Pages

Support Penaja

Saturday, June 16, 2012

Public Phone..Releven Lagi Atau Tidak

Posted by mykhalis On 12:49 AM 1 comments


  Assalamualaikum..selalu asyik cakap pasal Euro je kan..so malam ni off topik sal Euro aku nak cakap pasal Public Phone pulak..soalannye..masih relevenkah lagi penggunaan telefon awam pada mase kini..waahh ayat aku..masuk debat pon ok gak nie

  Bukan ape..sekarang ni henset masing2 da canggih2 kan..da ade plak I-pad la..Tablet la...android la..macam2 la..maklumla..mende2 camni bukan lagi kehendak..da jadi keperluan..senang untuk berhubung..tak de la kene kuar rumah nak cari telefon awam la bagai..kalau nak berborak lame maunye sebeban syiling kene bawak nanti..bumbung public phone tu pon bukannye besar sangat..kite bukan macam AMAREKA..telefon ade booth sendri..senang nak lepak lame2..ni kalau dah panas terik sambil menelefon..tak ke seksa namenye..

  Fuuhhh..ingat lagi aku time sekolah asrama dulu..ye la..zaman aku dulu bukan macam sekarang nie..budak2 dah selambe je bawak telefon ke sekolah..lau cikai2 takpe gak..ni tak..tak nak kalah punye tepon..maklum la..mampu milik la katakan..sambung balik time asrama dulu..kawan2 aku kalau ade bawak henset paling canggih time tu pon 3310..sumpah tak tipu beb..sape2 bawak memang orang ley kagum la..dey macha..tahun 2003 2004..ingat murah henset tu..kalau ikut sekarang nie..harga 3310 tu boley beli seketul Samsung Tab tau..

  Dah2..sambung balik zaman kenangan menggunakan public phone ni time waktu asrama..senang nak cakap la..barang paling senang nak meniaga dan senang laku dulu duit syiling la..siyes..bayangkan la.kiteorang time awal2 dulu pangkat junior..selalu sangat la senior2 naik ke bilik cari syiling..nak dok simpan syiling untuk kol mak bapak tu tinggal harapan je r..kompem2 kene kebas..tapi bukan care kasar..senior dulu pandai amik ati budak..bukan macam budak sekarang nie..pantang join mane2 geng je da mule bukak langkah kude laut la..tunjuk samseng la bagai..so bile kiteorang da berjaya melayakkan diri ke pangkat senior..kiteorang plak yang wat camtu..haha








  Tapi bile same2 geng sendri,,tak kan nak buat camtu jugak kan..so berlaku la urus niaga membeli syiling nie..beli dengan harga yang sama..bayar pakai duit kertas..plus..ade la tambahan..pilih samada tolong basuhkan baju ke..belanje makan esok hari kat kantin ke..kasi pinjam komik ke..janji memastikan urus niaga tu ade keuntungan pada pihak yang menjual..hahaha..aku mengarut ape ni..kui3

  Dulu kiteorang pakai public phone ni wayang je la kol mak..kol abah nie...kol2 jugak..tapi ujung2 minggu je..mintak datang asrama bawak makanan..hak3..yang lain2 tu..kalau hari kol tu jawabnye kol bunge la..sekolah aku kebanyakkan budak yang belajar dulu dari seluruh negeri pahang...mane2 ade kawan2 pompuan tu mintak2 la pasing sorang due..time gayut tu yang best..haha..lagi best..kalau dapat awek2 area dekat ngan muadzam tu..lagi jimat kalau dapat kol..lebey2 lagi korang cume ade syiling seposen je..cakap takde la lame mane pon..paling kurang dalam 2 hengget lebey..time letak tu..muke kompem wat muke bangga punye la..orang keliling pandang je..ye la..syling berderet je jatuh dalam tepon tu..kompem org ingat bergayut tahap gaban punye

   Dan macam2 jugak la kesah2 yang selalu kiteorang dengar kat asrama tu..kat asrama tu ade 2 je public phone..satu pakai kad satu pakai syiling..kalau full..diorang akan pergi gayut pakai public phone yang kat sekolah punye..kat situ la cerita bermula..kalau bergayut time2 malam dalam kul 12 lebey..mule la nampak macam2..mule la balik lintang pukang..tak kurang jugak kene tangkap ngan pak guard sebab time bergayut sambil isap rokok..haha

  So..point aku malam nie..just sekadar bertanye je pada pembaca2 sekalian..masih wajar lagi tak penggunaan telefon awam pada mase kini..kadang2 kalau aku lalu sebelah telefon awam nie..pondok je ade..telefon ntah kemane..dulu selalu kes ganggang telefon tercabut la ape la..ni skali2 dengan telefon ade ni..ape citer..haha

p/s : kalau masih ade lagi yang konfius..sebarang post dalam blog ni atas name mykhalis..adalah aku sndri..iaitu adik beliau yang kiut nie..haha..wat mase dye bz ni la..nanti dye dah tak bz..dye amik balik la..haha

1 comments:

wajar..tak semua org mampu mcm kita
bdk2 ramai lagi nak guna public fon khalis..huhu

ni entry saya ttg fon juga..haha

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/06/seksanya-mesej-guna-henpon-touch-skrin.html

ping

There was an error in this gadget

yang best di sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...