Pages

Support Penaja

Selamat Datang ke blogslucumenarik

Terima Kasih.. Datang dan hebahkan pada kawan-kawan anda

Hiburan

yang terkini lagi sensasi

Lawak dan Jenaka

Ada banyak cerita dan gambar yang mencuit hati

Politik

Mungkin memanaskan hati siapa yang tidak mengerti maksud sebenar

Ngeri dan Seram

Perghh..bikin serun je.. sabo je la ek?

Saturday, June 16, 2012

Posted by mykhalis On 12:49 AM 1 comments

Public Phone..Releven Lagi Atau Tidak


  Assalamualaikum..selalu asyik cakap pasal Euro je kan..so malam ni off topik sal Euro aku nak cakap pasal Public Phone pulak..soalannye..masih relevenkah lagi penggunaan telefon awam pada mase kini..waahh ayat aku..masuk debat pon ok gak nie

  Bukan ape..sekarang ni henset masing2 da canggih2 kan..da ade plak I-pad la..Tablet la...android la..macam2 la..maklumla..mende2 camni bukan lagi kehendak..da jadi keperluan..senang untuk berhubung..tak de la kene kuar rumah nak cari telefon awam la bagai..kalau nak berborak lame maunye sebeban syiling kene bawak nanti..bumbung public phone tu pon bukannye besar sangat..kite bukan macam AMAREKA..telefon ade booth sendri..senang nak lepak lame2..ni kalau dah panas terik sambil menelefon..tak ke seksa namenye..

  Fuuhhh..ingat lagi aku time sekolah asrama dulu..ye la..zaman aku dulu bukan macam sekarang nie..budak2 dah selambe je bawak telefon ke sekolah..lau cikai2 takpe gak..ni tak..tak nak kalah punye tepon..maklum la..mampu milik la katakan..sambung balik time asrama dulu..kawan2 aku kalau ade bawak henset paling canggih time tu pon 3310..sumpah tak tipu beb..sape2 bawak memang orang ley kagum la..dey macha..tahun 2003 2004..ingat murah henset tu..kalau ikut sekarang nie..harga 3310 tu boley beli seketul Samsung Tab tau..

  Dah2..sambung balik zaman kenangan menggunakan public phone ni time waktu asrama..senang nak cakap la..barang paling senang nak meniaga dan senang laku dulu duit syiling la..siyes..bayangkan la.kiteorang time awal2 dulu pangkat junior..selalu sangat la senior2 naik ke bilik cari syiling..nak dok simpan syiling untuk kol mak bapak tu tinggal harapan je r..kompem2 kene kebas..tapi bukan care kasar..senior dulu pandai amik ati budak..bukan macam budak sekarang nie..pantang join mane2 geng je da mule bukak langkah kude laut la..tunjuk samseng la bagai..so bile kiteorang da berjaya melayakkan diri ke pangkat senior..kiteorang plak yang wat camtu..haha








  Tapi bile same2 geng sendri,,tak kan nak buat camtu jugak kan..so berlaku la urus niaga membeli syiling nie..beli dengan harga yang sama..bayar pakai duit kertas..plus..ade la tambahan..pilih samada tolong basuhkan baju ke..belanje makan esok hari kat kantin ke..kasi pinjam komik ke..janji memastikan urus niaga tu ade keuntungan pada pihak yang menjual..hahaha..aku mengarut ape ni..kui3

  Dulu kiteorang pakai public phone ni wayang je la kol mak..kol abah nie...kol2 jugak..tapi ujung2 minggu je..mintak datang asrama bawak makanan..hak3..yang lain2 tu..kalau hari kol tu jawabnye kol bunge la..sekolah aku kebanyakkan budak yang belajar dulu dari seluruh negeri pahang...mane2 ade kawan2 pompuan tu mintak2 la pasing sorang due..time gayut tu yang best..haha..lagi best..kalau dapat awek2 area dekat ngan muadzam tu..lagi jimat kalau dapat kol..lebey2 lagi korang cume ade syiling seposen je..cakap takde la lame mane pon..paling kurang dalam 2 hengget lebey..time letak tu..muke kompem wat muke bangga punye la..orang keliling pandang je..ye la..syling berderet je jatuh dalam tepon tu..kompem org ingat bergayut tahap gaban punye

