Binatang-binatang menakjubkan yang sudah pupus

Kalii ini Khalis punya post pelbagai-bagai. Kali ini Khalis ingin kongsikan koleksi binatang-binatang yang sudah pupus tapi sangat hebat kalau masih ada. macam biasa, salah satunya ialah Burung DODO yang terkenal dalam komik Doraemon..

Ada yang Khalis harap tak wujud pun.. sebab apa?? jom tengok.. ada tak binatang nie cam awwwww...sayangnye dah pupus...heee

Great Auk: largest of all auks (extinct since 1844) [Wiki]


Aurochs: a very large type of cattle (extinct since 1627) [Wiki]


Caspian Tiger: the third largest (extinct since 1970) [Wiki]


Cave Lion: one of the largest lions ever (extinct 2,000 years ago) [Wiki]


Dodo: the archetype of extinct species (extinct since late 17th century) [Wiki]


Irish Deer: the largest deer that ever lived (extinct about 7,700 years ago) [Wiki - Photo: (c) The Field Museum, CK1T]


Quagga: half zebra, half horse (extinct since 1883) [Wiki]


Tyrannosaurus Rex (extinct 65 million years ago) [Wiki]


Steller's Sea Cow: the defenseless beast (extinct since 1768) [Wiki]


Thylacine: the Tasmanian Tiger (extinct since 1936) [Wiki]


Thylacine: the Tasmanian Tiger (extinct since 1936) [Wiki]


Megalodon


New Zealand Haast's Eagle

camne?mungkin ada yang tak terbukti memang betul2 wujud.. tapi kita kena bergantung pada kajianlakan? ada yang nak buat peliharaan ke kalau masih hidup?hee

 

Comments

Ibnushukran said…
klu ada y hidup sy nk bela Steller's Sea Cow.. nk ltak dalam tangki air kt umah... haha..
mykhalis said…
@ibnushukran amboi..nak yang paling besar ekk..heh
Miss Tira said…
Rusa tu terbaik. Dia punya tanduk memang best dan sangat rare sekali. Idaman pada pemburu tu. Tapi sayangnya dia sudah pupus. Itu lebih baik. Padan muka pemburu diluar sana.
mykhalis said…
@miss tira dah habis yang ini mereka akan buru yang lain pulak,,,kan?
Saiful Nazmi said…
nak yang ikan jaws hidung besar tuh... huhuhu
dyg said…
bang, yg Mammoth tu nama dia blum letak..huhu..
wah! t-rex, mammoth & burung Dodo paling femes dlm sejarah...
mykhalis said…
@saiful wahhh..kire berani la nie? awat tak rimau mulut besau tu je..hehe
Eqmal said…
menarik la enrty mcm ni,,teruskan lagi,,
mykhalis said…
@dyg mammoth tue bukan nama die ke?
mykhalis said…
eqmal sedaya upaya yang terbaik..hehe..hope suka yang lain jugak
biaq btui megalodon tu!!
mykhalis said…
@roy hahha..kalu hidup aku harap2 kat hawaii je..heh
chentaNUYU said…
buat binatang kesayangan ok jugak nih!haha
mykhalis said…
@nuyu haha..buleh..kene kembali ke masa lampau arr
mykhalis said…
@kak mas tak nak bela ke sekor dua?
amny.. said…
megaloden tu macam besar jeee...
mykhalis said…
@amny hahaha...besau ke kecik ke still tak berani nak jumpa

Popular Posts