7 fakta menarik mengenai otak kita

Erkk.. gila bosan kan? semalam 2 post.. hari ni tiada satu postpun.. lepas tu Khalis tak balas ziarah pun kawan-kawan kan?Maaflah.. Khalis ke Kuantan selama 2 hari.. So, pada hari Khamis sempat buat autopost,, dan untuk hari Jumaat sempat buat 2 sahaja autopost.. kemudian ni baru jumpa masa dan ketika yang sesuai untuk update post seterusnya..

Khalis ingin kongsikan 10 fakta menarik mengenai otak kita.. Yerla.. hampir semua tahu betapa hebatnya otak kita bukan? tapi betapa hebat?? Jom layan

 Otak manusia sangat komplesk sehingga memerlukan 20 tahun untuk matang
 Ketika dalam rahim.. 8000 sel otak akan tumbuh setiap saat
 Ketika manusia selamat dilahirkan..Ianya bermakna otak kita telah boleh berfungsi
 Otak manusia dikenali sebagai "most sophisticated thing" di alam semesta ini
Seorang bayi yang baru lahi boleh mengecam wajah dan suara ibunya dalam tempoh 2 jam selepas kelahiran
 Semasa di dalam rahim, kanak kanak boleh mengenal warna meskipun hanya hitam dan putih.. selain itu dia nampak apa yang melalui di perut ibu
 Manusia akan mengelip mata selama setengah saat.. Apa bila di kumpulkan jumlah kelipan mata, manusia menutup mata hampir satu jam sehari
Setiap sel otak tumbuh,, ianya akan berhubung dengan hampir 10000 otak lain..

Patutla kalau ada orang wat kerja bodoh orang panggil takde otak.. Punya detail Allah kurniakan otak lagi mau hisap dadah.. minum arak.. berjudi?? betul2 takde otak!!

Comments

woo~info menarik..tah!budus je mat pit2 dgn sekutu2 die tuh!!





p/s:1st point tuh cm x bape nk efektif je..la ni,dah lebey 20 thn tp x matang2 lg..~.~
Awan Biru said…
Tiada yang hebat melainkan Allah.

Mereka tetap ada otak tapi otak mereka tidak digunakan.
MFI said…
otak adalah 1 sistem yang sangat ajaib...tidak ada manusia yang mampu menerangkan proses sbnr otak berfungsi..

tajuk tulis 7 fakta..penerangan tulis 10 pulak..tengok gmbr ada 8..
mana 1 yg btol ni? hehee..
otak sy x matang lg la ne sbb blom 20 tahun, hik3.

p/s hye, i'm backk !!! =)
saya YANA said…
otak Yana baru matang ni... hehehe..
dill said…
subhanallah. betapa uniknya ciptaan Allah

dill.
mykhalis said…
@Awan Biru otak tak guna= tak berotak
mykhalis said…
@MFI
nampak tak betapa peningnya khalis?wahahahha
mykhalis said…
@syazana.not.single whahaha..adakah kembali kerana MU malam nie..ahaks
mykhalis said…
@dill
bersama2lah kita gunakan sebaiknya
MissF said…
tpikat dgn senyuman bby tu je... heee
Azku said…
@✖[Hanjiechan]✖
Kalau xmatang lg, maknanya xkan matang2 la tu.. :D

Popular Posts