   Dan macam2 jugak la kesah2 yang selalu kiteorang dengar kat asrama tu..kat asrama tu ade 2 je public phone..satu pakai kad satu pakai syiling..kalau full..diorang akan pergi gayut pakai public phone yang kat sekolah punye..kat situ la cerita bermula..kalau bergayut time2 malam dalam kul 12 lebey..mule la nampak macam2..mule la balik lintang pukang..tak kurang jugak kene tangkap ngan pak guard sebab time bergayut sambil isap rokok..haha

  So..point aku malam nie..just sekadar bertanye je pada pembaca2 sekalian..masih wajar lagi tak penggunaan telefon awam pada mase kini..kadang2 kalau aku lalu sebelah telefon awam nie..pondok je ade..telefon ntah kemane..dulu selalu kes ganggang telefon tercabut la ape la..ni skali2 dengan telefon ade ni..ape citer..haha

p/s : kalau masih ade lagi yang konfius..sebarang post dalam blog ni atas name mykhalis..adalah aku sndri..iaitu adik beliau yang kiut nie..haha..wat mase dye bz ni la..nanti dye dah tak bz..dye amik balik la..haha

Friday, June 15, 2012

Posted by mykhalis On 12:57 AM 4 comments

Gaduh Pasal Euro..relek la


      Haishh...pasal Euro lagi ke? tak kan tak habis-habis lagi kite nak cakap pasal ni..kemon man~~

Assalamualaikum..hehe..aku bukan ape..walaupon malam ni malam jumaat..malaz la nak post perkare-perkare yang berkaitan dengan malam jumaat nie..lau time kecik-kecik ni dulu,,mak-mak sedare..tok-tok sedare suke sangat la bercerita pasal hantu-hantu nie..sekarang ni da besar advance skit ye tak..paham-paham aje la..

Ok..memandangkan sekarang ni betul-betul da musim demam Euro 2012..bagi kaki fanatik bola..ini la mase yang dinanti-nantikan..secare umumnye aku akan tuju kepada orang-orang lelaki la..so far kawan pompuan yang aku kenal bape ketul je minat bola nie..futsal bersepah..Jadi..ceritanye malam ni aku nak cakap pasal awek-awek yang geram ngan Bf diorang sal musim Euro nie

Jadi nak memendekkan cerita..sepanjang aku bukak fesbuk ke..twitter ke..macam2 la keluhan yang tak berape best didengar oleh para gegel nie sebab bf masing2 tak layan sebab sebok layan bola..sayang2 sekalian..kasi la peluang pada kami-kami ni melepaskan geram utk seketika..ape salahnye berkorban sekejap..bukan lame pon..lagipon 4 tahun skali je..kalau kiteorang boley berkorban..kenape tidak anda..ok..xde la kiteorg sangat sebenarnye..pakwe-pakwe korang la...aku ni kapel pon tak..

Dalam antara korang sedar atau tidak..banyak jasa2 yang telah pakwe korang korbankan sebenarnye..korang je tak tau atau memang sengaja buat2 tak tau..berdasarkan ape yang selalu membe-membe aku bercerita tentang pengorbanan dioarg kat awek diorang..antaranye ialah..

1. Teman ke kedai buku Popular
..haaa..korang tau tak cam mane perasaan pakwe korang yang kene follow korang masuk dalam kedai Popular tu teman korang beli barang..kalau betul2 beli tak pe la jugak..berbaloi la ngan mase yang hampir 2 3 jam dok pusing2 dalam kedai tu..last2 yang korang beli..2 batang pen..satu merah,,satu biru..bile ditanye  'laa..masuk punye lame..pusing 3 4 kali pusing..belek macam2 majalah..sampai majalah cine tu pon dok belek..ni je yang beli..biar betul nie..' dan jawapan yang dapat..'ala..pen merah pen biru..u marah i love u..hik3'...ok kan..pakwe korang tewas di situ


