Pages

Support Penaja

Monday, August 15, 2011

Blogserius: kenapa ramai pengomennya dibenarkan menghina islam?

Posted by mykhalis On 9:52 AM 55 comments

Jikalau menjadi blogger adalah mudah, semua orang boleh melakukannya. namun, menjadi blogger bertanggungjawab sangat susah. sangat-sangat susah. Macam Khalis, apa yang Khalis post kan kat sini mungkin di baca oleh budak-budak sekolah.. mereka menyampaikan apa yang dibaca dengan rakan rakan mereka.

Penulisan kita mungkin mempengaruhi serang dari 100 pembaca. Perlu diingat, kebanyakan pembaca tidak menyemak kembali sebarang fakta yang diberikan..mereka kebanyakan menerima sahaja. Cuba tengok dibawah ini, Khalis sertakan beberapa print screen yang menunjukkan pembaca begitu bebas bersuara tanpa kawalan.Sehinggakan agama islampun dipermainkan



Namun sebagai blogger yang menyedari pengaruh mereka sudah ada, mereka patut belajar bertanggungjawab. Khalis ingin kongsikan satu fan page yang followernya terdiri dari pelbagai agama dan kaum. Apa yang menyakitkan hati Khalis ialah bagaimana page ini membiarkan follower menulis sesuka hati. setakat nak kutuk melayu tu okla.. sebab Khalis tak kesah sangat.. tapi kalau agama dijadikan sindiran? perlian? boleh ke camtu?


Khalis tahu, ramai pembaca di blog Khalis yang merupakan peminat setia blogserius. Khalis tak berani nak tegur kat situ sebab dah wujud golongan trolling yang bila ditegur mereka akan main main.. sebab mereka rasa mereka bijaksana. Yang Khalis geram, Obe selaku Admin membiarkan sahaja,.,tiada teguran.. Khalis faham ini terjadi kerana Obe sendiri pernah menyamakan manusia mempertahankan naluri gay adalah sama dengan wanita mempertahankan tudung dan aurat.


Dan Khalis tau, ramai yang nak tegur,, tapi tak berani sebab nanti dikutuk, di prank, do troll.. dan bila kita melenting marah mereka akan print screen dan tulis besar2..BUTTHURT!!.



Blogserius kini blog no 2 di Malaysia,, ada budak budak sekolah yang masih mencari identiti diri.. jangan bila terengaruh dengan ayat dan cara Obe, agama islam boleh dimain mainkan.. Yup.. dia hero sesetengah orang kerana berani menghina sesiapa sahaja.. nik aziz? najib? anwar? semua dia bantai..

tapi bila ditegur.. mudah sahaja jawapannya..

Tahniah Obe sebab berjaya mendidik pembaca ko.. Sampaikan Amenoworld pun ko leh sound.. Aku tau dulu aku letakkan links dalam setiap komen aku kat blog ko.. tapi lebih bagus dari cara ko pergi ke ohtidak! beautiful nara! tulis 'im fap fap fap'/thats all meleis do..dan dengan cara itu, orang akan klik nama ko untuk tengok sape yang takde perasaan malu ni.. Selama 2 tahun itulah caranya ko mempromosikan blog ko. Paling tidak ko akan kacau atau wat satu entry mengenai blogger otai lain macam ko wat kat amenoworld, nanti bila amenoworld nak mempertahankan diri, ko dapat promosi percuma. ye tak?

Sila bertanggungjawab dengan komen yang ada di ruangan komen dan fan page. Lagipun aku tengok ko ada admin lain yang boleh jaga. Tol tak?!Terutama komen mengenai islam.. jangan benarkan orang kafir mainkan islam sesuka hati. dan ko sendiri jangan bagi ruang orang mempertikaikan agama ni dalam blog ko melalui tulisan ko.

55 comments:

tak pernah baca lak blog tu... xsangka lak sampai camtu ehh...

mungkin Obe terlalu open minded. aku suke bace blog tu, tapi xsemuanya aku setuju. haha

ye sy slalu jenguk blog obe esp kalu ada fakta2 menarik..

btw, salah seorg blogger, niat kita tu perlu setting awl2..apa tujuan kita buat blog. utk riak? utk share ilmu? or sekadar suka2.. sama mcm kita tulis buku, blog pon begitu juga.ada pengaruh. ada pengikut.
so pendek kata, berhati2 la...

