Kenapa wanita suka susahkan diri?


Semalam orang rumah talipon Khalis. Dia cakap dia nak stay berpantang di rumah mak mentua Khalis sampai 100 hari. Khalis tak tanya banyak dan terus setuju. Khalis cakap "ok"walaupun minggu lepas dia janji nak balik rumah lepas 40 hari.

My wife marah la pulak.. Dia cakap..

" Kenapa abang setuju cepat sangat??? tak suka dah saya balik sana?"suara merajuk.

" Takderla,, sayang yang cakap nak stay, bila sayang mintak abang kasi jerla.. nanti abang tak kasi sayang cakap berkira.. bila sayang merajuk abang kena bagi jugak.. baik abang setuju je terus"Khalis menerangkan.. Sebab ketika my wife talipon Khalis tengah main game kereta..hehe

"abang tengah buat ape tue? kenapa macam tak nak cakap ngan sayang?" Khalis diam sebentar sambil cakap dalam hati,, inilah perempuan..bila kita memudahkan..dia nak menyulitkan..

Khalis pernah cerita dulu isteri Khalis wat permintaan masa kami berjalan di bandar dia nampak kedai emas dan mintak anting-anting..

Khalis terus setuju, dan tarik tangan dia masuk kedai emas. Sambil memilih tu, muka dia masam je. Bila Khalis tanya kenapa.. dia cakap dia main-main je.. kenapa Khalis perli dia.. dia mintak nak beli handbag Khalis wat tak tau je..

Khalis cakap,, handbag kalau jual tak laku.. emas ni walaupun tak dapat harga penuh tapi rugi sikit je.

Nampak tak? kenapa wanita suka merumitkan situasi? tak boleh memudahkan supaya kami lelaki boleh fokus pada kerja lain?

Khalis bagi contoh isteri sebab kami dah kawan lama..Dari zaman ko aku.. bodoh bongong jadi panggilan.. Masa berkawan dulu dia tak serumit ini..kalau Khalis mintak meniru kerja sekolah dia kasik je..memberla katakan, mintak belikan bateri sebab nak dengar walkman di asrama,, beresss...takde nak merajuk-merajuk..

Kalau dia datang kedai, dan kedai Khalis kotor, dia akan sapu tanpa banyak cakap.. sekarang? dia akan bebel dulu setengah jam pot pet pot pet sambil mengemas..malu oo...Suara dah la kuat..hehe...

Tapi bila berkahwin, tolak ansur yang diamalkan berbeza masa bercinta..

Contoh..tahukan anda semua kekasih akan tahan kentut? tapi bila kahwin bangga bagitau dia kentut? siap boleh lawan kentut lagik.Tolak ansur di sini ialah siapa yang paling tahan bau kentut.

Tahukah anda, semasa bercinta,wanita suka menguji pasangan.nak tahu level kasih sayang? dan lelaki terpaksa memenuhi standart yang ditetapkan?Tolak ansur di sini, lelaki banyak mengalah,,

Tahukah anda wanita suka buat permintaan? Cuba dalam masa seminggu, anda sebagai lelaki apa yang dia mintak jangan tanya..terus cakap ok dan ya.. stuju je.. Hasilnya dia takkan berpuas hati sebab anggap anda takde pendirian?

Tahukah anda yang wanita suka surprise bila pergi dating? dan anda jangan surprise kalau dia tak suka surprise anda..Tolak ansur di sini, wat surprise yang tak surprise.. biar dia dah dapat bayang2.. Jangan wat surprise yang wt die terkejut berok pulak.

Sayang.. lengkapi abang yang serba kekurangan ini.. Abang memang tak sempurna..sebab tu abang perlukan sayang..satu je permintaan abang.. shhhhhhh..cuba kurangkan membebel jee..leh tak?...hehehe..lagi bertambaaaahhhh   saaaaayaaang abang kat sayang..

tahutak ape si dia akan cakap???

ooooo..SELAMA NI TAK SAYANG SAYA LAHH!!!

Kan?? completenye seorang wanita...

Comments

Miss Shikio said…
hahahah~ bahagianya berumah tangga..

