Pages

Support Penaja

Tuesday, August 16, 2011

Obe menyamakan Jesus dengan Nabi Isa a.s( menjawab komen Obe)

Posted by mykhalis On 11:30 AM 34 comments

Dalam sebuah filem debat, ada satu falsafah yang digunakan.. Bila berdebat bukan untuk membuktikan kita betul..tapi buktikan bahawa pihak lawan lagi banyak salah dari kita. Kerana penonton tidak mahu dengar kebaikan..tapi yang mana lebih buruk.

Hari ini adalah edisi Khas Obefiend, Sebab agak ramai orang mesej Khalis mengenai Obe ni. Khalis baru berblog k? dan sebagai blogger baru, bila Khalis tinggalkan links di blog obe, dapat trafik yang cun memang la jadi gila baban sekejap. Siapa tak suka trafik ye tak? Itu salah, ok.. tapi bagi fan Obe, better pergi blog / website lain wat kacau komen entah ape-ape, tarik perhatian orang klik nama dia(yang mana Khalis kenal Obe dengan cara ini). Khalis salah, dan Khalis tak buat hanya di blog Obe k? Khalis wat kat semua blog, malah blog ada 4 orang followerpun Khalisbuat jugak. wahaha..

Tapi bila obe tanya Khalis

Jawapan Khalis,, tak sama sekali..(Start dari sekarang Khalis gunakan kata ganti diri 'aku')
Obe! ko tulis guna pala lutut ke apa? KO mengakui kewujudan Jesus ke? Ko agama apa Obe? apa nilai yang ko nak terap kan? Nabi Isa = Jesus??

Nabi Isa a.s ialah nabi dan rasul bagi umat islam.. Ini hakikat yang umat islam wajib hafal dan percayai.. Hanya orang kristian mengangkat Jesus sebagai tuhan. Sebagai orang islam kita tak patut mengakui kewujudan Jesus. Jesus bukan versi terjemah bahasa arab ke bahasa inggeris la ngok.. Jesus versi kristian.. ko ni fahaman apa sebenarnya??!! pengikut kopun angguk je kan?

Kemudian ko cakap camni

Freedom of speach?? fahaman ko camne ek? kire ko sama la dengan mamat pelukis karikatur Nabi Muhammad s.a.w? kebebasan bersuara.. camtu?? tapi kenapa aku nak tanya ko,, dalam blog ko ko boleh mempertikaikan agama islam sahaja.. Aku tak nampak ko kaji agama lain.. Agama bodoh Madonna ke? kenapa ko bagi peluang bagi orang bukan islam salah faham mengenai islam? ko sedar tak ko pernah samakan wanita bertudung sama dengan pasangan gay? ko menyokong kebebasan beragama.. Obe? agama islam bukan untuk kita troll dan kaji di google. Sebab tu ko boleh setuju dengan valentine kan? sebab ko google ye tak? ko sebagai pemilik blog harus dan wajib bertanggungjawab. Bila ko biarkan orang menulis sesuka hati dan tanpa teguran..bermakna ko sokong..

Last sekali dalam komen ko yang pertama ko cakap

Hei!! bila kita melihat keindahan dan kebesaran Allah, sebutlah dengan Subhanallah.. Maha suci Allah.. ko mempertikaikan ke? biar betul!! ko samakan ucapan ini dengan ucapan orang kristian? aku dah agak panas hati dengan ko. Ko betul betul manusia yang percayakan kuasa akal lebih dari kuasa Allah nampaknya..

Ini, jawapan Khalis bagi komen Obe yang pertama.. setakat ini.. Khalis meragui diri Khalis kenapa pernah minat dengan cara dia berfikir. Semakin Khalis baca balik kata kata dia , semakin BODOH OBE NI!! memang jujurnya semakin lama macam sesat sungguh. Mengaku diri kafir untuk melepaskan diri dari menjawab persoalan?/!! biar betul? kemudian boleh pulak main-main nak mengucap semula..

dan ini ialah komen dari Obe sebab Khalis dah tengok profile.

34 comments:

obe ni islam ke tak...bgus khalis jlnkan tanggungjawab sebagai umat Islam...semoga Allah beri petunjuk dekat dia..

Masalahnya ade beza ke antara Isa A.S dgn Jesus? pada kentang mereka adalah orang yang sama. Cuma ajaran Isa/Jesus itu telah diubah oleh orang Yahudi. Jesus is one of messenger of Allah and he is not God and we as muslim should love him.

