Pages

Support Penaja

Tuesday, July 19, 2011

Permaianan yang tidak sesuai untuk kanak - kanak

Posted by mykhalis On 4:51 PM 11 comments

Menarik perhatian kanak-kanak untuk bermain bukan senang. Bagi Khalis wat masa ini, mainan adalah hand made kerana isteri Khalis tukang jahit.. lagipun baby Sayf Muslim masih kecik lagi. Dia cuma suka genggam dan gigit.. jadi agak mudahla nak buat.


Tapi bila semakin besar? Khalis rasa serun tengok mainan zaman sekarang.. Dari kad, pistol, jam tukar kuasa, senapang, parang.. perghh..belum lagi kereta kontrol.. bot kontrol.. mengenangkan saat akan mendatang tu.. ebrdebar jugak.tak beli nanti dikatakan menyekat kreativiti dan pertumbuhan otak anak anak..(korang tau tak Astro menyediakan channel Khas untuk baby di saluran 618?Khalis baru je tahu)


Tapi bagaimana dengan permainan ini? ianya dinamakan Breast Feeding Doll.. atau kalau melayu kita lebih kurang anak patung susu badan. Kalau Khalis sebut permainan maknanya ianya adalah kanak-kanak. Dengan menggunakan slogan " belum baligh bukan bererti anda tidak boleh menyusukan", Khalis tak tahu bagaimana pereka permainan ini dapat ideanya.

Boleh tonton video di sini

macam macam..sebagai ibu bapa,susah sebenarnya nak memilih..tapi buatlah keputusan yang bijak.

11 comments:

erkkk serius weii..sgt2 tidak sesuai...

mula2 test kat patung..kang xlama lagi..mesti angkat adik..buat camtu plak..bahaya2...

err. patung mcni pun ade? motif maen? persediaan kanak2 ntuk mnyusukan anak2? choyy~ ;p

erh....macam-macam mainan skang...

adk shera tgk ni.. yg umur 8 thn uh ckp ape au.. "kak.. malu lar.." >.<"

errrr.... memalukan.. huhuu~~

da x dew idea lain kew..mengarut..

walaupun nak mengajar nilai kasih sayang pada anak-anak kecil pun, tak perlu la sampai kaedah permainan sebegini diperkenalkan.. tak sesuai kan.. ^^''

tak mustahil budak2 akan datang cepat kawen cam zaman nenek2 kita dulu.. emm... dan kes buang bayi makin meningkat... =)

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...