^_^
Fyqa said…
ehemmm.... nak suruh memahami lebih la...hihi
MiSzy DiaN said…
hahahahaa...
suka entry nie..
ppuan mmg kuat membebel..
oh dian harap nati daaa kawin nda laa kuat membebel.. hihih
syed amirul said…
jeles tgok khalis
http://diaridarihati.blogspot.com/2011/03/review-blog-sah-dan-tak-sah.html
chentaNUYU said…
hahahha khalis..khalis..tak sabar Nuyu nk kawen tau kalau mcm ni! ^_^
mykhalis said…
@Miss Shikio ishhh.. mana ada..hehe
mykhalis said…
@Fyqa
btul2..jgn miss comm
mykhalis said…
@MiSzy DiaN mmg tak buleh..orang pompuan mesti nak membebel punye
rafidah said…
haha lawak2..tapi mmg betul sesangat ah ape khalis ckp. sbb sy pun lbh kurang camtu gak ngan tunang sy. nasib2. hahaha.
mykhalis said…
@syed amirulterima kasih banyak2..hehe..
mykhalis said…
@chentaNUYUhehhe.. kenapa? nak lawan kentut ekk
mykhalis said…
@rafidah masa bertunang ni banyak cabarannya..
MissNadh said…
hahah,,betol lah..dulu skolah siap buat kan nota utk die bace,skang ckp nak pandai buat sendrik!haha..nsb memasing da abes blajo..hhuhu
mykhalis said…
@MissNadhwahahha..jodoh ngan classmate jugak ke nie..
kucarkacir said…
abg khalis, kalau die baca nie..
tak tahu la apa akan jadi..
hehee
Cik Teddy said…
oh bgitu org kawen ek?haha
lg sweet dr zaman brcinta..
1 lagi psl perempuan: kaki sakit, tapi dia nak jugak pakai heels.Allah, tak faham betul.haha.. :D
rara pinkmafia said…
BRO BOLEH TAK NK GELAK BESAR.APA YG BRO CAKAP SUME BETOL.HAHAHAHAHAHA.TERKENA BATANG IDUNG SENDIRI KOT.HAHAHAHAHAHA.

(capslock menunjukkan saya sagt suke entry ni.hehehe)
farah said…
hahahaha. setuju la sangat sbb saya pun selalu complicated kan keadaan.

satu je problem wanita ni (termasuk saya) kami sendiri tak tahu apa yang kami mahukan :p
mykhalis said…
@kucarkacir khalis malas nak bayangkan ape yg terjadi.. sbb ianya akan terjadi juga
mykhalis said…
@Cik Teddysebab tue kawen je kalau dah cukup syarat
~nsar~ said…
haha no komen.. nak kata zaman sekarang pmpn cmtu tak gak.. sebab nabi pun isteri dia kuat beleter.. haha
mykhalis said…
@Muhamad Zaki Zafirbetol tue.. bila kita nasihat,,dimarahnya kata kite taknak tengok dia jalan lawa..citt
mykhalis said…
@rara pinkmafiayang mana betol? lawan kentut ke?hhe..tq tq sbb suka
mykhalis said…
@farahtolongla jgn guna statment nie,, kami lelaki dah keliru dengan kehendak anda,wahahah
mykhalis said…
@~nsar~yke? hehe..berleterla..tapi jaga air muka..leh kan?
ApiH said…
betul3... hahaaa... terima la seadanye...
mykhalis said…
@ApiHhehe.. apa yg penting?kerjasamaa
Haha.
Tunggu tahun depan la den dah selamat nikah.
Baru tau sape rumit, sape mudah.
hee~
mykhalis said…
@Norhayati Rostamselamat berentap kentut..heh..
~~Ticer Wann~~ said…
erk begitukah saya? kena tanya incik tunang nih...kui3
mykhalis said…
@~~Ticer Wann~~ betul tue..kena wat survey nie..
Cik Moon said…
haha.. nak wat camne.. dah nama pun org pompuan kan..suka laa wat cam2.. baru laa meriah sket..haha~
munirAh jOhAri said…
bab tahan kentut 2 x betOi sbb ktOrg time bercinta xde nya nk cOntrOl2 dan yang sll menahan adalah DIA!...hehehe...dan...sbenaQnya...pmpn ni nk lebih perhatian dari laki...sbb 2 la dia kuat membebel..itu ini sume x kena...
Khalis..jOm singgah blOg baru mOon :)
Pakcoh said…
Konflik keluarga kan indah gitu..
H Y D E said…
Suka la saya baca entri ni.. bro tau x perasaan saya bila baca entri ni? nak kaweeeennn...