@faiz
khalis lakukan apa yang termampu jrla

@Kentang_kentang baca tak perbezaan yang Khalis bagi kat atas.. orang isla, wajib percaya dan hafal 25 nabi dan rasul.. sayangkan nabi Isa.. Bukan Jesus..jesus ialah tuhan orang kristian.. Dalam Al-quran kita panggil nabi Isa sebagai Isa,, tidak ada panggilan Jesus..baca betul2 penjelasan tu

tunggu balasan obe je...


nanti roger2 oke

org macam ni kena cari serahkan pada pihak bkuasa~ org macam ni lah yang bakal merosakkan agama kita....

hmm... pade aku... aku suke style obe bila masuk bab mcm politik... isu semasa... atau mende2 yg aku tak penah tau..

tapi bab agama... baek ah aku refer org lain... liberal sangat pon tak bagus gak untuk kesihatan... huhu...

he is trolling dear. it's like making a bad joke. people hate it, and the troller lolled with the response he got.

i dont support religious troll, it is extremely inappropriate and rude. but when you are reading obe's entry you have to turn the 'troll' mode on.

jesus is isa

its a name. like DAVID is Daud

like MOSES is MUSA

like LOT is LUTH

fuck me i write mostly in English so I just use the ENGLIHS name

Just so you know ISA was not his real name. Only MUSLIMS called him ISA. JESUS is his name since 0 A.D

People have been calling him Jesus son of Chrits a full 500 years before muslim religion was invented

fuck me read the dead sea scroll for some information you fucking numpties

JESUS IS his real name not ISA. God damn why should I call the bearded dude ISA when his GIVEN name is JESUS since birth. Its the muslims who gave him a new name ISA as to not confuse MUSLIMS.

how hard is that to understand you camel humpers? Do i need to draw a pictogram for you to understand this simple naming convention shit?

JESUS FUCKING CHRIST!

On a side note.. what is wrong with quoting jesus. Is he or is he not ONE OF YOUR RASUL? Jesus or Isa or whatever he is called.. Ok lets called him BOB. Happy now?

BOB said.. Turn the other cheek when thy enemy struck you. BOB also said treat others like how thou want to be treated

ARE these two quotes from BOB bad?

is it in any way CONTROVENE the beliefs of Islam? Is it WRONG to say

"Shit.. this BOB with a beard have some nice quotes! imma use em"

You guys quote from Nik Aziz, Najib, Razak, Anwar and Lim Gun Eng all the time. No one ever accuse you of

"Damn he quoted from NON PROPHET! kill this fucking infidel now"

JESUS FUCKING CHRIST!

what you see in the cloud and korma or scale of fish is callled Pareidolia

Pareidolia is a common human phenomenon to see shapes that resembled something else that resonates with their memory.

You see some scribbles..... you say you saw ALLAH

A chinese man will say " I saw noodles"

an indian man will say "That looks like Rajah Rajastan kapur's beard"

It got nothing to do with god or whatsoever

Last week there was a video which i posted that showed a cloud that looked exactly like VOLDERMORT

is VOLDERMOT real? Is that Voldermort showing his kekuasaan to you humans?

Ditto on Christians that saw Mother Mary on Chairs, toast, bacon. toilet door and potato chips

Its all Pareidolia.......

nothing but Pareidolia

GO read about this explainable scientific phenomenon here..

http://en.wikipedia.org/wiki/Pareidolia

it is not bukti kekuasaan allah, jesus, yahweh, buddha, shiva, baphomet, ehura mazda, jehovah, odin, malek taus , krishna, ganesha, Zeus or Flaying Speghetti monsters

It is all in your head.....

