2 tahun tak pernah tanggalkan Make-up

Sebut pasal make-up.. teringat post Khalis sebelum dan selepas make-up, maklumlah.. orang perempuan ni kalau nak cerita pasal make-up sama dengan kita tengok lelaki merokok.. Ada yang sedang-sedang.. ada yang over. Jangan marah aaa... semua wanita di sekeliling Khalis mesti bermake-up..ada wanita yg tak suka make-up??

Tapi seorang gadis ni, semenjak usia dia 14 tahun kali pertama berkenalan dengan make-up.. dia berazam untuk terus bermake-up.. Dia tidak pernah basuh wajahnya sebelum tidur. Baginya.. dia ingin kelihatan cantik 24 jam. Ibunya yang mengetahui obsesi anak gadis memberitahu sebuah rancangan tv mengenai kegilaan anaknya.

Maka, stesen tv pun jemputlah gadis ini. Tujuannya adalah satu.. Memujuk gadis ini supaya menanggalkan solekannya. Hasilnya.. apabila dinasihatkan oleh seorang pakar kecantikan..Gadis ini bersetuju untuk menanggalkan make-upnya buat kali pertama dalam tempoh 2 tahun.

Hasilnya.. kulit gadis ini diuji dan keputusannya menunjukkan, hasil dari solekan tanpa henti ini, kulitnya tua 2 kali ganda dari umurnya sekarang..

Inilah kisah Bae Dal-mi, gadis korea..


kiri gambar bermake-up.. kanan selepas ditanggalkan..

Mujur lelaki tak bermake-up.. ehh.. dah ada ek lelaki sekarang bersolek??

Comments

amny said…
lelaki ade je bermakeup....artis mungkin..heheh
chentaNUYU said…
ish Nuyu kalau tido tak tanggalkan make up dh rimas...ni 2tahun tu...dia mndi mcm mana ekk?
Encik MamaT said…
alahai.. rosak kulit muka tuuuu
ASaDa RyutaRo said…
dia ni mandi pun tak cuci muka ke hape? cepat la dia nampak tua nanti. huhu..
mOon jOhari said…
mekap dgn tanggal mekap dua2 chumil... :p
Cik Taring said…
pergh dasat ar.. tp lg comel wat die xde make up....

natural beauty tu lg penting.....
Miss Dill said…
saye tgk, ramai laki pakai lip gloss. termasuk la pengantin laki.

khalis pakai lip gloss tak dulu? kot bersinar2 bibir kawan aku sorang ni mase bersanding

Miss Dill^^
mykhalis said…
@amny
anuar zain,, fazli zainal maybe la
mykhalis said…
@chentaNUYU ntahle.. lepas mandi je terus make-up kot
mykhalis said…
@Encik MamaT hahaha..meamng la.. penuh kimia
kucarkacir said…
lebih baik takyah pakai mekap kalau muka cepat jadi tua..
mykhalis said…
@ASaDa RyutaRo semestinya.. kulit 2 kali tua
mykhalis said…
@mOon jOhari itula pasal..ape yg dia tak puas hatipun entah le
mykhalis said…
@Cik Taring dia tak bersyukur agaknya
mykhalis said…
@Miss Dillwajah khalis suci dari make-up masa bersanding,..hehe
mykhalis said…
@kucarkacir boleh..tapi jgn over cam minat nie
rara pinkmafia said…
ish.dashattttttttttttttttt.dorg ni mmg giler2 kan.
Tuan Putri said…
wah! tak tanggalkn make up boleh tua 2 thun dri umo asl ek..huhu menakutkan..huhu
saya YANA said…
eeiii.... tua 2 kali ganda dari umurnya....? huhu... takot la.. Yana pakai eyeliner je.. hahaha...
mykhalis said…
@KHRLHSYM ko pakai make -up tak?
mykhalis said…
@Tuan Putri bukan tua 2 tahun tapi 2 kali gandaa
mykhalis said…
@saya YANA heheh..leh caya ke?
cik sakdi said…
cun je tengok xpakai makeup sekalipon.. tapi melampau r tdo pon pakai makeup. haha
Nurul Ashikin said…
memang dasat tul ponpuan nieh~ terlalu addicted kpd kecaktikan~ muka tnpa makeup pun cntek juga~ natural beauty~
2tahun??
perghh! obsesi yg amt tuhh. >.<

budak pompuan tu cun jer,
syg kulit da jdi tua. :p
mykhalis said…
@cik sakdi minat bebeno ngan makeup agaknye..hehe
mykhalis said…
@Nurul Ashikin terlalu obses..kan dah muka jadi tua
~~Ticer Wann~~ said…
gilo ka apo pompuan tu...boleh ehh dia mekap time tido.. tak dapat bayangkan.... nak try buat jugak la.. ;)
mykhalis said…
@FariehanIbrahim [LBC] tak menghargai kencantikan semula jadi
mykhalis said…
@~~Ticer Wann~~ janganle.nnt sebelum bersanding nampak tua..
ada laaa...lelaki ber make up... artis.. pelakon..penyanyi.. huhu.. xsuka mekap...
Puan Kutu said…
uii dasyatnya muka beliau..nasib baik sy bukan fanatik mekap.time malas muka pun tak berbedak..haha..
saya YANA said…
@mykhalis boleh2... Yana amalkan bedak sejuk je bila naik jerawat... haha..
dulu2 je rajin mekap.. sekarang malas.. eyeliner sudah...

