Haram di Mekah merupakan tempat yang paling suci bagi umat Islam di seluruh dunia. Setiap tahun, berjuta-juta umat akan ke Tanah Suci Mekah untuk menyempurnakan ibadah Haji dan Umrah.

Posted by NzmXI On 9:58 AM 0 comments

10 Masjid Yang Paling Indah di Dunia part 1

Masjid Faisal di Islamabad adalah masjid yang paling besar di Pakistan. Vedat Dalokay, arkitek Turki yang mengilhamkannya, menggunakan khemah Beduin sebagai inspirasi seni bina Masjid Faisal.

Masjid Faisal di Islamabad adalah masjid yang paling besar di Pakistan. Vedat Dalokay, arkitek Turki yang mengilhamkannya, menggunakan khemah Beduin sebagai inspirasi seni bina Masjid Faisal.


 Masjid Besar Baiturrahman di Banda Acheh, Indonesia telah dibakar habis apabila Acheh diserang kuasa Belanda pada tahun 1873. Namun, ia telah dibina balik satu dekad kemudian. Ia antara masjid yang pa

Masjid Besar Baiturrahman di Banda Acheh, Indonesia telah dibakar habis apabila Acheh diserang kuasa Belanda pada tahun 1873. Namun, ia telah dibina semula satu dekad kemudian. Ia di antara masjid yang paling indah di seluruh Indonesia.


Masjid Taj Ul di Bhopal antara masjid yang paling besar di benua Asia.

Masjid Taj Ul di Bhopal adalah di antara masjid yang paling besar di benua Asia. Ia juga diguna sebagai madarasah.

 
Masjid Badshahi telah dibina oleh Maharaja Mughal yang mashyur, Aurangzeb, pada tahun 1671. Ia merupakan masjid yang kelima paling besar di dunia.

Masjid Badshahi telah dibina oleh Maharaja Mughal yang mashyur, Aurangzeb, pada tahun 1671. Ia merupakan masjid yang kelima paling besar di dunia.

 Great Mosque of Xi'an di China menampilkan ciri-ciri budaya Cina bersebelahan dengan seni bina Islam.

Great Mosque of Xi'an di China menampilkan ciri-ciri budaya Cina bersebelahan dengan seni bina Islam.

 p/s: bersambung laa...

Posted by NzmXI On 9:46 AM 3 comments

Penghijrahan Abby Abadi mula dipersoal

Kepada peminat tegar atau sesiapa sahaja yang mengikuti perkembangan status Abby Abadi di Twitter, pastinya sedia maklum bahawa selebriti ini kini sedang sibuk berdakwah dengan cara tersendiri. 

Meskipun baru-baru ini Dato' Ac Mizal mencabar aktres dan bekas penyanyi kumpulan wanita popular, Elite ini berdebat mengenai isu ISA & PDRM, Abby nampaknya tetap dengan pendirian, hijrah dan dunia baru agama dan politik beliau kini. 

Pada hari Selasa yang lepas Abby menerusi laman Twitter miliknya menulis bertanya pandangan tentang senario kini di mana ramai wanita tidak menutup aurat dan ia seakan menjadi perkara biasa di kalangan masyarakat. 

Abby dalam tulisannya (yang telah distruktur semula) berkata, "Kenapa ya ramai wanita yang rasa tidak menutup aurat pun tidak mengapa? Free-hair itu tidak berdosa? Ada yang boleh beritahu sebabnya kenapa? Kita kongsi, mahu tahu boleh?" 

Pandangan dan pertanyaan Abby itu rata-rata telah mengundang rasa kurang senang sesetengah pihak tidak kurang juga yang menyokong Abby sehingga terciptanya hastag #teamabbyabadi

Antara komen pengguna Twitter berbunyi;
Harits Asyraf Karev @HaritsKarev
aku menyampah buat story abby abadi.. orang lain berhijrah jugak.. taklah mcm kau!!! sendiri persoal orang, sendiri jawab balik!!
Famous hina bro RT@ bashrafi: Femesnya Abby Abadi. Good for you la dah bertudung.
 