To see numpties claiming Pareidolia as "a sign of my god has bigger dicks that your god" is just fucking stupid and downright retarded

yes i write in English because it is my first language and i am more comfortable writing in this INFIDEL language. Its simpler.. faster and makes more sense. I dont have to translate it to Bahasa which then may result in some of my points getting lost in translation

now go read a book. Obviously u haven't been reading much

I bid you adieu. Now i need to smoke some weed and get drunk of pitcher of Carlsberg. They make good beer.

burp

Yang khalis cakap tu maybe pendapat khalis. Yang kentang dgr dari Ustaz Dr Zakir Naik org dalam video kat atas tu, setelah dengar banyk video ceramah dia. dia sendiri cakap dia sayangkan Jesus dan every muslim love Jesus. Sedangkan setiap kali Ustaz Dr Zakir Naik ni sebut nama Jesus dia akan sebut peace upon him. Tetapi OBE agak keterlaluan bila sebut orang Islam ubah nama Jesus kpd Isa kerana Isa itu ada dalam al Quran maka yang bagi nama itu Allah SWT. Adakah manusia yang tulis buku atau ilmu dari google itu lebih luas dari ilmu Allah? OBE nak cakap pon jangan bajet pandai sangat. tak sampai pon setitik air dari lautan ilmu kamu nak bandingkan dengan Allah SWT. Harap berhati2 dalam menulis. Wallahualam

@nadz ruslanbila bab agama leh troll ke? leh main2 ikut suka ati cakap ke? troll bab lain ikut suka la.nevermind.. tapi kalau agama kita benarkan untuk di troll.. dan kita terima sebab niat nak main2/troll// dah parah namanya tue

@Kentang_Dia camni ek.. Jesus=Isa atas nama dienggeriskan boleh..dn mmg niat masa nak sebut Jesus ditujukan kepada Nabi Isa.. tapi yg jelas, bg semua manusia di dunia. Nabi Isa+ nabi dan rasul yang masih ada di langit kerana diangkat Allah..Jesus pula mati disalib.sangat berbeza.. bab obe cakap Islam yang tukar nama, im speechless dah.. aku tak tau dah nak cakap camne dia ni..

Oh my, Obe so you're saying you read the dead sea scroll?

oh wait, you can read Hebrew too? oh my you're an amazing fat boy.

oh wait, does the sea scroll written in your first language, the English language?

Great that you read a lot of books, you must have read Quran and stumble upon the word of Jesus in there.

How do they spell Isa (or Jesus in your case) in there? is it ain-ya-siin or jiim-ya-siin-waaw-siin ( or whatever).
Its not the Muslims who gave the name Isa to not confuse themselves, its written in the Quran.

Go check the Quran, you are humiliating yourself, here let me give you a link for online Quran (http://quran.com/) in case you don't have the hard copy in your hibernation cave, bear.

Isa of course is Jesus in English or Joshua or Yeshua or whatever it is in other languages. Only difference is, we do not regard him as Jesus of Christ (like you did), he is Jesus the Messenger of God.

footnote : your mum must be proud of you.

Betulkan fakta anda. Ya memang Isa diangkat oleh Allah ke langit tapi yang mati disalib itu bukan Jesus.
Jesus itu Isa dan Isa itu Jesus pada kepercayaan Ahli Kitab. Pada kepercayaan Ahli Kitab mereka telah membunuh Nabi Isa tetapi mereka tidak tahu yang mereka bunuh itu adalah orang yang diserupakan dengan Isa. Mereka sendiri pun tidak tahu siapa yang mereka bunuh sebenarnya, tetapi apa yang mereka nampak itulah yang mereka percaya.

Sila rujuk Surah An-Nisa ayat 157-158.

@pyanzfakta pertama.. jesus =isa/isa=jesus kepercayaan ahli kitab.. siapa ahli kitab zaman sekarang?
fakta kedua, orang kristian mana percya mati disalib bukan jesus?? semua orang kristian percaya yang disalib ialah jesus..

ketiga.. siapa tak tahu yang diangkat ke langit ialah nabi isa?semua umat islam tahu.. dia akan diturunkan kemudian..tapi adakah kita orang islam cakap jesus yang diangkat ke langit? cuba cerita sirah nabi tukarkan nama nabi isa pada Jesus.. apa reaksi kanak-kanak? tidakkah mereka keliru?

abg..Khalis yang mana lebih baik.. percaya jesus=isa menghasilkan kecelaruan yang tak sudah.. atau kita meyakini nabi rasul kita ialah isa A.S dan Jesus tuhan orang kristian.. tak perlu la nak cari titik persamaan sangat sebab orang kita boleh keliru.. ye tak?

Jesus dilahirkan tanpa ayah oleh Mary. Isa dilahirkan tanpa ayah oleh Mariam. Adakah 2 orang dilahirkan tanpa ayah kat bumi ni? Jawapannya tidak. Maka Jesus = Isa.

