Saya tak hensem,, saya tak lawa, saya tak cantik

Kenapa saya tak cantik cam Miyabi? Kenapa suara tak sesedap Siti Nurhaliza, kenapa pinggul saya ak sebesar Kim Kardashians? kenapa mata saya tak bulat cam Haliza? kenapa kaki saya tak panjang macam Tyra Banks, kenapa saya makan sikit terus naik berat badan? kenapa jerawat tumbuh bak cendawan? Kenapa hidung besar macam .. macam siapa ek?

Aku tak cantik.. lihat dia.. dia sentiasa ada mata memandang..Malah aku teringat lagi, aku baca sebuat lawak

Kalau awek cun gelak orang kata cute.. kalau hodoh kata pelahak..
Kalau awek cun cakap banyak peramah, kalau hodoh membebelje..

Bagi mereka lawak.. tapi aku?

Hmm.. ishh.. kenapa Khalis wat sesi luahan perasaan ni? cam awek-awek je.. Yerla.. biasala.. siapa pernah puas hati dengan diri sendiri.. Sebab tu ada yang rasa bibir tak mungil kalau bergambar dia akan mungilkan bibir dia.. hehe.. gurau je...

Untungnya si hodoh,, tiada fitnah dunia.. Kenapa tiada fitnah dunia?
Siapa mahu bawa si hodoh jalan-jalan beromen di tepi taman?
Siapa yang nak layan si hodoh berkaraoke walaupun suaranya sedap?

Untungnya si hodoh,,
Siapa yang nak intai bontot si hodoh walaupun dia pakai ketat-ketat?
Siapa yang nak bau badan si hodoh kalau lalu di sebelahnya?

Untungnya si hodoh
Siapa yang nak tenung si hodoh sehingga membawa ke alam fantasi?

Malangnya si jelita..
hanyut dalam pujian jejaka..
buka situ sana terdedah bawah atasnya

Malangnya se jelita,
Senyum yang di sangkakan pahala rupanya dosa menjelma kerana menggoda si mata jejaka
Bauan tipis menghilangkan hamis di badan menjadi fantasi di alam mimpi

Malangnya si jelita
Kembang di hati dipuji manis berseri
Sehingga lupa diri dipinjami

Bodohnya diri
Mendamba puji lupakan diri
Menatap cermin memuji diri
Menhayun badan menggoncang diri

Bodohnya diri
Lupa si jelita itu boleh jadi si hodoh
Si hodoh bila bila boleh jadi jelita..

Comments

Arpiiz said…
rasanya ini first time baca entry khalis takde gambar..hehehe
mas saari said…
biarlah luaran tak cantik asalkan dalaman kita cantik! dan tak semestinya orang yang cantik itu tak bodoh...
hana said…
terbaik la bro..
suke entry ni..
semua yg ada kt kita ni cuma pinjaman..
bila2 je Allah boleh tarik balik..
Fahmi Ismail said…
Allah pinjamkan je kecantikan yang diberi tu..bersyukurlah dengan apa yang ada..sesungguhnya, hanya iman dan taqwa yang dinilai Allah swt kelak
mykhalis said…
@Arpiiz tak sempat isi gambar..huwaaa
mykhalis said…
@hana gunakan sebaiknya nikmat dariNya.. kan?
mykhalis said…
@mas saari yup..khalis setuju.. apa guan cantik di mata.. tapi di hati?? dan kebodohan itu untuk mereka yang lupakan diri
mykhalis said…
@Fahmi Ismail jgn sampai terlupa diri
~~Ticer Wann~~ said…
Hiasi diri dengan akhlak yang mahmudah...
misz farahniza said…
bersyukurlah dgn apa yg ada pada diri...
bersyukur tidak menjadi si jelita hingga hidup dipenuhi fitnah dunia...
alhamdulillah..
saya YANA said…
ya.. putaran karma.. tapi jangan lupa diri bila si hodoh jadi si jelita nnt.. hehe..
Azura Mendezz said…
si hodoh atau si jelita terpulang pd mata yg menilai..
sebab ianya sesuatu yg sgt2 subjektif..kan?? =)
Ibnushukran said…
terbaik la.. boleh wat sajak ni en khalis bagi kt A samad said.. ehehe
yatie Awang said…
nak masuk golongan mana ye? cantik salah, tak cantik pun salahkan, tepuk dada tanya hati
Anonymous said…
ades... terima lah weih kekeurangan yang ada... nobodys perfect kan incik khalis
cik sakdi said…
bro khalis, patotnye letak la gambo miyabi sedas dua. baru lelaki bace ada feel. hehehe
Miss Shikio said…
bersyukurlah dgn apa yang diberi, kekurangan itu lah yang membuatkan diri kita istimewa
mykhalis said…
@misz farahniza yupp..jngn terlalu meratap kelemahan diri
mykhalis said…
@Ibnushukran amboii..jgnla sampai camtue..
mykhalis said…
@saya YANA haha..baru nak melopong time tue
mykhalis said…
@Azura Mendezz yupp..andai semua orang seleranya sama..adess
mykhalis said…
@deAnza-wAnda nobody nobody but you..lirik wonder girll.wahhaha
mykhalis said…
@cik sakdi tak brani..nnt mak marah
mykhalis said…
@yatie Awang buat pilihan..jgn sampai merana
mykhalis said…
@Miss Shikio yeahh.. kalau terlalu cari kelemahan diri.. msti rendah diri je memanjang
Aslina said…
khalis tuko font colour kat comments bleh?? sakit mata laa hujauuuu...

tak pun tuko background comments je...

huhuhh...
Anonymous said…
SETUJU.....
Nurul Ashikin said…
like entry nie! :)
Piah Becok said…
sangat betul. sometimes, sangat menghargai diri yang cuma normal, tak terlalu jelita macam pempuan lain. hidup aman takde orang kacau. haha

terbaru:
1. BENARKAN AKU JADI JAKUN SEKETIKA
2. Sungguh!!! Banyak Ragam Diorang Nihh
3. JANGAN KACAU LAH!!!! ngantok nih
4. day one : 10 things about you
DayanaBesey said…
khalis,nak share kat blog yana boley?
=)
btol3,..ini luahn hati khalis ek?.,nice,..brsykur dgn ape yg ade,.prnh kwn CN dlu die bgtau,."biarlah bdn die besar cmni,die xkisah sbb klu die nk diet nnti,die tkut die akn seksi,sbb bile dh krus,forsure die akn teringn nk pkai bju ketat2 sket,bg nmpk dri yg dh krus,.hurrm,so biarlh die begini,dr dpt dosa yg diundang sndri,",..see?,.
mai said…
kadang terpikir jua mcm tu,,, hadeiii lumrah manusia bha, menilai lebih pada lecantikan luaran,,, and yang pasti canti tu x menjamin kbahgian,,, neh kesian durang..
saya hyda said…
waa...gud point...

Popular Posts