Aida Amyra Khapez @aidaamyra
Kenapa ngan dia ? RT@: Sy akui sy peminat abby abadi. Tetapi selpepas stalk twitter die hati rase lain.:/ 

feeqa?areen @feeqanadia
Mkin lame tgk abby abadi ni mkin annoyg.. Dduk diam jage anak2 sudah.. Sume org sbuk nk bpolitik skrg.. 

Rata-rata mereka yang kurang senang dengan pertanyaan Abby ini menyifatkan Abby masih belum layak mempersoal aurat orang lain kerana sejarah silamnya juga dahulu tidak menutup aurat. 

Kritikan dan pandangan pengguna Twitter tidak dibiarkan sunyi. Abby kemudiannya membalas komen tersebut dengan berkata, "Kenyataan saya pagi tadi tentang isu tidak bertudung bukan untuk menghakimi tetapi ingin berkongsi sebab ingin tahu apa alas an mereka. Macam saya dulu, saya ingat ia bukan masalah besar sebab ramai yang macam tu (tidak bertudung). 

"Sebagai wanita yang beragama Islam, selepas akil baligh memang tidak ada pilihan (itu yang saya kongsikan pagi tadi). Kenapa pandang negatif? Ingatlah kita di akhir zaman," balas Abby di laman Twitter miliknya yang sedari pagi hingga malam tidak surut dengan pandangan dan kritikan pengguna lain. 

Sementara itu, portal hiburan Murai, turut memetik padangan orang ramai mengenai penghijrahan Abby yang dikatakan lebih berbaur politik daripada mendalami ilmu agama itu sendiri. 

Murai dalam laporannya berkata, "apakah penghijrahan awal tersebut, Abby Abadi sudah mampu mengkritis apa saja dengan sewenang-wenangnya sedangkan banyak lagi yang perlu dilakukan untuk mendalami serta mencari gali ilmu Tuhan?"


Posted by NzmXI On 9:38 AM 0 comments

Penganjur konsert terbuka Siti diberi amaran

22 Jul – Ekoran kehadiran penyanyi tersohor negara, Datuk Siti Nurhaliza yang telah mengadakan persembahan terbuka di Jamuan Perdana Perayaan Hari Guru 2012 peringkat Kota Bharu, Sabtu lalu, Kerajaan Negeri Kelantan akhirnya memutuskan untuk mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu atau penganjur yang melanggar Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1998 yang dikuatkuasakan di negeri itu.

Memetik kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Takiyuddin Hassan yang disiarkan di akhbar Sinar Harian, pihaknya tidak akan berkompromi dengan pihak yang gagal mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan Kerajaan Negeri.

Takiyuddin yang ditemui sejurus selepas merasmikan Hari Majlis Daerah Ketereh-Perbandaran Islam, Sempena Tahun Melawat Kelantan 2012, di sini Selasa turut mengingatkan penganjur atau individu termasuklah ahli politik yang ingin membawa penyanyi-penyanyi atau selebriti di Kelantan haruslah mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. 

"Sebelum ini kita menerima maklumat daripada penganjur program tersebut memaklumkan bahawa ia adalah program motivasi. Namun di sebalik majlis itu, mereka membawa penyanyi wanita terkenal menghiburkan penonton dengan persembahan nyanyian secara terbuka. 

"Ia memang satu tindakan yang menyalahi undang-undang di negeri ini, namun kita berharap perkara seumpama ini tidak akan berulang," ujarnya lagi. 

Tambahnya lagi, pihak yang melanggar undang-undang dan peraturan akan dikenakan tindakan undang-undang dan boleh dikenakan denda tidak kurang daripada RM 1,000 di bawah Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1998. 

Sabtu lalu, majlis sambutan hari guru yang diadakan di Kompleks Sekolah-sekolah Jalan Wakaf Mek Zainab yang dihiburkan oleh diva no.1 Negara itu mendapat sambutan lebih 10,000 masyarakat sekitar dan guru-guru sekitar Kota Bharu.