Pada akhir hidup, Kristian percaya yang Jesus mati disalib sbb tgk dpn mata. Islam percaya Isa diangkat kelangit dan digantikan orang yg menuduhnya tu muka sama sbb kita percaya pada kekuasaan Allah.

Bab nama ditukar tu adalah urusan Allah. Allah berhak menguji hamba-hambaNya.

@Kentang_ikut la kentang..Khalis dah tulis apa yang Khalis faham, baca, dengar.. kalau kentang masih anggap jesus sama dengan Nabi ISA, nnt bila kentang ada anak, jangan cakap nabi ISA.. tapi pesuruh ALLAH Jesus..ok? Sebab takde la pulak orang panggil nama NABI JESUS..

omg..khalis..plz..plz...plzzzz...dontshow ur stupidity...seriously...

"Jesus pula mati disalib."..sape ajar ni... if u r muslim..u should know that jesus bukan mati disalib.. saint ape tah name die yg mati disalib... org christian mmg percaya jesus yg mati disalib.. x nampak ke beauty if that.. itu maknenye Allah suruh kite kaji dan kaji..buat research.. jgn main cakap jekk...

"bab obe cakap Islam yang tukar nama'.. yess...name sebenar NABI ISA adalah JESUS... nabi isa adalah org yahudi... JESUS adalah name yahudi.. ada paham??? ISA adalah nama arab..Allah bg nama isa untuk memudahkan org arab...ade paham?

"percaya jesus=isa menghasilkan kecelaruan yang tak sudah.." YA ALLAH... ayat ko ni dah macam ko x percaya yg nabi isa dan jesus adalah org yg sama... sedangkan video yg ko postkan tu pon..ko leh tgk yg DR ZAKIR NAIK cakap JESUS, PEACE UPON HIM.. x percaya? dengar balik... sape ko nak compare ngan DR ZAKIR NAIK????...

SERIOUSLY... BANYAKKAN MEMBACA... AYAT QURAN YG PERTAMA PON IQRA!..MEMBACA!... KLU SETAKAT APE YG KO CAKAPKAN NI... TERLALU SGT MENAMPAKKAN KEBODOHAN KO... TLGLAH BYKKAN MEMBACA...

NABI ISA=JESUS... BENDE TU SAMPAI KO MATI PON KO KENE PERCAYA... KATE ISLAM...

@conQuerXrhehe..camni bro..pertama,, tahniah kerana cerdik..

JESUS BUKAN NAMA YAHUDI LA BANGANG!!KO BACA TAK KOMEN KAT ATAS TU? IQRA' LA SIKIT..

AKU PERCAYA SATU JE,, NABI ISA A.S DIANGKAT ALLAH KE LANGIT.. KO TAK BACA KE AKU TULIS TU?KEPALA BANA APE KO NI EK?

LEPAS TU, APA KO TULIS BERULANG2 KALI AKU DAH JAWAB,,KOO BACA SAMPAI ABIS EK? NAMA ADA..AKU KLIK TAK DAPAT PULAK NAK GI PROFILE KO..

KIRA KO NI PENAKUT GILE LA KAN??

hahahhaha....sedih aku tgk komen ko..kate aku bangang..sedangkan ko yg bangang... adeyhh.. aku maybe bangang..tp x sebangang ko lg... mls nk COMMENT pape lg pasal ni...
G BYKKAN MEMBACA LA WOI.... BENDE BASIC CAMNI PON MASIH NAK MEMPERTIKAIKAN LG... JESUS BUKAN NABI ISA..JESUS BUKAN NABI ISA.. KEPALA HOTAK KO.. SETAKAT BACE BAPE KERAT..SENANG2 JE NK BUAT CONCLUSION YG JESUS BUKAN NABI ISA... BODOH BETOL... X PE..MAYBE KO SETAKAT BELAJAR BASIC JE KOT..TU YG BANGANG SGT KEPALA OTAK KO NAK TERIMA BENDE YG BASIC GAK...

BTW..AKU BUKAN PENAKUT... AKU MMG X DE BLOG.. SO...KO TEKAN LA BERPULUH KALI PON NAME TU..MMG X KUAR BLOG PAPE...

SELAMA NI AKU SILENT READER..TP..BILE AKU TGK KEBANGANGAN APE YG KO TULIS NI... NAK X NAK...TERPAKSA GAK AKU KOMEN...MERAPU SGT...

