Pages

Support Penaja

Monday, September 5, 2011

Pengguin yang tersesat di New Zealand dihantar pulang

Posted by mykhalis On 8:25 AM 4 comments


Masihkah korang ingat tak lama dahulu Khalis ada share kisah seekor penguin yang tersesat ke selatan iaitu New Zealand?Mesti tertanya tanya apa terjadi pada pengguin tu kan?Pengguin ini diberi nama Happy Feet sempena sebuah filem mengenai pengguin pada 2006



Menurut laporan.. penguin ini didapati sakit kerana memakan terlalu banyak pasir yang disangkanya salji. Selepas melakukan pembedahan, penguin ini telah di letakkan dalam Wellington Zoo selama 2 bulan. Namun nampaknya pengguin ini rindu pada kampung halamannya yang terletak 1000 batu ke utara.






Oleh itu, pengguin ini telahpun selamat dilepaskan. Dengan menumpang sebuah kapal penyelidik, pengguin bakal menyertai rakannya setelah hampir 2 bulan terpisah.Pihak pengkaji juga telah meletakkan alat penjejak supaya mereka boleh melihat proses pergerakan pengguin ini.

Good luck Hppy Feet!!

4 comments:

akhirnya..happy feet kembali ke tempat asal..huhuhu..ni yg tersgt touching pagi ni :((

makan pasir yg disangka salji?? kesiannya .buta agaknya penguin ni, tp ingat lagi dia jalan balik ke 'kampung' nak sambut raya jugak penguin ni

p/s

selamat hari raya n welcome back to work!

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...