Pages

Support Penaja

Monday, July 18, 2011

Fakta menarik : 8 jenis katak luar biasa

Posted by mykhalis On 1:49 PM 6 comments

Selamat menjamu selera di tengahari yang indah ni ek? Panas sungguh cuaca sekarang..

Disebabkan post Khalis semalam mengenai katak dapat sambutan hangat..Hari ni dengan entry ala ala national geografi boleh la anda wat kuiz kat kawan kawan mengenai katak. Diorang mesti tak tahu punya.. tak percaya? Jom test diri sendiri..dari 8 jenis katak yang Khalis list kan kat sini berapa jenis yang korang tau..

 Katak lutsinar.. Kalau korang budak kelas sains..kalau dapat katak ni tak payah nak bedah dah sebab memang dah nampak organ dalaman..hehe

 Katak ni hodoh sikit rupanya.. dipanggil katak kura kura. Kerana seperti ada cengkerang di belakangnya

 Katak ini pula dipanggil sebagai katak Crusifix.. hanya boleh ditemui di Wales..


 Ini pula katak yang dipanggil katak ungu kerana warnanya ungu dan boleh didapati di selatan India.. Juga dikenali dengan nama katak hidung babi.

Yang ini nampak warna warni kan? panjang macam katak pisang.. ye tak? tapi namanya ialah Cruzohyla Calcarifer. Mesti ada di hutan amazon la kalau camni

 Katak leper ini pula dikenali sebagai katak suriname.. bukan berasal dari lagu suri nam nam suuurinam nam.. haa..jangan tersalah pulak


 Inilah katak yang kita panggil sebagai Ibrahim Ali..eh..bukan.. nama katak ini ialah Katak Melayu bertanduk.. The Malayan Horn Frog.. Khalis harap PERKASA ambil tindakan sebab menamakan katak sebagai Melayu.. ehh..ooo..Malayan bukan melayu ek? kalau melayu bahasa inggeris ape? Malay.. sori2.. omputeh Khalis teruk gile..kalau gitu Malayan ape?tanah melayu?


Ini katak betul betul geli punye..berbijik bijik..aduhh..namanya ialah The new Frog in the block.. kenapa la namanya in the block kan? buatla in the bubbles.. hehe.. macam macam.. camne.. Khalis tau..dalam 8 nama ni korang mesti terus terhafal Malayan Horn Frog kan? hehe

6 comments:

peh berbijik2 katak last tu mcm nak cabut2 je kutil dia tu. haha

bru tgk jns2 katak sume ni kt blog khalis

macam kene penyakit je katak yang last u

agak geli di situ~~~lalala..

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...