CHALOE!

btw..aku blaja pasal bende ni..dengan seorg yg berkelulusan yg layak utk mengajar pasal bende2 camni... sebab tu aku berani katekan seperti ape yg aku tulis... jgn bodoh sombong!

sebelum aku blah dari blog ni..nah aku bagi satu kata2 yg perlu ko amek pedoman...

Imam Syafie berkata:”Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu”.

@conQuerXrtak perlu sebut nak blah, sebab ko tetap akan datang untuk baca apa respon aku kan?kirenye kena ucap slmt datang la nie..hehe

camni.. aku faham ko cakap jesus tak di salib.tapi di angkat ke langit.tapi..

di israel zaman tu mereka takpanggil jesus/isa..mereka panggil joshua / yeshua.

panggilan isa wujud dalam Al-quran atas panduan kita umat islam dalam bahasa arab.

panggilan jesus wujud dalam kristian kerana mereka mengoramputihkan insan yang dibunuh.

bermakna.. islam=isa
yahudi=joshua / yeshua.
dan mereka merujuk org yg sama..

kristian =jesus
merujuk org yg mukanya hmpir sama dgn isa/joshua / yeshua. dan di salib.

yang diangkat kelangit ialah isa/joshua / yeshua.

yang disalib ialah jesus.sebab tu orang kristian sembah jesus/yang disalib.

bro, aku tak sangka nama ko orang yang mahir dalam hal ini.tapi bro..persoalannya.

nanti kalau ada anak/dah ada anak..ko nak ajar dia Jesus atau nabi Isa?ko takkan ajar joshua / yeshua.sebab macam ko tak tahu je itu nama sebenar nabi isa dalam bahasa hebrew/yahudi.ko anggap jesus nama sebenarkan?

ko ajar dua dua sekali?ko hebat..InsyaAllah.. semoga dengan masa yg ada..kesempatan yg ada..kita terskan mmbc..tuntun ilmu..

maafkan aku kerana aku berdebat dengan orang yg berilmu cam ko.terasa kerdil dan jahil sangat..sbb akupun dah hbs kata2..

terima kasih sudi baca.

kentang kalau ade anak nnt akan kentang ajarkan Jesus = Isa, dont worry. Byk kelemahan point khalis dan yang paling obvious ialah khalis ckp orang yang kena salib tu merujuk kdp Jesus, bukannya nabi Isa yang diangkat ke langit. Abis tu orang yang digantikan itu dan disalib tu pon lahir tanpa bapa lah? huhuhu. Ramainya yang lahir tanpa bapa? Ini btol2 heran.

Gospel of John chapter 16 verse 12-14: "I have yet many things to say unto you, but ye cannot bear them now. Howbeit when he, the Spirit of truth is come, he will guide you unto all truth: for he shall not speak of himself; but whatsoever he shall hear, that shall he speak: and he will shew you things to come. He shall glorify me".

Actually, Bible juga mengesahkan kehadiran Nabi Muhammad dan ajaran Islam. Nothing to be afraid with Jesus = Isa.

xpela bro org nk tentang ko..aku phm apa yg ko nk sampaikan..bagi aku penerangan ko dah betul..jesus is not nabi isa..jesus ialah seseorang yang diganti sewaktu nabi isa diangkat ke langit..apa yang ko sampai ni penting sebenarnya supaya generasi akan datang takkan terkeliru..

Di dalam Al-Quran, jelas-jelas disebutkan bahawa nabi Isa tidak pernah disalib oleh siapa pun. Dan juga beliau tidak pernah dibunuh.

dan kerana ucapan mereka, “Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih, ‘Isa putra Maryam, Rasul Allah “, padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak menyalibnya, tetapi orang yang diserupakan dengan ‘Isa bagi mereka. Sesungguhnya orang-orang yang berselisih faham tentang ‘Isa, benar-benar dalam keragu-raguan tentang yang dibunuh itu. Mereka tidak mempunyai keyakinan tentang siapa yang dibunuh itu, kecuali mengikuti persangkaan belaka, mereka tidak yakin bahawa yang mereka bunuh itu adalah ‘Isa. (QS. An-Nisa’: 157)

( obe, kalau ko nak betah lagi dengan ayat Al-Quran ni, aku tak tau nak cakap ape, ko sendiri boleh search kat mane aku amek source ni, tak pon ko bukak sendiri tafsir Al-Quran. bahasa melayu ade, bahasa inggeris pon ade. pandai baca kan? dan lagi satu, jangan laa tunjukkan sangat kebodohan kau tu, nampak teruk sangat. )