 

Posted by NzmXI On 9:28 AM 1 comments

Yang Biasa...Yang Luar Biasa nyer?

Sembahyang
Yang biasa: Ramai dari kita yang sembahyang apabila telah masuk waktu. Yang kerap berlaku juga, sembahyang kita di akhir waktu. Mungkin pepatah orang putih “Better late than never” menjadi pegangan kita. Inilah golongan yang hanya tahu dirinya hamba tapi tak rasa hamba.

Luar biasa: Orang yang selalu menunggu-nunggu waktu untuk sembahyang. Seperti seorang yang sangat merindukan pertemuan dengan kekasihnya. 15 minit sebelum azan, dia dah duduk di tikar sembahyang.
Kalau begitu, sahihlah dia orang luar biasa.

Sedekah
Yang biasa: Kalau kita sedekah, kita mahu seluruh dunia tahu. Kalau tak panggil press, sekurang-kurangnya kita bercerita pada orang. Kita mahu orang tahu kita pemurah. Agaknya kita memang tak nak pahala sebab hanya sedekah yang ikhlas akan dibalas oleh Tuhan.

Luar biasa: Apabila bersedekah, kita lebih suka melakukan secara sembunyi. Ibarat kata, tangan kanan sedekah, tangan kiri pun tak tahu. Yang penting bagi kita ialah membantu meringankan kesusahan orang. Itu pun kita bimbang juga kalau-kalau dalam hati ada rasa riyak atau taksub dengan diri sendiri. Sedangkan kita berharap dengan banyak bersedekah akan turun rahmat serta keampunan Tuhan.

Berjaga malam
Yang biasa: Kita biasa berjaga malam. Sama ada untuk tengok bola sepak piala dunia, atau melayan VCD terbaru. Yang lebih teruk, kalau malam dihidupkan dengan berhibur di pusat-pusat hiburan.

Luar biasa: Malam kita dihidupkan dengan pelbagai ibadah dan amalan. Ketika orang lain lena dibuai mimpi, kita meninggalkan tilam empuk untuk bertahajud dan muhasabahkan diri. Bagi kita, kesepian malam adalah saat paling sesuai untuk kita merayu kasih sayang Tuhan, Pencipta kita. Memohon keampunan, rahmat dan nikmat dariNya. Ini malam para nabi dan para wali. Kalau kita konsisten beribadah malam, memang kita ikut tradisi orang-orang yang luar biasa.

Kerja
Yang biasa: Kita cukup berbangga bila berjaya di dalam sebarang kerja. Sama ada dalam kerjaya, pelajaran mahupun bila dapat buat banyak amal ibadah. Kita rasa, kalau tak kerana otak kita yang genius, atau kerja kuat kita, tentu kita gagal. Sebab itu kita mudah pandang rendah pada orang yang kurang upaya atau kurang berjaya. Walaupun kita ucapkan alhamdulillah, tapi di hati kecil kita tak rasa apa yang berlaku, Tuhan punya kuasa.

Luar biasa: Bila kita dapat rasakan segala yang kita miliki adalah dari Tuhan. Kita sangat yakin bahawa kekayaan, pangkat dan kelulusan tidak akan kita nikmati kalau tidak dengan izin Tuhan. Makin banyak nikmat yang kita dapat, makin tinggi rasa kehambaan. Bimbang dan cemas kalau-kalau kita tidak mampu berterima kasih kepada Tuhan sehingga tersilap menggunakan nikmat dariNya. Makin banyak ibadah pula, makin takut dengan Tuhan . Luar biasalah jika manusia dapat merasakan dirinya hanya hamba Allah yang tidak memiliki apa-apa.

Renungan:
Semoga diriku dan semua pembaca mengambil iktibar dan berusaha menjadi orang yang “Luar Biasa” kepada Allah SWT… Semoga Allah SWT akan sentiasa merahmati kita dalam setiap perubahan kita keranaNya… InsyaAllah… Aminnn….