serius. cara bro cerita relation bro dengan wife bro memang buat saya rasa macam ada sumthing yang saya belum alami dalam hidup nie. sound very sweet yet i still not experienced it....
mykhalis said…
@Cik Moon buleh wat mcm2..tapi bile tengok laki dah pening,,udah2 le
mykhalis said…
@munirAh jOhAri haha..selama ni moon tak tahan ek?terus je kentutkan?ishhh..tak snonohh
mykhalis said…
@Pakcohtiada yang terindah melainkan dibebel pakcoh..hee
mykhalis said…
@H Y D E haha..jgnla cakap camtue.. Khalis cerita berdasarkan pengalaman baru je mlm tadi..tue yg real tue.. smoga cepat ke jinjang pelamin ek?
H Y D E said…
aminn... tQ bro...
ApiH said…
sama2 la kita jadikan citer ni pedoman dan pengajaran.. heheee...


Tengok ni... Kantoi sudaaa...
dya adriza said…
hahaha.. sangat comel.. sabar tau khalis.. pompuan semua cm tu.. kena sbr..
mykhalis said…
@ApiH
a'ah wat persiapan mental dan fizikal
mykhalis said…
@dya adriza semua ke? kalau gitu kalau kawen 4..empat2 perangai camni?botak kepala..wahahaha
Miss Dill said…
rempah ratus perkahwinan. hihi

Miss Dill^^
Reena said…
lawak ++ so sweet..abgkhalis meluahkn prasaan kt blog..hihihi..sbg pmpuan..1 je yg bleh sy ckp..KAMI memang mcm mni..so, redo je la.kihkihkih..n 1 more thing, ur wife love u, more than u love her!!..believe me..
yatie Awang said…
ooo...salahkan orang perempuan pulak....tak aci tak aci huhuh
Eza said…
heheh..ape khalis ckp ade betul&xbetul.msg2 dgn cara msg2..bab tahan kentut utk sy xbetul sbb si dia la plg suke melepaskan bom di mana2 [yg penting bkn dpn org lain tp dpn sy die xkshdan sy sure akan bhn die pastu.kui2..tp pompuan mmg complicated....kdg die cuma nk perhatian je,nak dilindungi oleh kaum bersifat pelindung..Bab membebel,kaum laki pon ade bakat tu...adiyao..rase nak plaster je mulut time si dia membebel. hahaha
mykhalis said…
@Miss Dill semua khalis taruk habis di sini..hehe
mykhalis said…
@Reena khalis tahu.. sbb tue Khalis bacakan kisah ni kat dia dala talipon tadi..hehe
mykhalis said…
@yatie Awang tengok tue,, nak salahkan orang laki la tue
mykhalis said…
@Eza
haha.. bile dah kawen nnt jgn dua2 kuat membebel..ekk..
Ayie said…
Demimu wanita.. akan ku korban jiwa dan raga.. hahaha

Moh le usha entry teman nih haa..
Komen Saya Terhadap Pengomen yang Saya Jumpa
Saya Dah Jatuh Chenta!!
Silent said…
hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
lea said…
riso lak kalo jd cmtu pas kawen..huhu

btw, wah khalis nak dpt baby baru
congrats!
perempuan mmg begitu..hehe
mas saari said…
biasalah khalis;
perempuan ni mmg bersifat begitu...dia suka menduga!
chii said…
alala...comey je la chii tgk wifw khalis camtu..alaa..biasa la..gurl kan suka kan perhatian...

tp bab yg khalis terus on bila dia nk minta apa2 tu..agaknya dlm pemikiran dia..khalis mcm x amik kisah pun..tu yg dia mcm..erh...

tgh main game? ishk..leh fokus eh wife kata ape...ehehe...