Oh, lupe, ni link aku cakap tu, http://soaljawab.wordpress.com/2008/03/30/benarkah-nabi-isa-disalib/

@faiz
tq faiz..khalispun dah pnt nk ulg ayat yg sama.. terasa mcm..

dia hujah kita baca, hjah kita dia baca tak..smoga kita semua tidak tersasar dr haluan yg benar

@Asyraf Abdul Majidstuju sgt2. khalispun takut nagn orang2 ni..hujah bersumberkan bible, last scroll.. terima kasih kerana sudi berkongsi..kita doakan Obe sedar..dan pengikut2 dia sekali

@mykhalis its be my pleasure n my responsible utk tolong saudara sesama islam. bukan ape, bende ni bukan boleh dibawak main2. ini agama, maruah kite. kite kena jaga maruah agama islam. lagi 1, die dah nampak sangat silap masa dia kata yg "
People have been calling him Jesus son of Chrits a full 500 years before muslim religion was invented". dah nampak sangat salah. islam dah lama wujud sejak zaman adam lagi. even sume orang tau, tapi kite kene take note. kalau nak bagi obe ni senyap, gune je ayat al-quran sbg hujah. kite tgk sejauh mana dia boleh pertikaikan. dia boleh guna bible, kite boleh guna al-quran. jangan biarkan makhluk ni troll islam. islam is everything, way of life. insyaallah, mudah2an dia diberi hidayah sebelum Izrail datang menjemput.

ko kene paham khalis,nama jesus tu mmg name die pada lidah orang nasrani. orang nasrani yang tauhid pon panggil die jesus cume x sembah.

nabi isa ni asal dari bani israel. nama sebenar dia dalam lidah orang israel adalah YASHU. lepas dibawak ke kerajaan rom oleh emperor constantine, diorang panggil jesus. (mengikut lidah orang rom)
jadi dalam lidah orang arab, nama yang allah bagi adalah isa. yang penting bukan apa yang kita panggil tapi siapa dia.

macam nama ko contoh, muhamad khalis. kalo ko pegi jepun ape diorang panggil ko?

"MUHAMATO KALISU"

addendum-
aku tulis ni bukan sebab aku nak bekap obe. ade jugak yang aku x setuju dalam statement die.tapi sekarang tajuk die adakah isa = jesus?

let me break it down for you.
'A' adalah seorang yang alim. dengan izin Allah,beliau boleh menghidupkan orang mati. beliau mempunyai ramai pengikut2 yang dipanggil 'B'.

pada suatu hari, 'A' telah dikhianati oleh 'C'.

pada pandangan orang kristian, 'A' berjaya disalib.

pada pandangan orang islam, 'A' tidak disalib sebaliknya diangkat ke langit manakala yang disalib itu adalah 'C' yang mukanya berubah menjadi 'A'

berdasarkan karangan diatas,depend atas sape yang bace,

A = jesus, B = apostle, C = iuda iscariot

atau

A = isa, B = hawariyyun, C = yahuza iskariot.

yang berbeza hanyalah pada nama.orang yang refer nabi isa sebagai jesus x bermakna beliau percaya nabi isa disalib.

bagi saya, Jesus itu isa, yang membezakan orang islam dengan kristian ialah bagaimana kita percaya kepada Jesus/ Isa itu.....dan kita sewajarnya kita mempercayai Jesus/ Isa itu sepertimana dalam Al-Quran, dan kalau dilihat kepada hikayat Al-Quran kita...yang di salib ialah si Yudas (kalau tak silap nama dia) yang Allah gantikan tukarkan dia dengan Isa...yang pada ketika itu disalib...Yudas diserupakan Allah mukanya dengan Isa, sebab tu orang kristian ingat Isa tu yang disalib.....

apa yang penting kita percaya dengan apa yang termaktub dalam Al-Quran dan hadis....Isa is Jesus, dan Jesus is Isa, namun yang membezakan kita dengan kristian bagaimana kisah Isa dan Jesus itu diperturunkan.....

Este blog é uma representação exata de competências. Eu gosto da sua recomendação. Um grande conceito que reflete os pensamentos do escritor. Consultoria RH

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...