Flashmob: Memberi susu ibu beramai-ramai

Sepanjang tempoh awal menjadi ibu dan bapa muda ni, Khalis mendapati masih kurangnya kesedaran ibu bapa untuk memberikan susu ibu kepada bayi yang baru lahir. Antara sebab utama ialah ibu tidak dapat memberi bekalan susu yang mencukupi.


Terutama bayi lelaki macam Sayf Muslim.. baru sahaja 3 bulan berat dah cecah 7kg. Memang tak larat nak mendukung setiap masa, malah ibunya tak perlu berdiet untuk kurus kerana Sayf akan menghisap susu setiap setengah jam sekali..habis semua sedutnya,, sebab itulahm ibu-ibu digalakkan menyusu badan..

Cerita punya panjang tapi yang Khalis nak cerita ialah ratusan ibu telah berkumpul di sebuah pasaraya di Trafford Centre, Manchester membuat flashmob beramai-ramai dengan menyusu badan secara lives. Tujuan mereka berbuat begini demi memberi kempen penyusuan ibu adalah yang terbaik.


Bagi Khalis, mahal murahnya susu dipasaran ialah kerana kos pengiklanan dan penjenamaan je. Kualitinya tetap sama,.. dari lembu.. takpun dari soya.. tak tahulah,, tapi Khalis sendiri mengalami masalah bila dewasa ini kerana Khalis tidak menyusu badan.. Mak Khalis kata, masuk je 6bulan Khalis dah tak mau susu dah,..last-last mak kasi minum sirap,, adik ipar Khalis sendiri kerana kesukaran masa dia baru lahir hanya minum susu pekat sahaja..

Jadi, kepada bakal ibu-ibu, mulalah dari sekarang belajar cara nak mendapatkan bekalan susu tanpa henti.. isteri Khalis pernah cakap dia jeles dengan sorang kakak ni sebab punyalah subur susunya sampai terpancut2..bayi akak tu cuma tadah mulut je.. untung bayi tu, kalau yang jenis maknya kurang susu tu yang merah-merah muka sebab menghisap tue..

Wallahua'alam.

Comments

Hafiz Aziz said…
xsuke theme bru...huhuhu...
saya YANA said…
amboi... sihat anaknya tu... 3 bulan 7 kg eh.. sepupu Yana.. nak setahun dah 10 kg.. mak ai.. memang tak larat nak dokong..
Awan Biru said…
Susu ibu adalah makanan terbaik buat bayi. Ia juga dapat mengeratkan perhubungan ibu dengan bayi.
Anonymous said…
buy diazepam diazepam dosage rectal - www.buy-diazepam-online.net
Anonymous said…
buy diazepam diazepam dosage 4 mg - where to buy diazepam usa
Anonymous said…
xanax antidepressant xanax 1 mg par jour - xanax overdose icd-9
Anonymous said…
diazepam 10mg diazepam buy no prescription - diazepam valium 5mg
Anonymous said…
zolpidem no prescription zolpidem tartrate vs zolpidem - zolpidem 10mg shape
Anonymous said…
diazepam online diazepam 10 mg experience - effects of 10mg diazepam
Anonymous said…
diazepam for dogs diazepam treat alcohol withdrawal - diazepam online kaufen rezeptfrei
Anonymous said…
buy xanax 1mg xanax online sales - ambien xanax and alcohol together
Anonymous said…
where can i buy xanax online legally is buying xanax online illegal - xanax side effects slurred speech
Anonymous said…
buy ativan ativan much get high - ativan withdrawal pregnancy
Anonymous said…
alprazolam mg xanax bars no markings - order xanax from india
Anonymous said…
diazepam online diazepam side effects addiction - buy diazepam online forum
Anonymous said…
xanax 0.5mg xanax effects on sperm count - 2mg xanax effects erowid
Anonymous said…
xanax for sale without prescription generic xanax 0.5mg - do xanax pills go bad
Anonymous said…
no prescription xanax generic xanax colors - xanax bars what do they do
Anonymous said…
zolpidem no prescription ambien cr yellow part - ambien and high blood pressure medication
Anonymous said…
buy ambien online ambien 10mg street value - buy ambien in australia
Anonymous said…
where to buy valium online order valium ireland - buy valium online uk legally

Popular Posts