p/s nnt check emel..ada request drpd sy.tq

woo..bila terbaca entry ni..tersentap jap.. sbb sy pun selalu masuk blog obe tu.. kdg2 da yg boleh di pakai, n ada yang patut kita tak boleh terima..blog ameno pun selalu gak sy follow.. seram baca blog dia orang yg mmg rileks nak katakan apa saja, n rileks nak hentam sesiapa.. appun nak hati2 selepas ni, tak nak apa yang di baca bila benda tu tak betul kita jadi rosak. inilah yang terjadi apabila berblog utk merosakkan masyarakat, kalau baik boleh jadikan amalan. tak dapat banyak pun skit jadilah. asalkan tak menyimpang dr landasan agama~

sbb tu dh mls nk open sgt lately. yg menarik jer bukak. mmg dia nih jns suka bantai jer. mmg open minded n berani..

tak pernah masuk blog tu.... tak masuk pun takpe kot...

obifiend ni dlu prnh bc blog dia.sesat hbs dh.slh pemerintah x ambk tindakan.

i do admit that I'm the obe's fan.. tp xsume yg obe tulis tu aku caye.. tp itu lah, ade segelintir pengomen yg bajet bijaksana dan ingin mempertahankan pendapatan dyorg sambil mencarut, so hope obe will read this entry and make him troll like he used to do to others...

baik atau tidak untuk diikut terpulang pada individu...harap kita tidak terikut melulu kerana sebagai orang Islam kita kena pandai menilai dan mengkaji..tentang bab kebebasan bersuara, itu hak individu yang patut sama-sama kita hormati..harap Allah dapat memberi hidayah dan petunjuk kepada kita semua..

Mcm ni pon u dh pomot blog dia Khalis..
but this is cheap la..
mmg dia nk org tau sape yg loud ni..
so org follow dia..
spesis xkisah jiwa & agama tgadai janji ramai follower..
pathethic!

@Azura Mendezzblog dia tk perlukan promote pun.. Khalis jamin.. dari 90% pembaca kat sini dari blog dia..tapi itulah..jgnla naik kerana mainkan isu2 agama.. bagi peluang kat oarng lain hina agama kita

@Fahmi IsmailinsyaAllah.. Khalis cuma share supaya tidak semua orang sangka tiada orang yang sanggup menegur obe

@Nuraizatharap obe boleh tegur fans dia

@Muhamad Zaki Zafiritupun ada jugak unsur2 pelik..nape dibiarkan aje artikel2 panas obe?

@dwatyKhalis sebab dari dulu memang dah masuk

@lisa lisitulah.. jgn ada yang terus terima dan percaya bulat2.. bahaya je

@KhaiRinsetting awal memang dah ada,,tapi takut kerana nama naik terus lupa diri

@cik sakdisemoga kita semua semakin bijak menilai

@~~Ticer Wann~~bagi sesiapa yang tak pernah baca kira takdela sakit hati sangat

taktik dia cari fans & duit je tu Khalis. tp kdg2 melampau jg la kan.

@Mischelledai kalau tak troll mana2 agamapun dia leh wat banyak duit.,tapi tu la,, sebab dia ada ramai pengikut. ye tak?

kenapa dier mcm tuh yerk?

sy pernah masuk blog serius tu. 1st impression mmg menyampah + benci + meluat terutamanya bhasa yg dia guna. nak tnjuk pndai sgt.

sy pernah terbaca komen dia kat 1 blog ni, dia mengaku tak puasa sbb dia bkn malay n islam. trg2 mengaku mix cina + india. xtahu lah skdr perli komen2 yg ada @ tak. tapi obe mmg MENJENGKELKAN!

ape susah..suh jew gaysec wat keje...ngee

@alieaveamungkin kerana dia tidak ada orang tegur dan disekelilingnya adalah prang yang membodeknya

@Munnaitu yang Khalis geram.. dia ambil mudah semua perkara kerana bagi dia itu semua sarcasm.. main2..sedangkan kalau ada orang otak senget baca terutama peminat dia mesti percaya

@Derokhahha.. kena join channel MIRC gaysec ni

heheh.. mr.khalis lepas geram.. sy setuju pe khalis ckp walau pun sy sndr slalu bce blog dia.. ada info yg boleh gne sy amik...

haha..blog si obefat ni mmg sokmo gitu..ckp pakai lepas je.. kesian jugak kat khalis yg slalu kene banned kt blog obefat tu..

aku pun tak berapa berkenan dengan dia terutama bila komen hal agama.. memang ngeri.

