Fakta Menarik : Senarai negara-negara duit yang paling murah di dunia

Ketika Khalis sekolah rendah teringan krisis di Somalia.. Masa tu duit mereka jatuh mendadak dadak.. Bila dah masuk U, Khalis tengok satu filem kalau tak silap tajuknya Travel To Europe.. ada satu babak mereka tengah melancong tu, mereka sampai kesebuah negara yang baru lepas perang.. Duit dalam poket ada US 1 sahaja. Bila dia tunjuk kat hotel yang dia nak menginap duit US 1 tue.. terus pemilik hotel tu suruh dia beli je hotel dia.. harga hotel dia lagi murah dari US 1.. Walaupun ianya cerita lawak..tapi ada pengajarannya.

Berikut negara yang kadar inflasinya teruk sehingga kena bawak duit berguni guni nak beli barang..



Zimbabwean dollar

USD 1 = ZD 10juta.. harga burger di sini? 15juta ZD

Somali Shilling

USD 3 sen = 10000 SS.. kerajaan terpaksa menghentikan pengeluaran syiling sebab tak laku dan rugi.

Vietnamese Dongs

USD 1 = 16,500 VD.. nilai duit yang sangat teruk sehingga nilai duit yang paling besar ialah 500ribu VD = USD 31

Deutsche Mark 

Pernah mengalami kejatuhan matawang sehingga USD 1= 4 Trillion DM..Tapi masa perang WW1 la.

jangan la terjadi kat negara kita inflasi melampau..


Comments

azrijohan said…
yang pasal hotel tu lawak...

teruk gila kan..
rendah betul nilai duit diorang..

pok cik nak tukar-tukar banner? jom jom sini...

http://azrijohan.blogspot.com/p/tukar-banner.html
delarocha said…
kat malaysia sampai note 100 je ada,
bedpet said…
mak aaiii. burger pun berjuta.
~~Ticer Wann~~ said…
erk...banyaknye duit nak kena bawak..huhu
Rai said…
bkn ke citer euro trip ke bang khalis...hihihihihi....
mykhalis said…
@rai a'ahh.. betul2..dah lupa dah..tq tq kerana ingatkan..hehe

Popular Posts