2.Teman pergi mall..
yang ni pon satu jugak..ok la pergi ke mall tu..jalan2 orang cakap kan..boley jugak merase sejuknye air-cond..tapi yang agak panasnye..bermula dari pintu masuk..then tawaf tingkat demi tingkat..itu boley terima lagi..tak ade masalah..then..masuk pulak ke parkson ke..pasific ke..mule la ke tempat barang-barang dapur...perabot..pastu nek atas..tengok pakaian pulak..naik atas lagi..tengok pakaian baby pulak..then turun balik ke bahagian barang dapur..last-last yang dibelinye cume jeruk anggur satu pek..da la satu je..beli la lebih sikit..dan dengan muke selambe korang akan cakap 'hehe...org da lame ngidam nak makan jeruk anggur ni tau'..tettttt...lau camtu nape tak beli je awal2 dari tadi...haha...tapi tak pe..sebab pakwe2 korang sayang korang,,diorang tak kesah pown..



3.Teman beli tudung/selendang
but but least..ini adalah salah satu pengorbanan yang telah dilakukan oleh pakwe-pakwe korang samada korang sedari ataupon tidak..ish3..kan da banyak yang jual shawl secare online ni kan..kat pesbuk pon bersepah-sepah...why not just order je dari situ..ooo..tak nak amik risiko kerugian ye..takut bile da bayar tapi barang tak dapat ye..supaya dapat meluangkan lebih mase bersama-sama ngan pakwe time membeli belah shawl tu ye...takpe2...takde masalah..pakwe korang tak kesah pon temankan korang..ape yang diorang kesah bile..da pegi tempat tu..korang da test pelbagai jenis segala yang ade sambil membuat aksi seorang model sebuah majalah terkemuka..last-last yang korang beli hanyalah 2 ketul pin untuk shawl korang yang dah sedia ade kat rumah tu..hoyeee...bestnye~~


Tu la antara sikit sebanyak cerita yang aku dpat dari kawan2 aku berdasarkan pengalaman diorang..mgkin korang tak tergolong dalam golongan macam tu kot..korang mesti lebih baik perangainye berbanding awek kawan2 aku nie..bermanje tu tak salah..nak ajak teman ke..nak ajak jalan2 ke..nak shopping ke..tengah sayang ni memang la sume mende betul..nanti time ade gaduh..abis sume ngungkit..kan da jadi tak best camtu...so..berpada-pada la..

Macam lari topik skit kan dari tajuk..bukan..yang sebenarnye...aku cume nak bagitau..bertolak ansur tu harus dalam satu2 hubungan..bukan ngan awek2 je..bukan ngan pakwe2 je..tapi ngan kawan2..ngan sume orang k..yang merajuk pakwe tak msg malam2.,,ajak la msg siang2 ok..ajak la kol time siang2 ok...

Akhir kate..majulah sukan untuk negare...ape ntah aku bebel malam nie..jangan marah aaa...chow~~~

Wednesday, June 13, 2012

Posted by NzmXI On 4:50 PM 0 comments

Apa nak dibanggakan...

Aritu ada baca satu blog tu kan..(guna aritu sbb x ingat lak tarikh dia)...
Kita ni terlalu bangga dengan pencapaian 'A' bila dapat keputusan peperiksaan..(perghh ayat bahasa kebangsaan tu..bangga la kunun)
Tapi sedar tak kita masih ramai yang tercicir dalam pelajaran yang patot kita peratikan...

Kita dok bangga dengan statistik pelajar yang cemerlang tapi tak pulak amik kisah dengan kegagalan pelajar yang terkandas...(perghhh, bahasa tinggi der..)
Bila aku baca satu per satu kt blog tu kan...baru aku sedar, bukan budak2 'A' tu yang patot dibanggakan tapi anak2 yang tercicir tu patot diperhatikan...
Aku bukan cikgu nak perati tapi aku punya anak yang akan menghadapi situasi ini..(itupun kalu exam besar tu ada lagi la..dok kecoh kata nak mansuh dh..)

Xperlu la kita nk tunding jari slah kat orang tu orang ni..sbb satu jari yang tunding tu, jari yang lain dok tunjuk diri kita sindrik..
tp apa yang perlu kita fikirkan, cam mana nak bantu anak2 yg tercicir tu berjaya jugak cam budak2 'A' yang cemerlang tu..
So, renung-renungkan..zasss

p/s: AAK - Aku Amek Kesah...sbb yg terkandas tu anak melayu macam aku...

Posted by NzmXI On 3:47 PM 0 comments

Apsal aku lapo bebenor nie...

