Teka -teki : 4 penjenayah

Dah lama sungguh tak main teka teki dengan semua pembaca.. kalau mula2 berblogging dulu meriah je hujung minggu main teka teki.. huh... Khalis ambil soalan ni dari blog sana sini
 
4 penjenayah ditangkap dan akan dihukum. Hakim membenarkan mereka dibebaskan jika mereka dapat menyelesaikan satu teka-teki. Jika mereka tidak berbuat demikian, mereka akan digantung. Mereka bersetuju.Keempat-empat penjenayah berbaris seperti dalam kedudukan gambar diatasMereka semua menghadap ke arah yang samaDinding memisahkan antara lelaki keempat dengan yang lain.


Lelaki 1 boleh melihat lelaki 2 dan 3.
Lelaki 2 boleh melihat hanya lelaki 3.
Lelaki 3 tidak dapat melihat yang lain.
Lelaki 4 tidak dapat melihat yang lain.Kesemua mereka memakai topi. Mereka diberitahu bahawa terdapat dua topi putih dan dua topi hitamMereka yang pada mulanya tidak tahu apakah warna topi yang mereka pakaiMereka diminta untuk menyatakan warna topi yang mereka memakai sebaik sahaja mereka tahu dengan pasti apakah warna tersebut.

Mereka tidak dibenarkan untuk berpaling atau bergerak.
Mereka tidak dibenarkan untuk bercakap antara satu sama lain.
Mereka tidak dibenarkan untuk mengambil dan melihat topi mereka.

Lelaki manakah yang akan pertama mengetahui warna topi mereka? mengapa?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jawapan
Ada 2 jawapannya:


Jika kedua-dua Lelaki ​​2 dan 3 memakai topi yang sama warna, Lelaki 1 akan dapat menjawabnya kerana warna topinya bertentangan dengan Lelaki 2 dan 3.

Jika Lelaki ​​2 dan 3 mempunyai warna topi yang berbeza, Lelaki 1 senyapJadi Lelaki 2 akan menyatakan warna yang bertentangan dengan Lelaki 3!


Comments

sabree hussin said…
Baru je nak try jawabkan... dah ada jawapan pulak

Popular Posts