Posted by NzmXI On 9:23 AM 0 comments

Tips di bulan Ramadhan

Salam Ramadhan buat semua pebaca blogslucumenarik...camne perjalanan Ramadhan anda semua,? harap berjalan seperti biasa tanpa ada sebarang kemudharatan...jadi di bulan ramadhan ini, saya nak share sikit tips untuk dikongsi bersama...
http://muharikah.com/wp-content/uploads/2012/07/ramadhan.jpgp/s: jangan korang puasa yang yok ye..walupon x sempat nak bersahor....hehehe

Monday, July 16, 2012

Posted by NzmXI On 9:36 AM 0 comments

Bertuahnya Suami Kalau...

1. suami disambut pulang dengan wajah yang berseri, bukannya dengan wajah iras-iras ikan pari

2. isteri keluar dengan memakai hijab dan dengan kebenaran suami sebab yang menanggung dosa adalah si suami, bukannya itik serati

3. dapur mahal-mahal yang dibeli digunakan dengan hebat oleh isteri dan bukan hanya digunakan untuk masak telur goreng tiap-tiap hari

4. tak ada suara membebel melekat ke telinga sebab nak melepaskan rasa marah dan penat pada suami. tak semestinya suami tu diam bermakna dia tak sakit jiwa dibuatnya

5. isteri-isteri tak sibuk merajuk marahkan suami yang tak berkelip mata tengok awek cun sebaliknya berusaha jadikan diri sendiri cun sentiasa supaya suami pandang kita pula 


salin & tampal

Posted by NzmXI On 9:33 AM 0 comments

Tanda Awek Korang Belum Boleh Di Buat Bini

1. belum apa-apa suara dia dah tahap cikgu kawad kaki sekolah menengah. Pantang lambat sikit mulalah dia menjerit-jerit. Kalau dapat jenis ini, baik korang kawan dengan singa je la.

2. bila awek korang tak reti bezakan antara ikan kembung dengan bunga keembung. Tu belum cerita bab masakan lain. Nampak gayanya kalau korang kawin makan kat kedai je la.

3. bila dia tak tau siang dengan makam ataupun dia tak reti tengok jam. Pukul 8 pagi korang call tak bangun lagi. Pukul 12 pun tak bangun. Paling awal pun dia bangun pukul 3 petang. Baik korang pikit lebih 3 kali sama ada nak kawin ke tak.

4. bila sesekali korang check handphone dia, banyak yang nama ahmad dari nama siti. Lepas tu kejap-kejap talipon dia berbunyi. Cakap pulak jauh dari korang.. err... tak paham lagi ka?

5. awek korang suka sangat pengsan kat shoping complex. Pandai pilih pulak tu.. pengsan depan kedai yang mahal-mahal je. Tak paham? Pengsan tu ayat kiasan. Ayat yang betul, kaki mengabihkan duit korang.

6.bila dia boleh berlakon dengan hebat. Korang ajak dating, 1001 alasan dia bagi tapi lepas kantoi dia keluar dengan orang lain. Tengkok la lepas tu, mulaha dia buat filem sedih depan korang.

7. asal sakah sikit mintak putus, salah sikit suruh”clash” dah kawin korang standby kat pejabat kadi je la.. bahagian cerai dan rujuk... 


p/s: salin & tampal

Friday, July 13, 2012

Posted by mykhalis On 6:55 PM 0 comments

Situasi Bekerja Yang Paling @#$@%

  Camne la ngan perasan orang-orang yang berkerja tapi time ngah wat keje..banyak risiko yang perlu dihadapi..bukan skit2 punye risiko..ade risiko hilang kerja..ade plak risiko sampai boley hilang nyawa...woooo....seram gak la rasenye

camano la nak handle mende2 camni eh?


P/s : serius beb aku x pandai nak edit gambo ni jadi beso..huuu..maap2

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...