ZooL

@Shamsirayup.. Khalis memang suka ngan info dia.. tertanya tanya gak mana dia dapat..wahahha

@MFIpilu hati kena banned oo..hehe

@Zool Bloggerdia main lepas je,, hasilnya?pengomenpun main lepas jugak

mamat tu ke?gua pun follow dia,part teknikal memang gua suka baca blog dia.tapi bila dia citer part agama gua tak amik serius.memang penulisan dia melampau,pilih-pilih entri dia yang boleh dibaca.gua pun heran,makin lama makin banyak plak pengomen tinggal komen sesat.

itulah masalahnye bile soal agama dipandang remeh...haisshh..a

hope abg khlis akan trus bg info yg berguna kepd org islam ataupun bukan islam.. :))

@Raidenovichmungkin sebab dia sendiri yangn wat readers dia selesa nak bagi komen yang tak fikir hukum langsung..

@Reena Tkdela berguna sangat..tapi tak nakla sampai main2kan agama..

my khalis emo ke blog komen lu asik kena delete dengan gua

dah marah buat camni pula ye

I DO LOVE JESUS

Because Jesus is good. Jesus never waged war or ask his followers to kill other people

jesus said

TURN THE OTHER CHEEK. Takde retribusi

last but not least

Blogserius is not aligned to ISLAM

it was always from its inception in my BALLSACK intended to be a SECULAR blog

Any comments left is left as it is becaue

a) freedom of speech
b) because it is the view of the writer

As for my comments

Its classic religous troll. Agreeing with an old dogma is no fun. It is better to give it a big slap in the but once in a while

The case of the cat is a good example of religious double standards

When a muslim see ALLAH in the cloud muslim will say "SUBHANALLAH BESARNYA KUASA TOHAN"

When a christian saw a cross of mother mary on a cloud you guys will sneer

"ini semua kerja saitanirajem"

Double standard much

Blogserius is a run not to please you camel humpers and towelheads. It is by FREEMASON and SATANISTS like me

I am PAID USD20 000 a day to write pro MASONIC content and rape your mind while doing it. Paving the way for DAJJAL to destroy your iman

#LOl

#WhySoSerious

All you base are belong to us

on a side note Jesus is Isa Al Masih

what is wrong with liking the guy?

muslims still prays and praise ABRAHAM in their bacaan tahiyat

so is it wrong to say I like JESUS?

Jesus came after Abraham

Muslim still praise Abraham in your prayers.. lagi belakang dari Isa al Masih

so?

Where is the consistency?

uitt. dasat Khalis nih. Hehe.

BTW, dulu mmg saya selalu singgah blog die tuh. Juz baca mana yang saya rasa menarik untuk dibaca.

tapi sekarang nih, tak singgah dah. tak tau kenapa. Kureng tarikan barangkali. =)

oh

btw the rumours are true

I AM SATAN INCARNATE. if u shave my BALLS you can see 666. if u shave mu ass hair u can see "ALL IS LOST SATAN IS HERE". i have only one eye. the other eye you see right now was made from the blood of Judas by Master Mason level over 9000

please spread this truth and save as many Muslim as you can

The plan is now in its final stages to rid Malaysia of every form of religion

be forewarned. You must read the koran 3 times a day to save your ass. Failing to do so will lead to you joining the FIENDOBE LEGION OF HELL MINIONS

I have warned you

this is not a joke

SATAN OBE is too powerful for you to fight

Wait one more i am not done

Amenoworld is a piece of shit talam 7 muka blog

suruh rosmah minta maaf padahal bukan dia design. kenapa tak suruh designer yang minta maaf. Pure bullshit

amenoworld juga memaparkan berita fitnah yang Sitt Alwuzara ialah Arelene Tan

Bila berita ini sah salah Amenoworld masih belum minta maaf atas berita RALAT diatas

Hipokrasi? Suruh Rosmah minta maaf tapi kamu sendiri berat mulut nak minta maaf

Amenoworld juga kutuk proton dulu katakan "no value for money" untuk kereta tempatan. Sarankan orang malaysia jangan beli kereta proton kerana mambantu menongkatkan kroni UMNO.

Tup tap minggu ini ada iklan CHURP CHURP dan NUFFNANG proton pada blog amenoworld

Siap di laman FB ada

"sila klik ini untuk pertandingan proton"

So when you are making money from proton it is ok to promo proton cars?

When you not making money off them PROTON is perogol duit rakyat?