Perghhh..apa kes la aku arini.. Asik lapo bebenor jer... padahal bukan x makan pon..
  Berikut adalah jadual makan aku untuk arini ni...(hahaha, bunyi dah cam surat rasmi der..sengal la)

8.00 pagi: pekena roti ikan bilis cap gardenia 2 bngkus...(aku curik2 bedal sbb dh time keje)

11.00 pagi: bedal 5 bijik kuih lepas abes meeting...(hahaha...makan free, sure aku suke..korang xkan tak suke kan..mmg membohong la kalu kata idak..)

1.00 ptg: makan nasi ayam dekat warung depan opis...(nasi ayam dia best der..order sepinggan ley makan 2 org...hahaha..)

3.00 ptg: beli kuih kt depan opis..hahaha...3 singgit, 3 singgit, 3 singgit (ala ala Mail)

pendek citer aku memang kuat makan...org kata metabolisma badan aku tinggi, sbb tu makan banyak...bukan cam org yang mulot longkang ---> "ko ada bela ea?!"...x pasal2 dapat sumpahan dr aku...cilakoi!!

p/s: ntah apa2 la aku ngarut ni...ni nk update blog ka, nk mengarut...choihhh!!!

Posted by NzmXI On 12:41 PM 2 comments

Nape lama bebenor x update....

Salam buat semua pembaca blogslucumenarik...mintak maap bebanyak sbb susah bebenor nk tlg khalis updatekn blog beliau ni....(perghhh, formal seh...hahaha)...

Berikut adalah sebab musabab alasan yang menyebabkan saya x brape nk tolong updatekan blog ini:

1) bizi dengan tugas utama di pejabat (keje makan gaji der...kena la diutamakan..)
2) kena handle mensyuarat agung staf...kena jadik MC majlis der..(biasala, sore yang x brape best ni jugak menjadi permintaan ramai...)

Itu jela alasan yang dapat diberikan..sekiranya x dapat nk diterima, nnt alasan len akan diberikan kelak..terima kaseh...(hahaha...sejak2 dh dilantik sebagai setiausaha agung staf, formal jer ayat dia...cheh...)

Posted by NzmXI On 12:32 PM 0 comments

Top 5 membeli belah secara Online!

 

Seiring dengan peredaran masa, teknologi kian membangun membolehkan anda melakukan apa sahaja di satu-satu tempat tanpa perlu berasak-asak dan boleh memilih tanpa diekori jurujual. Online Shopping kini kian popular di negara kita dan ianya juga menjadi medium pertemuan di antara fesyen dan juga penggemar fesyen dalam bertukar-tukar pandangan masing-masing.

Terdapat beberapa laman sesawang yang popular jika mahu membeli belah secara Online!

Zalora
Laman web terbesar dalam perniagaan Online untuk mereka yang gemar membeli belah menerusi internet. Terdapat lebih daripada 300 jenama yang boleh didapati di dalam laman sesawang ini termasuk, Puma, Nike , Nose dan Larrie. Laman sesawang ini turut menerima tempahan dari seluruh negara dan menggunakan perkhidmatan hantar terus ke rumah pelanggan. Antara yang dijual di Zalora adalah kasut, pakaian wanita dan lelaki serta pakaian sukan boleh didapati di laman sesawang ini.

The Poplook
Nama yang tidak asing lagi pada pembeli setia selebriti tempatan kita, Sazzy Falak dan Lisa Surihani antara penggemar pembeli secara Online pakaian yang ada dijual di The Poplook ini. Mereka menjual pakaian wanita sahaja dimana kualiti dan harganya jauh lebih murah dari biasa. Harga barang di sini berharga sekitar dari RM60 hingga ke RM100 ringgit. Mereka juga turut menyediakan perkhidmatan penghantaran.

Winstick
Nama yang pada asalnya menjual pakaian hanya di blog-blog kini melangkah lebih kehadapan dengan mereka kini mempunyai laman sesawang rasmi menggunakan nama Winstick. Mereka hanya menjual pakaian untuk wanita yang kebanyakkannya mengikut trend semasa. Fesyennya pula lebih menjurus kearah wanita muda yang periang, anggun, gemar dengan rekaan flora dan mahukan yang terbaru!