peace ^_^v
chii said…
mcm tade pape effect je pakai ngan x pakai..gle arh 2 thn..chii 2 jam pakai make up pun da rasa rimas..ni kan plak 2 thn
sy suka makeup..tp x la sefaniatik gurl neh.. hehe.. tp betol arr,lepas tanggal makeup muke nmpk pucat sikit.. huhu..
sy penah gak jumpa guys yg suka makeup.. siap guna faundation.. pelik jgak tgk guys bermakeup ni..
hairan bin ajaib..
ABU said…
kulit muak dua 2 kali lebih tua? hahaha..tula, sapa suruh...hahhaha

make up over sngt, tak suka..
yuN Kaer said…
xsuke make-up2 ni...renyah + rimas...
selalu simple2 saje...pkai compact powder...
habis dahsyat make-up pun just pakai celak je...
x penah seumur hidup pkai makeup.
eh, tp masa pg knduri kawen umah kawan dlu, mak andam still ada kat situ and dia baik hti tlong makeup sy skali.
hik3.
cik anum said…
ish3, natural beauty more beautiful :D
Miss Shikio said…
kan dah rosak kulit

x payah lah make up semua ni, buang duit ja.. hehehhe~
Ini Kisah Tia said…
wah ! gila ah tak pernah tanggal mekap .. kan ada bahan kimia tuu . dah sah-sah lah kulit muka akan rosak ..
~~Ticer Wann~~ said…
@mykhalis ehh?? kalau gitu tak jadi la nak ikut pompuan tu.. ;)
cik bAtu said…
xnmpak mcm tua sgt laa....gmbar kurg jelas kot...huuu...naseb bek xsuke mekap !
slme 2taon??
wah2..
agak2 saye la,,da pnoh jerawat kot..haxhax
[sutera kasih] said…
rosak kulit kang huhu
Aslina said…
saye tak penah mekap.

eh.penah laa... first time masa darjah 3 sebab wat persembahan pentas...

second time masa pegi dinner fakulti. membe mekap kan... tapi allergic teruk sampai duit membe tu dekat 400 melayang pegi ke pakar kulit.

muahahaha... terus tak mekap sampai skang. pakai lipbalm je.

skang ni pun tengah blajo2 nak pakai celak.
mykhalis said…
@C.M.A @ CikMoonAdnan itu orang seni..meamng la
mykhalis said…
@Puan Kutu ishh..mana leh..isteri kena berhias untuk suami tau
mykhalis said…
@saya YANA teringat zaman guna bedak sejuk dulu
mykhalis said…
@chii
dia bertahan sebab minat sangat kot
mykhalis said…
@Shariffah Norliza Sharif Basa khalis tak tau apa itu faundations.. lalallala
mykhalis said…
@ABU betul tue..orang lelaki suka yg nipis2 je
mykhalis said…
@yuN Kaer leh caya ke nie?hehe
mykhalis said…
@cik anum still ramai gila bermake-up
mykhalis said…
@Miss Shikio khalis tengok miss shikio banyak make-up
mykhalis said…
@Ini Kisah Tia dia ingat semula jadi kot
mykhalis said…
@~~Ticer Wann~~ camne la leh surrender nie
mykhalis said…
@cik bAtu hehe..itu je gambar yg dapat
mykhalis said…
@ツ mIsS NaDEa ツ berkarat agaknya muka dia
mykhalis said…
@Aslina sampai 400 terbang? perghh
@mykhalis

oopsss slh ejaan:p..ehm foundation ni alas bedak..tu la muka nmpk halus n bedak nmpk cntik jek kat muka.. tp agak la kn bila guys pakai.. weird2.. hhuhu..
z a z a said…
cantek je dia tanpe make up
aiyoo..tudia aih..haish..obses sgt ngn make up.wahahahaha
cikida said…
wuishhh...ade gak ek org cmnih..adehhh...tak rimas ke muke tu tak berbasuh...hoho.
lelaki ade gak bermekap bagai nih,,hehe=p
nelly said…
tak berani nak mekap ..
sebab tak reti!
vampire's lovex said…
huuuuu gilossss...x mnadi ehh dia !! pehhhh

Popular Posts