gurl ni x complicated sebenarnya..tp kadang2 pemikiran org laki yg membuatkan nya jd complicated :p
mykhalis said…
@Ayie
amboi..lelaki camnie tak leh caya nie...wahaha
mykhalis said…
@mas saari kenapa? tak percaya ke lagi?dah sayang sepenuh jiwa raga nie
mykhalis said…
@chii
Khalis memang dah terlatih supaya leh mendengar sambil bermain..heheh.. Khalis tau dia nak perhatian..khalis pun suka.. tapi...hehhe
mykhalis said…
@lea
terima kasih..dah 35 hari dah..
Miss Tira said…
Nak ngadu laa kat isteri Cik Khalis ngumpat dia kat sini. Hahaha. :D
mykhalis said…
@Miss Tirawekkkkk..mana da..hehe
ungulavender said…
=) wife Khalis nakkan p'hatian la tu.. biasa laa.. lepas melahirkan ppuan mmg camtu.. nak p'hatian yg sgt lebih.. kdg2 rasa cam x disayangi plk.. sbb tu ada kes ppuan yg gila meroyan sbb x dpt nk kontrol psaan dipinggirkn tu.. biasa ler.. hehe..

asam garam rumah tangga~ =D
mensyukuri kelebihan dia dan menerima kekurangan dia kerana kita juga ada kelebihan dan kekurangan dan dia pun dgn rela hati menerima kita seadanya..itu saja nasihat akak sebagai orang yg lebih lama hidup berumah tangga.
mykhalis said…
@ungulavenderjanganla sampai camtu my wife.. khalis layan dia, cuma taknak la panjangkan cerita yg panjang..khalis memudahkan permintaan dia je..
mykhalis said…
@hani@debumelukut terima kasih..khalis cuma lucu mngenangkn isteri khalis trkjut sbb khls ckp ye je..tak mrajukpun die nk tunda blk sni.hee
hehehhe...btl gak kan....sian kaum adam kena la lyan ye da SAYANG.....;)
ungulavender said…
@mykhalis
haha.. xde la sume camtu.. tp kadang2 ppuan ni mmg psiko tau.. mse tu la dia nk ngada2 manja2 lbey2.. cee.. cam tau2 jek.. b'dsrkn pnglmn org len la kan.. lol

kdg2 llaki tpaksa psiko ppuan balik.. bru dorg puas hati.. haha.. mcm2 la mnsia ni.. all the best Khalis.. pnglmn yg best kan.. brulah saling memahami n melengkapi.. =)
khairilizhan said…
terbaik bro..kne sgt..
mykhalis said…
@princess taiping demi cinta sanggup ku turutkan
mykhalis said…
@ungulavender khalis na psiko my wife..hati dia kering tau.. kami umpama teddy bear ngan lori mainan truck..khalis adalah teddy bear..huuu
Azroy Kassim said…
perempuan.. haih~

mcm mane la nasib gua nanti..
mykhalis said…
@Azroy Kassimbukannye truk sgt..just tolak ansur
atiey azha said…
haha ! comel lah tuu . tapi memang tak dapat nafikan yang atiey pun kuat membebel bila dengan si dia . hahaa . tapi tak lah selalu . kalau dia buat hal , kenalah dia ..
nelly said…
Tetiba nak kawen .hahahaha
nak kawen gak.. umur dah cukup nie
DayanaBesey said…
Hahaha!!
Beznye lwn kntot..skrg ni yana lwn kntot ngan abg..hhaha!!
Nurul Faezah said…
Betul2! Bla la llki bleh paham pompuan, bila la pmpuan bleh phm llki.=P heeee
rotkappchen said…
bez 2x.. hehe :D
yg ni best..hehe..tp jlez sbb sy baru je break ngn bf yg dah couple slme 6-7 tahun since sekolah lg..mmg pompuan gni kot..patutla ktowg asyik gaduh je..hahah
jemput la dtg blog..leh ajr wat entry bru..
cik sakdi said…
bro, bukannya ape, xsyiok la laki terus setuju laju2 je. pompuan ni nak dimanje2 kan. contohnya bro ckp la,

, ala janji nak 40hari, nnt rindu la abng,, tapi kalau syg nak 100hr, ok la abg bg, tp janji tau balik lepas tu. rindu la..auwww.

ada ffaham bro?? hehehe
HASNORWANI ... said…
haha so sweet... tu la wanita dn lelaki ckp berbeza .. allh jd kn sebegitu utk lengkp melengkpi..adanya komunikasi...bertmbh intimasi antra pasangn...barakah semakin menngkt kn... share cter ni...memg tersengeh time bc
Nobita Sensei said…
Ahh..akhirnya ada juga yang sependapat..

Popular Posts