Jezmine Blogspot
Antara blogger yang terkenal sejak tahun 2006 lagi, Jezmine Blossom antara blog yang seringkali memaparkan tips kecantikan serta penjualan baju yang mengikut citarasa muda kini. Antara pakaian yang dijual adalah blouse,aksesori wanita, dan sesuai untuk muslimah.

Onlinehijab
Khas untuk muslimah berhijab, layari laman sesawang ini untuk mencari tudung yang sesuai dan cantik dengan harga yang berpatutan untuk anda. Yang pasti, rekaan terbaru boleh didapati di sini tanpa perlu mencari satu persatu di kedai.

sumber: yahoo.com.my

p/s: slalu shopping online kt 1shopping.com.my....hahaha...baju ala2 korean maa...hikhik

Posted by NzmXI On 12:27 PM 0 comments

Khasiat teh baik untuk kesihatan




Khasiat teh terutama sekali dalam kesihatan diri dan juga tubuh badan sememangnya diperakui ramai. Tidak ramai yang tahu bahawa teh hijau atau green tea mampu membantu sistem pembakaran kalori dengan lebih pantas, menentang alergi dan juga menguatkan otot.

Mari kita lihat apakah khasiat-khasiat yang terkandung dalam teh. Selepas membaca, jangan lupa amalkan dalam kehidupan seharian anda!

Phytochemicals tingkatkan imunisasi badan

Kandungan phytochemicals dalam teh sebenarnya mampu meningkatkan imunisasi tubuh bagi melawan penyakit seperti demam selsema atau penyakit berisiko. Malah ia dikatakan mampu membantut enzim perkembangan barah atau menentang serangan beberapa jenis sel barah. Pengarah Strong Cancer Prevention Centre di New York, Mitchell Gayor turut menasihati agar orang ramai meminum empat cawan teh sehari. Ia juga berfungsi dalam mengekalkan tahap kolestrol dalam darah dengan menyingkirkan LDL (low-density lipoprotein) atau bahasa mudah difahaminya, lemak kotor.

Halang pertumbuhan kaviti

Gigi adalah antara bahagian yang mudah dijangkiti bakteria atau kuman. Teh yang turut mengandungi florida mampu menghalang pertumbuhan kaviti pada gigi kita. Seperti yang kita dapat lihat dalam beberapa produk ubat gigi keluaran tempatan, perasa teh dijadikan bahan utama kerana telah terbukti bahawa khasiat teh hijau diperakui oleh pakar perubatan.

Kuatkan otot, lambatkan penuaan!

Menurut laporan Archives Of Internal Medicine, kajian ke atas 500 orang lelaki dan wanita di China yang mengamalkan minuman teh selama 10 tahun mendapati mereka mempunyai kesihatan tulang yang optima. Kandungan flavonoids dikatakan memberi khasiat dan menguatkan otot. Selain daripada itu, bagi mereka yang ingin kelihatan awet muda, amalkan meminum teh hijau kerana satu kajian pada tahun 2001 mendapati ia berupaya melambatkan proses penuaan. Tak perlulah anda membuat berhabis wang membuat pembedahan plastik atau cucuk sana-sini, bukan?

Menentang alergi dan bakar lemak!

Kandungan antioksida dalam teh hijau sebenarnya mampu menghalang proses bio kimia yang bertindak balas terhadap pembentukan alergi. Ianya sangat mujarab bagi mereka yang alergi terutama sekali kepada persekitaran berhabuk. Teh hijau juga membantu untuk mempercepatkan proses pembakaran kalori termasuk kalori berlemak. Flavonoids bukan sahaja untuk menguatkan otot, sebaliknya ia boleh mengubah cara penggunaan hormon yang meningkatkan kelajuan kalori dibakar.

Risiko penyakit jantung rendah

Teh hitam atau black tea pula dikatakan berupaya menurunkan risiko penyakit jantung kerana ia menghalang darah daripada berkumpul. Dalam satu kajian yang dijalankan, seramai 1,900 pesakit jantung hidup lebih lama secara puratanya 3.8 tahun selepas mengamalkan dua cawan teh setiap hari.


p/s: teh mmg best..apatah lg kalu mengeteh...hahaha

Posted by NzmXI On 12:22 PM 2 comments

Tidur lena diwaktu malam


Kesukaran tidur di waktu malam seringkali dihadapi oleh golongan bekerjaya. Masa yang paling sesuai untuk merehatkan minda dan tubuh serta merenggangkan otot-otot kita yang saban hari bekerja adalah ketika tidur.

