Kesian suami lurus bendul

Hiasan..hehe

Dalam keheningan malam penuh syahdu, Ramli masuk ke kamar kerana mengantuk. Dilihat isterinya sudah berselimut dari hujung rambut ke hujung kaki. Malu agaknya. Maklumlah malam pertama..." bisik hati Ramli.

Dimatikanya lampu dan ia pun berbaring di katil. Dicelah2 saura kodok menyeru pasangannya, terdengar suara isteri berbisik, penuh romantis, "Buah papaya dah masak ranum, bila tupai nak datang merasa ?" "Dah, apa citer ni ?" tanya Ramli dlm hati. Separuh malam dia terbaring berfikir. "Oh, agaknya isteri ku teringat kampung halaman.. sian.. sampai mengigau? Takpelah, biarlah dia tidur" bisik hatinya penuh understanding.

Mlm ke 2 adegan yg sama cuma dialognya agak berbeza. Bisik isteri "Sawah bendang dah siap dibajak, bila pak tani nak turun menyemai?" "kesiannya bini aku.. masih ngigau lagi.. aku mesti cari penawar !" Ramli bertekad.

Esok harinya, Ramli bercerita pada ayah yg kebetulan datang untuk bertanya khabar `pengantin baru' "Lah.." keluh ayah Ramli, "aku antar belajar sampai Universiti, benda cam ni pun kau tak paham?" Ayahnya pun mula bercerita perihal adam & hawa, laila & majnun, romeo & juliet... (yg relevan untuk pegantin baru je!) Sepatah cakap orang putih "about the birds & the bees". "oh. cam tu." sengih ramli, "baru saya paham.

Taulah apa nak buat malam ni!" Malam yg sangat ditunggu2 ramli pun tiba... adegan sama dikamar tidur. cuma kali ini isterinya membisu seribu bahasa. "lah.. nape pulak senyap. takkan dia give up" tertanya2 si Ramli. Setelah sekian lama tanpa suara dari isteri, Ramli pun berkata, "Dah lapar betul rasanya perut, boleh tupai datang merasa?" Malam dingin semakin sunyi.. tak jawab pun... "Kain pelikat dak disinsing rapi, boleh pak tani turun menyemai ?" pun..masih takde jawaban... Ramli mencuba lagi. "Juruterbang dah siap sedia... boleh pesawat turun mendarat ?" Sayu sekali jawaban si isteri dari bawah selimut,


"Maaf tuan... Landasannya baru saje banjir lumpur...habis landasan kena tanah merah!"

hehehe.. hepi blogging

Comments

Naddia said…
abg khalis...sy tak paham pape pon..kenape mereke berpantun2??
Puan Kutu said…
haha padan muka..mlm pertama n kedua lurus sgt..keke..
Anonymous said…
hape la lurus giler mamat tu
padan muke
Koding said…
Mmmm.. Menarik.. Saya suka dgn analogi yang digunakan..
hehehehehehehehehehehe,.oke,CN faham,.sian si suami,lrus yang teramat!,.aduii,
Cik Sue said…
ha3..lawak2...pecah perut gelak... =D
~~Ticer Wann~~ said…
hohoho..tersgt lurusnya suami 2
haha... nice~

seminggu la kena tahan oi.. mesti gersang gila.. haha
chentaNUYU said…
ahahhahahahhahaha
mykhalis said…
@Naddia mereka adalah pasangan berbudi bahasa..hehe
mykhalis said…
@Puan Kutu haha..nakw at camne..kat u takde lecturer ajar
mykhalis said…
@Koding hahha..jadi orng seni la malm nie
mykhalis said…
@**::CIKNUURUL::** amboi cn..shhhh.. nnt kene marah mak
mykhalis said…
@Cik Sue takpe..gelak senaman
mykhalis said…
@Azroy Bin Kassim kalau seminggu..kalau setengah bulan???wahahaha
mykhalis said…
@chentaNUYU ishhh..apa anak dara gelak camnie..hehe
Alan Rizque said…
Best-best citer ni..perumpamaan dia pun best..
Luv Me Cinta said…
apa yg bro kalis nak cuba sampaikan moral of the story, toksah la berpantun, bersajak di malam pertama straight to the point je okay hahaha (gelojoh benor bunyiknye)sori broooo =)

Popular Posts