Jeez Luiz... what is the name of hell is wrong with Amenoworld

I read amenoworld on a weekly basis and I see this double standards now occuring more frequently

2 years ago when Israel SHELLED palestine Amenoworld was one of the main blog who called for the BOYCOTT of companies with ALLEGED Zionist connection. Apparently coca cola. starbuck. tesco and mcdonalds donate money to the state of Israel. Amenoworld implored its readers to BOYCOTT these companies products. They want to stop muslim from syubahah kata dia

u know what happened in FEBRUARY this year?

yes you guessed it

Iklan promosi TESCO di laman Facebook Amenoworld



You be the judge.At least in my blogs I have ZERO AFFILIATION to any religious bodies. I never claim to be a good muslim,xtian. hindu or pastafarian. I always maintained that all religion in the world were responsible for some form of VIOLENCE and HUMAN RIGHTS VIOLATION

Ameno world aligned themselves as blog ISLAM. Fighthing AMENO who they deemed as KUFFARS

Then when money came rolling in they act like UMNO themselves. Chucking what they say and dengan mudah ambil wang iklan sarikat yang mereka dulu maki setiap minggu

Jadi satu persoalan untuk kamu

Siapa hiporkit besar? Bloh aku yang mmg GODLESS atau AMENOWORLD?

U think about that witha korman now

xmau tgk ah,,sakit hati jer nnti,,,bijak sgt,,,:)

obe..obe...ko nak kawen kan...insaf la...

penat aku baca..huhu sensitip isu ni.. kena becakap menggunakan ilmu akal dan fikiran..

This comment has been removed by the author.

to OBE:

Dengan sopannya, aku meminta supaya kau, Obe untuk berhenti mengeluarkan sebarang kenyataan berbaur hasutan yang ternyata boleh menganggu emosi orang lain terutamanya aku.. Im not sure if you are a Muslim, or you just pretend as you are.. tapi kalau kau memang dilahirkan muslim, better kau bertaubat..

Aku bukan cerdik pandai agama, tapi sekurang kurangnya aku tau apa tu batas dalam agama.. Please show some mutual respect.. I believe in what i do believe

Semoga kau ditemukan dengan hidayah Allah..

Regard: Ayie

**rasa nak menangis baca komen orang ''muslim'' yang menghina agama sendiri.. hanya mampu geleng kepala.. Nauzubillah..

salam....khalis!!!tahniah buat anda sebab anda telah mmbuat satu kebaikan dalam menegakkan agama ALLAH..maaf..ana bukan orang yang bijak pandai dalam agama...tetapi ana betul2 tertarik dengan entry khalis kali nie..ana pun tak menafikan yang ana pun minat gak blogserius tuh...besnt and banyak informasi menarik.tapi kalau dah bab agama..memang ana malas nak bace...ana amek mane yang baik aje..
kepada obe..ana doakan yang terbaik buat anda..kerana anda adalah telah menjadi salah satu tanda2 hampir kiamat akan berlaku...anda memang tergolong dalam golongan orang yang jahil...
kepada khalis..anda sangat berani kerana mampu membuat entry seperti ini bagi mempertahankan agama..anda memang hebat!!!semoga ALLAH membalas kebaikan anda dengan kebaikan yang berlipat ganda...amin~

@Ayiethanks ayie kerana sudi berkongsi pendapat. isu ni sanagt berat, tapi kalau kita mengambil kira keutamaan, takperlulah bermain bahasa atau kontroversersi. dan apa yg Obe buat cukup mengelirukan. dan sebagaimana Ayie, Khalis harap Obe mengakui kesalahannya

@Hamba Allah yang KerdiLterima kasih kerana bagi kata2 semangat kat Khalis.. Khalis merasakan sudah tanggungjawab Khalis berpesan secara umum setelah beberapa komen di blog tidak diambil berat. Khalis juga tidak pandai sangat..tapi tidak ebrmakna Khalis akan diamkan diri kalau perkara camni berlaku..

ada pandangan OBE yang berfaedah dalam blog beliau tapi ada juga yang sebaliknya...

so kita yang baca ni pandai pandai la tapis sendiri.

tak berapa betul barangkali mamat tu . ya Allah apa nak jadik ler ngan dunia zaman sekarang . semuanya tak bersyukur dengan nikmat yang Engkau bagi . wahai pengkhianat2 islam di luar sana, tunggu lah pembalasan Allah nanti . wallahualam..

kadang2 bila aku pikir bagus ade bagusnye jugak tuhan hadkan kepandaian aku dari menjadi pandai sangat..

kadang2 bagus jugak bila tak pandai so kite tak mempermainkan agama sedemikian rupe..syukur atas had yg ko hadkan kepada aku ya allah

p/s : biarlah jadi bodoh dari cerdik pandai tapi buat perkara yg bodoh

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...