Jika kita tidak dapat tidur yang cukup, permulaan hari kita akan menjadi celaru dan kelak menggundang lebih banyak masalah.

Tidur yang paling sesuai untuk orang dewasa adalah selama 7-8 jam sehari.

Ikuti beberapa tips berkesan untuk mendapatkan tidur yang lena setiap hari!

Pemilihan tilam dan bantal
Pastikan anda memilih tilam dan bantal yang sesuai dan selesa. Jika anda ada duit lebih, apa salahnya laburkan untuk keselesaan di tempat tidur anda. Terdapat beberapa jenama pengeluaran bantal dan tilam diperakui keberkesanannya. Antaranya adalah Vono, Dreamland dan juga Kingkoil. Ikut keselesaan anda, saiz dan juga ketebalan kabusnya perlu diambil kira kerana ada sesetengah orang yang suka bantal lebih rendah dan lembut, ada juga yang gemarkan bantal ataupun tilam yang lebih keras dan tinggi untuk meletakkan kepala. Fahami kehendak sendiri sebelum anda membeli.

Elakkan tidur di waktu petang
Badan pasti terasa lesu setelah seharian bekerja dan memerah otak. Apabila sampai di rumah, elakkan daripada terus baring. Lebih elok jika anda bersihkan diri dan makan malam dahulu. Kerana jika anda sudah tidur di waktu petang kemungkinan besar, anda akan menghadapi kesukaran untuk tidur pada malam kerana anda tidak berasa mengantuk apabila anda tidur pada waktu petang.

Bersihkan diri
Sebelum tidur, pastikan keadaan diri anda sudahpun bersih dan segar selepas mandi sebelum anda tidur. Diri anda akan berasa lebih selesa untuk tidur dengan bauan kesegaran selepas mandi.

Jangan makan terlalu banyak 1 jam sebelum tidur
Waktu yang paling sesuai untuk makan malam adalah di sekitar jam 7 hingga ke 8 malam. Selepas dari masa yang dinyatakan, anda disarankan tidak mengambil makanan berat seperti nasi, mee goreng dan makanan berat yang lain kerana bukan sahaja tidak bagus untuk sistem pembakaran lemak, malahan badan anda akan terasa lesu keesokan paginya.

Minum segelas susu segar
Di dalam susu segar mengandungi satu bahan yang dipanggil tryptophan dimana berfungsi sebagai alat pembina protein yang akan menghasilkan hormon kegembiraan di dalam badan. Selepas meminum susu., badan anda akan berasa ringan dan lebih gembira untuk melelapkan mata. Jika kita dapat lihat, bayi kecil akan meminum susu mereka sebelum tidur dengan mudah.

Kosongkan fikiran
Masalah ini serinkali terjadi kepada mereka yang tertekan dengan kerja seharian. Untuk mengelakkan tidur anda terganggu, cuba tips ini, fikir perkara yang lebih seronok dari memikirkan masalah kerja dan sebagainya yang hanya akan menyukarkan tidur anda. Kosongkan fikiran, dalam 10 atau 15 minit selepas itu, anda pasti akan terlelap.

sumber: yahoo.com.my

Monday, June 11, 2012

Posted by mykhalis On 2:29 AM 4 comments

EURO?..Bola Sepak Malaysia?

                                            Yess..kalau tak main bola nie kompem kaki futsal..


  Woo..malam ni game seri plak..kemon spain..u can do better than that..da abis tgk bola tadi ingatkan nak tidur la dulu..ye la kan..esok da start sekolah balik..walaupon aku dah tak bersekolah lagi..kene la kasi support to my mom because she's a teacher..bangun awal jugak la esok..wat ape yang patut..lap-lap dulu kerete..panaskan enjin kerete..aku memang anak yang baik..

  So..sebelum tido ni aku jumpe something yang menarik minat,,korang tengok je la gambar tu ok..selamat tido sume..taaa~~

p/s : korang boley klik kat gambar lau tak nampak..hehe

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...