Pages

Support Penaja

Tuesday, July 12, 2011

Selamatkah Password Kita?

Posted by mykhalis On 9:17 PM 9 comments

Di zaman kebodohan Khalis tahun 2009 dahulu..Ketika itu Khalis baru sahaja beberapa bulan berniaga,Khalis terkejut kerana hampir RM3000 dikeluarkan tanpa Khalis sedar. Rupanya, kad ATM Khalis telah hilang dan sipencopet berjaya mengambil duit Khalis kerana Khalis menggunakan password 123456.. Yup..sangatlah bangang tindakan itu.

Sehingga kini Khalis menyesalpun tak berguna. Tapi bila Khalis kenang-kenang.. antara password yang Khalis gunakan ialah no 6 digit di dalam IC..nama gabungan Khalis dan kekasih/nama panggilan manja.. No kad matrik..no plate kenderaan.. warna kegemaran..Pasukan bola yang diminati..nama mak/ayah/ ataupun poskod.

Maknanya Khalis(atau kita semua) berpeluang untuk di gondam atau hack.. Jadi sila pertimbangkan semula..Pastikan password anda ialah tiada kaitan dengan diri anda dan jangan sesekali simpan dalam purse, handphone..

Soalan Khalis

Selamatkah password kita? ingat.. kombinasi huruf, dan no lebih susah di hack berbanding huruf sahaja.. tapi kalau kad ATM? fikirkan no yang tiada orang boleh ramal..Kerana jangan tak tahu..ada kes member sendiri curi kad ATM member..Betul tak?

9 comments:

tp kalau terlalu secure pon haru gak cik khalis .. it happen
a friend of mine ..
meninggal minggu lepas (arwah firdaus mat isa)

but his phone, his everything termasuk laptop suma2 pakai password yang die x pernah gtau kat sapa2

btw u guys leh smbil2 sedekahkan alfatihah 2 my late friend,

muhammad firdaus bin mat isa

lah bro. senangnye pasword tu, tp kan, mst orang x terfikir kita punya pin 123456..

p4ssword xleh nombor digit sahaja


kena macam nie

[un4m3123juSt]


terbaikkkkk

Pwd selaluny sama je.. Sebab kadag2 lupa.. Hehehe..

byk kes dh member sendiri curi2 guna kad atm member sndiri..

bukan setakat membe2 curi guna je...

kalo terdesak sangat, jangan laa sesekali mintak tolong membe kuarkan duit walaupun anda sangat rapat dengan membe....

once dia da tau password, nanti tak pasal2 je dier curi2 guna atau terlebih amik duit ke ape ke...

kalo terpaksa jugak, lepas suruh dia, next time pegi atm machine, cepat2 tukar alternative password...

kena letak password yang dahsyat2 sikit... lagi bagus guna gabungan ABC... abc... 123... @#$%...

mungkin kombinasi nombor dari peristiwa berbeza beza ssh org nk teka kot...

last week, mber sy tlh kuarkan duit mber sy rm 5k dgn slumbernya kat atm! another story, my mom suh btkan paswd utk dia, pesan my mom pswd tu jgn susah2 ye nanti mom lupe huhu~

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...