Guru dihukum bunuh kerana paksa 22 orang pelajarnya melacur


Seorang wanita telah dihukum mati setelah menjebakkan 22 orang murid sekolah ke dalam jaringan pelacuran. Menurut laporan harian Guizhou, Zhao Qingmei dihukum mati di daerah Guizhou setelah permohonan rayuannya di tolak.

Zhao bersama enam yang lain lainnya dituduh memaksa 22 murid sekolah dan di antaranya berusia 6 tahun, di daerah pegunungan yang kotor itu. Zhao juga dituduh membantu suaminya memperkosa seorang kanak-kanak yang dipaksa menjadi pekerja seks komersial.

Sementara itu, terdakwa lainnya, termasuk suami Zhao, dijatuhi hukuman  penjara seumur hidup dan hukuman mati. Hukuman mati  di China merupakan yang tertinggi di dunia.

Tahun lalu, lebih dari 1.700 orang telah menjalani hukuman mati di China. Menurut Amnesti Internasional, angka tersebut merupakan sebahagian dari 2.400 orang yang menjalani hukuman mati di seluruh dunia. China tidak pernah menerbitkan data lengkap dari mereka yang telah dihukum mati, beberapa kumpulan hak asasi manusia yakin jumlah mereka yang telah dihukum mati di Negeri China ini mungkin lebih besar daripada data yang ada.


Comments

Popular Posts