Pages

Support Penaja

Wednesday, February 1, 2012

hackers dedahkan 50 password yang biasa digunakan

Posted by mykhalis On 10:43 AM 3 comments

Jujurnya..Khalis pernah guna top password yang didedahkan dalam carta ni,, hampeh toll.. selalu terfikir,, orang mesti tak teka sebab aku guna paling mudah,, cisss..ciss


Kumpulan Gnosis pernah melancarkan serangan hacker berprofil tinggi pada rangkaian yang paling popular di dunia blog. Mereka mendakwa bahawa telah hack 1,3 juta password pengguna, 188,279 telah ditunjukkan kepada orang ramai. Ini adalah 50 password popular yg terlalu “lemah”. check it out~

Nampak tak carta kat atas tu, pengguna paling suka pakai password 123456. Penggunaan password yang tak selamat camtu boleh mengundang risiko kepada pemiliknya. Tak tau la sama ada diorang memang suka nombor tu atau diorang memang taktau pasal keselamatan dalam internet. Kalo hacker tu jenis baik macam Rilekscrew takpela sebab diorang ni hanya nk test-test je, kalau yg jahat-jahat tu abis la. Kemungkinan diorang akan guna akaun korang untuk wat jahat…

Untuk mengelakkan blog atau laman web sosial anda seperti facebook korang kena hack, jgn la pakai password yg mudah-mudah. Pakai la password yg “strong”. Strong maksudnya password korang tu adalah gabungan huruf dan nombor. Contohnya akudan375, nak hack password yg guna gabungan huruf dan nombor lebih susah. Jadi kalo sebelum ni korang tak pikir sgt soal password korang, lepas baca entry nie hati-hati la.

3 comments:

Aah betulah yg 123456... Memang pernah guna pun..

Sila jengok blog saya untuk info it terkini

Www.sangap-it.blogspot.com

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...