Fakta Menarik : CEO paling muda di dunia


Khalis dapat merasa jadi peniaga pada usia 22 tahun iaitu masa buka kedai makan. Tapi nak dibandingkan dengan si budak kecil berusia 14 tahun dan menjadi CEO bagi syarikat animasi cukup menakjubkan. Memiliki kemahiran dalam bidang animasi 2D dan 3D, Sindhuja Rajaraman,14 diberi kepercayaan oleh ayahnya untuk menguruskan syarikat yang beroperasi di Hyderabad, India ini.

Kalau di Malaysia, Khalis selalu jumpa anak cina di ajar dari kecil untuk jaga kedai mak dan ayah mereka. malah. Khalis ada kenal beberapa orang yang tidak bersekolah kerana di ajar supaya menguruskan bengkel motor.Hasilnya, bila dalam usia muda ayah mendapati anaknya sudah mahir mengenai pengurusan kedai, maka sebuah kedai akan diberikan..maka berkembanglah perniagaan keluarga.

Dalam fakta ini, syarikat yang diberi nama , NASSCOM (National Association of Software and Services Companies)bukanlah sebuah syarikat yang kecil. Ianya mendapat banyak tender dari stesen tv malah syarikat permainan untuk menghasilakan animasi. Malahan syarikat ini mempunyai hampir 160 orang pekerja..

Sah? dan tak sah??

Comments

Bella Bell said…
wowww.. hebat sungguh budak ni..
Puan Kutu said…
hebat2..masa umo budak nie tahu main n makan jer!huhu..
Areen said…
company ayah dia ke?so no wonderla, lgpun mungkin budak tu mmg btul2 ada bakat so dr hire org lain baik guna kepakaran ahli keluarga sendiri ye tak
Wanie Affandi said…
peh...dah la dalam bidang animasi...=DD
ApiH said…
kalau dah ade skill, xde hal la..
hebat dia ni...
hebat btol budak ne.. jeles aku siot.. aku lak masih ditahap ni lg :(
cik sakdi said…
umor mcm ni kite bercinte kat skolah. wakakak
Fahman said…
This comment has been removed by the author.

Popular Posts